Vizuál

Történetek jón és rosszon túl

2011.11.09. 08:26
Ajánlom
Még november végéig lehet megnézni az Esterházy-díjas Horváth Dániel munkáit a NextArt Galériában. A kiállítást október 21-én Peer Krisztián költő nyitotta meg.

Horváth Dániel művészetében sajátos hangot és nyelvezetet teremtett, hogy a mindennapi életet, az arra utaló reflexiókat esszenciálisan beépítse alkotásaiba. Hatásos, de mégsem hivalkodó műveinek egyik állandó összetevője volt a személyesség, amelynek legutóbbi munkáiban új megjelenési formát ad. Technikai repertoárjának bővítésével még intenzívebben hagy nyomot saját képein: az olajfesték mellett továbbra is használ akrilfestéket és spray-t is. Emellett saját életének kellékeit ragasztja, illeszti fel a vászonra. A tárgyak expresszíven kötik össze a nézőt a művésszel, és újfent kibillentenek a szemlélődésből. Nem hagyják, hogy belevesszünk a képtérbe, emlékeztet rá, hogy ez "csak egy kép", nem pedig a valóság egy szelete.

A fiatal művész új periódust nyit festészetében. Nemrég tért haza Lisszabonból, a mediterrán ország lendülete, világlátása minden képén érezhető. Még inkább felszabadította az ecsetkezelését, az anyaghasználatát, a kifejezésmódját. Bátorságot adott neki, hogy kiabáljon és ne csak suttogjon. A festőiség felől a narrativitás irányába mozdul el úgy, hogy igazán egyik mellett sem teszi le a voksát, a kettő között egyensúlyoz. Témáival kapcsolódik előző kiállításaihoz, új technikák használata azonban minden eddiginél intenzívebbé teszi új képeit.

A NextArt Galériában negyedik önálló kiállítását bemutató művésznek nemrég nyílt tárlata Visszatekintés címmel a Krisztina Palace-ban, nyáron az első alkalommal megrendezett tihanyi ARTplaccon is sikerrel szerepelt, és az FKSE éves kiállításán a Magyar Nemzeti Galériában is látható volt a Rengeteg című kiállításának több meghatározó darabja. Az Esterházy-, Essl-díjas és Derkovits ösztöndíjas festőművész novemberben Berlinben fog bemutatkozni a  Galerie Schuster meghívására a NextArt Profile csoportos kiállítás keretében.

"Új képeim az energiáról kell, hogy szóljanak. Egy munka, ha a jelenlét itatja át, magába szívja alkotója és környezete energiáját, és ez az energia vándorol tovább a néző felé. Több ez egy látvány, egy gondolat, egy hangulat visszaadásánál: közösséget teremt alkotó, kép és szemlélő között. Az új munkák ezért nem feltétlenül a hagyományos festőiség keretein belül fognak megszületni, nem akarok elzárkózni a tárgyi applikációtól, a montázs, kollázs, assamblage technikától."

Horváth Dániel: Történetek jón és rosszon túl
NextArt Galéria - 2011. október 21. - november 26.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 12:00-18:00, szombaton 10:00-14:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását. 
Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.