Vizuál

Több száz hímes tojás látható a Zsolnay Örökségkezelő kiállításán

2021.04.02. 12:00
Ajánlom
Kilenc ország 379 díszített húsvéti tojása látható nagypéntektől a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben – a járványhelyzet miatt fotókon megörökítve. Az online térben is megtekinthető kiállítás a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. jóvoltából valósulhatott meg, és április 16-ig érhető el.

A kezdeményezés Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész ötlete nyomán indult el, aki megkereste a Zsolnay Örökségkezelőt, valamint felhívást intézett az érdeklődők felé, hogy küldjék el saját kezűleg készített hímes tojásaik fotóját.

Összesen kilenc országból érkeztek alkotások: Magyarország mellett Ausztriából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából.

A tárlaton minden korosztály képviselteti magát, a legidősebb tojásfestő 91, míg a legfiatalabb 3,5 éves.

A jelentkezők között voltak osztályok és települési közösségek, de hivatásos mesterek és tanítványaik is elküldték munkájukat. A legtöbb tojás – 225 – hagyományos festési módszerrel íródott, míg a többi szabadon választott díszítési technikával készült.

„A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét” – mondta el a kezdeményezésről Mosonyi Éva, kiemelve, hogy a járványhelyzetben különösen fontos a közösség összetartása.

A fotókiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán személyesen is megtekinthető az E78-as épület üvegablakain keresztül. Akinek pedig nem lenne lehetősége Pécsre látogatni, a Zsolnay Kulturális Negyed honlapján, valamint a tárlat Facebook-oldalán virtuálisan is megnézheti a tojásokat.

Fejléckép: Simon Katalin munkája (fotó: Simon Katalin / Nemzetünk Hímes Tojásai Facebook-oldal)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.