Vizuál

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

2020.10.19. 11:05
Ajánlom
Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.

A MEDIA pályázati lehetőségei kiemelkedően fontos szerepet játszanak az audiovizuális szektor hazai támogatási rendszere mellett.

Magyarországon a pályázók között legnépszerűbbek a fejlesztési és forgalmazási pályázatok, de több filmfesztivál – például az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vagy a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – megrendezését is rendszeresen támogatta a program.

A Kreatív Európa MEDIA kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és képzésre is, így számos magyar filmes szakember szerezhetett már nemzetközi tapasztalatot a program által támogatott európai képzéseken, workshopokon.

A 2014-2020 közötti időszakban közel 40 magyar filmtervvel nyertek magyar producerek a MEDIA pályázati felhívásain, melyekből számos díjnyertes játék- és dokumentumfilm is született. Az elmúlt évek sikerei között kiemelve említhetjük Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. A közeljövőben pedig olyan MEDIA által támogatott filmek kerülnek majd a mozikba, mint Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény, amely Závada Pál regénye alapján készül a Campfilm gyártásában vagy a Füst Milán regénye alapján, nemzetközi koprodukcióban megvalósuló A feleségem története Enyedi Ildikó rendezésében.

16Verzionyitoest_Foto_AdrianZoltan-105355.jpg

Verzió filmfesztivál nyitóest (Fotó/Forrás: Kreatív Európa/Adrián Zoltán)

Kimagasló eredmény továbbá, hogy a Saul fia, a Testről és lélekről, a Jupiter holdja és a Napszállta című filmek forgalmazását 25-30 európai országban összesen több mint kétmillió euróval támogatta a MEDIA program.

A kulturális és kreatív ipart támogató hétéves keretprogram a végéhez közeledik, de a program 2021-től folytatódik, így a jövőben újabb izgalmas magyar filmtervek és innovatív projektek számíthatnak a MEDIA támogatására.

A Kreatív Európa program hazai koordinátora a Kreatív Európa Nonprofit Kft. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók és az érdeklődők rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben. A sikeresen pályázó magyar szervezeteket és projektjeiket ismertető Kreatív Európa történetek című kiadvány elérhető a Kreatív Európa MEDIA honlapján.

Szerző: Kovács Ágnes Laura

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható.