Vizuál

Transzgenerációs sebeket gyógyít Mundruczó Kornél új filmje

2021.11.22. 10:20
Ajánlom
Mundruczó Kornél és Wéber Kata Cannes-ban debütált Evolúció című filmjével nyit a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál november 22-én. A rendezői változat alcímet viselő fesztiválon 12 ország 24 filmjét vetítik az első héten a mozikban, majd a Távmozi programjában.

Tízéves lett a ZSIFI, azaz a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet idén hibrid formában rendeznek meg: az első héten a mozikban, azt követően pedig online. A távmozis vetítések tavaly nagy sikert arattak, idén is az egész országból várják azokat, akik személyesen nem tudnak részt venni a fesztiválon. A jubileumot az eddigieknél is jobb, izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb fesztivállal ünneplik meg, idén először rövidfilmes válogatást is kínálnak a Varsói Zsidó Filmfesztivállal közös szekcióban.

A fesztivál célja ma is pontosan ugyanaz, mint amikor elindult: minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk.

S hogy még különlegesebb legyen az idei ZSIFI, nyitófilmként az országos mozibemutató előtt vetítik Mundruczó Kornél és Wéber Kata régóta várt, Cannes-ban debütált legújabb filmjét, az Evolúciót. A filmet november 25-től országosan is vetítik a hazai mozik.

ca9610604ae643c6ec6945718ab1fb2a-104642.jpeg

Jelenet Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjéből (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

A rendező Berlinből kapcsolódott be a fesztivál sajtótájékoztatójába, ahol új, zsidó témájú filmje vetítése után válaszolt az újságírók kérdéseire. A film egy család három generációját követi nyomon, a második világháború szürreális emlékétől a mai Berlinig. Éva, Léna és Jónás kapcsolatait átszövik a holokauszt és a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni. Bár Wéber Kata forgatókönyvírónak önéletrajzi kapcsolódása is van a film történetéhez, de Mundruczó Kornél úgy tartja, hogy a kelet-európai történelmi tudat nagyon sok transzgenerációs traumát hordoz, így bárki kapcsolódhat hozzá:

Ez a film elsősorban az identitásról, az identitáskeresésről akart szólni. Számunkra a 21. század legalább annyira fontos volt, mint a második világháború vagy a kommunizmus időszaka.”

Eredetileg a Proton Színház két évvel ezelőtti, a Ruhrtriennalén bemutatott előadásában kezdték el felhasználni Wéber Kata dialóg-töredékeit, amelyeket az édesanyjával való beszélgetések inspiráltak. A színházi előadás Ligeti György Rekviemjéhez készült, Monori Lili és Láng Annamária kettőse már akkor remekelt. Arról, hogy a színház miért transzformálódott át filmmé, így beszélt a rendező:

Nagyon sokszor átjárunk a műfajok között, tulajdonképpen a témák maguk fontosabbak, mint az a művészi forma, amikben aztán végső változatot nyernek.

Mindannyian azt éreztük, hogy ezt a történetet nem szeretnénk „eltüntetni", mint ahogy a színháznak valahogy az a sorsa, hogy elolvad az időben, és megszűnik lenni. Ezért gondoltuk azt – ha szabad így fogalmazni –, hogy egy experimentális filmben próbálunk formát találni neki. Monori Lili és Láng Annamária olyan elképesztő minőségű színészetet mutattak fel már az előadás során, hogy azt éreztem, ezt rögzíteni kell.”

1d4350430ff0623bda2bd03320383c95-104637.jpeg

Monori Lili és Láng Annamária Mundruczó Kornél: Evolúció c. filmjében (Fotó/Forrás: Yorick Le Saux)

Mundruczó Kornél hosszan beszélt a traumafeldolgozás generációkon átívelő folyamatáról és arról, hogy ez hogyan fordítható a közösség javára. Szerinte ezek a történelembe kódolt európai problémák átívelnek nyugat és kelet között, a film is nemzetközi kontextusban értelmezi a traumákat, ezért nem specifikusan magyar történetet látunk. Elsősorban a személyes felelősséget hangsúlyozta abban a kérdésben, hogy mit adunk át a gyerekeinknek. Mint mondta:

Melyek azok a reflexek, amiket mi ugyan hordozunk, de tudatosítjuk-e annyira, hogy nem adjuk tovább artikulálatlanul a következő generációnak.

Ennek van egy genetikai aspektusa, hogy mit hordoz és ad tovább kódolva az ember, de van egy pszichológiai része is, ami meg igencsak fejleszthető, kezelhető. Ez elsősorban a családon belül kezdődik el, és ha ezt kitágítjuk, akkor létre lehet hozni olyan közösségeket, ahol a problémák nem maradnak kibeszéletlenül. Ahol a dialógba-kerülés, a fontos kérdések feltétele megtörténik, megszületik. Minden ilyen közösség segít.

Nem az a lényege, hogy valami rettenetes szomorúsággal és a kellemetlen dolgok szembesülése által az ember még rosszabb kedvűbb legyen, mint amilyen előtte volt, hanem majdnem, hogy ellenkezőleg. Bármi, amit elkezdtünk megfogalmazni, művészetté „csinálni", dialógussá nemesíteni – miután már önmagában kreativitást hordoz ez a folyamat, a beszéd legalább annyira, mint az írás, nem beszélve a filmkészítésről, vagy bármilyen művészeti formáról – segít az önmegismerésben. Az egy következő kérdés, hogy utána bennem megváltozik-e, megszűnik-e a trauma, ebben szkeptikusabb vagyok, de hogy tudatosul, az már önmagában akkora lépés, amit az ember utána hasznosítani tud – elsősorban arra, hogy ne adja tovább a saját leszármazottjainak.”

A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház, partnerségben a Gólem Színházzal. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester. Stratégiai partnerek és támogatók: American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), Thalheimer család, MAZS Alapítvány,  Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál - A rendezői változat
2021. november 22. – december 5.
Művész mozi, Puskin mozi, Francia Intézet, Távmozi

 

Fejléckép: Mundruczó Kornél és Borbás Gergő a 10. ZSIFI sajtótájékoztatóján / fotó: ZSIFI

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

Kapcsolódó

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.