Vizuál

Történetek jón és rosszon túl

2011.11.09. 08:26
Ajánlom
Még november végéig lehet megnézni az Esterházy-díjas Horváth Dániel munkáit a NextArt Galériában. A kiállítást október 21-én Peer Krisztián költő nyitotta meg.

Horváth Dániel művészetében sajátos hangot és nyelvezetet teremtett, hogy a mindennapi életet, az arra utaló reflexiókat esszenciálisan beépítse alkotásaiba. Hatásos, de mégsem hivalkodó műveinek egyik állandó összetevője volt a személyesség, amelynek legutóbbi munkáiban új megjelenési formát ad. Technikai repertoárjának bővítésével még intenzívebben hagy nyomot saját képein: az olajfesték mellett továbbra is használ akrilfestéket és spray-t is. Emellett saját életének kellékeit ragasztja, illeszti fel a vászonra. A tárgyak expresszíven kötik össze a nézőt a művésszel, és újfent kibillentenek a szemlélődésből. Nem hagyják, hogy belevesszünk a képtérbe, emlékeztet rá, hogy ez "csak egy kép", nem pedig a valóság egy szelete.

A fiatal művész új periódust nyit festészetében. Nemrég tért haza Lisszabonból, a mediterrán ország lendülete, világlátása minden képén érezhető. Még inkább felszabadította az ecsetkezelését, az anyaghasználatát, a kifejezésmódját. Bátorságot adott neki, hogy kiabáljon és ne csak suttogjon. A festőiség felől a narrativitás irányába mozdul el úgy, hogy igazán egyik mellett sem teszi le a voksát, a kettő között egyensúlyoz. Témáival kapcsolódik előző kiállításaihoz, új technikák használata azonban minden eddiginél intenzívebbé teszi új képeit.

A NextArt Galériában negyedik önálló kiállítását bemutató művésznek nemrég nyílt tárlata Visszatekintés címmel a Krisztina Palace-ban, nyáron az első alkalommal megrendezett tihanyi ARTplaccon is sikerrel szerepelt, és az FKSE éves kiállításán a Magyar Nemzeti Galériában is látható volt a Rengeteg című kiállításának több meghatározó darabja. Az Esterházy-, Essl-díjas és Derkovits ösztöndíjas festőművész novemberben Berlinben fog bemutatkozni a  Galerie Schuster meghívására a NextArt Profile csoportos kiállítás keretében.

"Új képeim az energiáról kell, hogy szóljanak. Egy munka, ha a jelenlét itatja át, magába szívja alkotója és környezete energiáját, és ez az energia vándorol tovább a néző felé. Több ez egy látvány, egy gondolat, egy hangulat visszaadásánál: közösséget teremt alkotó, kép és szemlélő között. Az új munkák ezért nem feltétlenül a hagyományos festőiség keretein belül fognak megszületni, nem akarok elzárkózni a tárgyi applikációtól, a montázs, kollázs, assamblage technikától."

Horváth Dániel: Történetek jón és rosszon túl
NextArt Galéria - 2011. október 21. - november 26.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 12:00-18:00, szombaton 10:00-14:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.