Vizuál

Több mint ezer meztelen pózoló

2012.05.16. 11:07
Ajánlom
Spencer Tunick újra vetkőztet - az amerikai fotós most a Müncheni Ünnepi Játékok megnyitója alkalmából szervez tömeges aktfotózást. Hasonló megmozdulásai voltak már a sydneyi operaháznál és a Holt-tengernél is, 1994 óta körülbelül hetven hasonló installációt fotózott világszerte.

Tunick projektjének részeként több mint ezer ember pózol majd ruhátlanul a Nationaltheater előtt és a bajor főváros más pontjain a fesztivál június 23-i és 24-i nyitó hétvégéjén. "Tunick is in Munich, macht Euch nackig (Tunick Münchenben van, vetkőzzetek!)" felhívással buzdította a helyieket a fotós, akit most Richard Wagner zeneműve, A Nibelung gyűrűje ihletett meg. Az idei operafesztivál középpontjában a Ring áll, az ünnepi játékok a tetralógia utolsó darabjával, Az istenek alkonya című darab premierjével ér véget június 30-án.

Tunick és a fesztiválszervezők a Bajor Állami Operaház weboldalán, a www.staatsoper.de portálon várják azok jelentkezését, akik részt akarnak venni a tömeges aktfotózásban. "... Diákok, zenészek, könyvtárosok, kőművesek, gyertek és pózoljatok nekem" - írja Tunick, de mindez csak 18 éven felülieknek szól. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera intendánsa örül, hogy az amerikai fotós ezúttal Münchenben dolgozik. Szerinte Andreas Kriegenburg rendező az ének mellett a szereplők testének használatára is nagy hangsúlyt fektet, így Tunick installációja érdekes párhuzamot fog jelenteni a játékokon. Spencer Tunick korábban is dolgozott már Németországban: 2006-ban Düsseldorfban fotózott meztelen embertömeget.

Az Egyesült Államokban, New York államban (Orange County, Middletown) született 1967-ben, majd 1988-ban szerzett BA diplomát az Emerson College-ben. Négy évvel később kezdte dokumentálni fotón és filmen a New York-i köztereken lévő meztelen embereket. Karrierjében a fordulatot az ENSZ székháza előtti fotózás jelentette Manhattanben, itt még csak 28-an álltak a kamerája elé. Tunick azóta is járja a világot és fotózza a kedvéért levetkőző tömegeket. 2007-ben például új rekordot felállítva körülbelül 18 ezer embert győzött meg a művészetért való meztelenkedés nemes céljából - a különböző nemű és korú modelleket Mexico City főterén, a Zócalon fotózta le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.