Vizuál

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

2020.10.19. 11:05
Ajánlom
Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.

A MEDIA pályázati lehetőségei kiemelkedően fontos szerepet játszanak az audiovizuális szektor hazai támogatási rendszere mellett.

Magyarországon a pályázók között legnépszerűbbek a fejlesztési és forgalmazási pályázatok, de több filmfesztivál – például az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vagy a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – megrendezését is rendszeresen támogatta a program.

A Kreatív Európa MEDIA kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és képzésre is, így számos magyar filmes szakember szerezhetett már nemzetközi tapasztalatot a program által támogatott európai képzéseken, workshopokon.

A 2014-2020 közötti időszakban közel 40 magyar filmtervvel nyertek magyar producerek a MEDIA pályázati felhívásain, melyekből számos díjnyertes játék- és dokumentumfilm is született. Az elmúlt évek sikerei között kiemelve említhetjük Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. A közeljövőben pedig olyan MEDIA által támogatott filmek kerülnek majd a mozikba, mint Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény, amely Závada Pál regénye alapján készül a Campfilm gyártásában vagy a Füst Milán regénye alapján, nemzetközi koprodukcióban megvalósuló A feleségem története Enyedi Ildikó rendezésében.

16Verzionyitoest_Foto_AdrianZoltan-105355.jpg

Verzió filmfesztivál nyitóest (Fotó/Forrás: Kreatív Európa/Adrián Zoltán)

Kimagasló eredmény továbbá, hogy a Saul fia, a Testről és lélekről, a Jupiter holdja és a Napszállta című filmek forgalmazását 25-30 európai országban összesen több mint kétmillió euróval támogatta a MEDIA program.

A kulturális és kreatív ipart támogató hétéves keretprogram a végéhez közeledik, de a program 2021-től folytatódik, így a jövőben újabb izgalmas magyar filmtervek és innovatív projektek számíthatnak a MEDIA támogatására.

A Kreatív Európa program hazai koordinátora a Kreatív Európa Nonprofit Kft. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók és az érdeklődők rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben. A sikeresen pályázó magyar szervezeteket és projektjeiket ismertető Kreatív Európa történetek című kiadvány elérhető a Kreatív Európa MEDIA honlapján.

Szerző: Kovács Ágnes Laura

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újra látható az ellopott Klimt-festmény

23 évvel az ellopása után újra kiállítják Klimt Bildnis einer Freu (Egy hölgy arcképe) című festményét a piacenzai Ricci-Oddi Modern Művészeti Galériában. A portréra kertészek találtak rá tavaly decemberben a galéria udvarán.
Vizuál gyász

Elhunyt a Star Wars Darth Vadere, David Prowse

85 éves korában meghalt David Prowse színész, akit leginkább a Csillagok háborúja Darth Vadereként ismerhetnek a nézők. Az eredeti trilógia Sötét Nagyura rövid betegség után hunyt el.
Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.