Vizuál

Több mint 10 millió euróval támogatta a magyar filmszakmát a Kreatív Európa MEDIA

2020.10.19. 11:05
Ajánlom
Az Európai Unió számos díjnyertes magyar film fejlesztését, forgalmazását, valamint filmfesztivál megrendezését támogatta Magyaroroszágon a Kreatív Európa MEDIA alprogramjának keretében a 2014-2020 közötti időszakban.

A MEDIA pályázati lehetőségei kiemelkedően fontos szerepet játszanak az audiovizuális szektor hazai támogatási rendszere mellett.

Magyarországon a pályázók között legnépszerűbbek a fejlesztési és forgalmazási pályázatok, de több filmfesztivál – például az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vagy a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – megrendezését is rendszeresen támogatta a program.

A Kreatív Európa MEDIA kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és képzésre is, így számos magyar filmes szakember szerezhetett már nemzetközi tapasztalatot a program által támogatott európai képzéseken, workshopokon.

A 2014-2020 közötti időszakban közel 40 magyar filmtervvel nyertek magyar producerek a MEDIA pályázati felhívásain, melyekből számos díjnyertes játék- és dokumentumfilm is született. Az elmúlt évek sikerei között kiemelve említhetjük Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. A közeljövőben pedig olyan MEDIA által támogatott filmek kerülnek majd a mozikba, mint Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény, amely Závada Pál regénye alapján készül a Campfilm gyártásában vagy a Füst Milán regénye alapján, nemzetközi koprodukcióban megvalósuló A feleségem története Enyedi Ildikó rendezésében.

16Verzionyitoest_Foto_AdrianZoltan-105355.jpg

Verzió filmfesztivál nyitóest (Fotó/Forrás: Kreatív Európa/Adrián Zoltán)

Kimagasló eredmény továbbá, hogy a Saul fia, a Testről és lélekről, a Jupiter holdja és a Napszállta című filmek forgalmazását 25-30 európai országban összesen több mint kétmillió euróval támogatta a MEDIA program.

A kulturális és kreatív ipart támogató hétéves keretprogram a végéhez közeledik, de a program 2021-től folytatódik, így a jövőben újabb izgalmas magyar filmtervek és innovatív projektek számíthatnak a MEDIA támogatására.

A Kreatív Európa program hazai koordinátora a Kreatív Európa Nonprofit Kft. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók és az érdeklődők rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben. A sikeresen pályázó magyar szervezeteket és projektjeiket ismertető Kreatív Európa történetek című kiadvány elérhető a Kreatív Európa MEDIA honlapján.

Szerző: Kovács Ágnes Laura

Támogatott tartalom

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.
Vizuál Zöldhullám

Válhat-e művész az állatokból?

Mindmáig úgy tudjuk, hogy az ember az egyetlen öntudattal bíró lény a Földön, így egyedül ő hozhat létre művészetet. Tekinthetjük-e mégis művésznek az énekesmadarakat vagy azt a csimpánzt, amelyik előszeretettel fejezte ki magát ecsettel?