Vizuál

Több mint harminc Yoko Ono-alkotás szerepel a Nemzeti Múzeum új tárlatán

2022.11.28. 09:50
Ajánlom
Megnyílt A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A jegybevételből származó nyereséget a múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítja majd.

A Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet:
„Az embereknek, a világnak nincs szüksége háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesei, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani. Most szomorú apropó, hogy magyar sorsok is érintettek az értelmetlen fegyveres konfliktusban, amelyben több száz kárpátaljai magyar vesztette életét vagy menekült el saját otthonából – mondta el a megnyitón L. Simon László főigazgató.

Yoko Ono eredeti elképzelése szerint ez egy interaktív kiállítás, több alkotás a közönség közreműködésével és aktivitásával kel majd életre.

A jelenleg tiszta fehér falak között álló „Menekülthajó” című, valamint az „Az én anyukám gyönyörű” című művek erre jó példák: a kiállítás szervezői abban bíznak, hogy a falak egyre színesebbek lesznek, a kiállítás végére pedig teljesen máshogy fognak kinézni a látogatók falra írt üzeneteivel.

unnamed2-094746.jpg

Az én anyukám gyönyörű - Tribute to Yoko Ono (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Gulyás Gábor kurátor a kiállítás címével kapcsolatban elmondta, hogy ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg War is over! If you want it (A háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal szórólapok. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak. Köszöntőjében a háborúk súlyos következményeire emlékezett, az I. világháborútól a délszláv háborúig, az ukrajnai háborúról szólva pedig kiemelte, hogy közelségéből fakadóan sokkal erősebben érezzük a hatásait, közvetlen közelről átélhető. Yoko Onóról szólva elmondta, hogy

a japán képzőművész híres pacifista, békeaktivista művész, korszakos jelentőségű, a 20. század meghatározó alkotója.

Ahogy a kurátor elmondta, a tárlat nem egy klasszikus képzőművészeti kiállítás. A jövő februárban a 90. életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész kiállításán több mint harminc fontos alkotása látható, interaktív és performatív művek, festmények, szobrok és rövidfilmek.

Ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon.

Az alkotások közül felhívta a figyelmet az múzeum előcsarnokában álló, „Kívánságfa a békéért” elnevezésű installációra, amelyre a látogatók az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetik el jegyváltás nélkül is. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten.
Szombathy Bálint szépségkutató köszöntőjében Yoko Ono életművét méltatta, szólt a japán művész arisztokrata, szamurájoktól való származásáról, fordulatos művészi útjáról. Yoko Ono már az ötvenes években művészeti akciókat, performanszokat vitt nyilvánosság elé, ezeknek közös jellemzője a zene erőteljes jelenléte volt. Művészi hatása Magyarországra évtizedes késéssel gyűrűzött csak be. Munkásságáról szólva kiemelte, hogy

Ono nem csak alkotóként volt lázadó, hanem a nők jogaiért is kiállt.

unnamed1-094747.jpg

Levágott darab című performansz előadás Trill Zsolt színművész részvételével - Otaka Masato japán nagykövet vág le egy darabot (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Jelentős békeaktivistaként hallatta és hallatja a szavát, az általa alapított és John Lennon nevével fémjelzett békedíjat eddig huszonhétszer osztották ki.
„A háborúnak vége van! Ha te is akarod” című multimédiás kiállítás egy olyan válogatás a béke melletti kiálló alkotásiból, amelyek gondolkodásra ösztönöznek. Szavai szerint a fő üzenet, hogy: Adj esélyt a békének, Adjunk esélyt a békének.

A megnyitót tárlatvezetés követte és közben kezdetét vette a performansz sorozat első előadása.

Levágott darab (Cut Piece) című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. 

Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, az előadás során a ruhájából vághatott le egy-egy darabot a közönség, a művész ezzel hívta fel a figyelmet az egymástól való elidegenedésre. 

A „részvétművészet” klasszikusának számító performansz repríze több alkalommal kitűnő emberek szereplésével valósul meg a múzeumban, előre meghirdetett időpontokban. A sorozat a megnyitót követően Trill Zsolt színész részvételével indult el.

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

Időpont: november 29.–2023. február 18.

Fejléckép: Játssz bizalommal! - Tribute to Yoko Ono (Fotó/ForrásMagyar Nemzeti Múzeum)

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

Kapcsolódó

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.