Vizuál

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

2024.05.24. 10:25
Ajánlom
Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.

„...az örökké felhős trópusi ég árnyékok és perspektívák nélküli világot idéz meg, ahol a megszakított jövő félbehagyott épületei mintha csak tünetei lennének a mindent átható trópusi depressziónak” – hangzott el Polyák Levente urbanista megnyitóbeszédében Kudász Gábor Arion szentendrei fotókiállításán. A bemutatott úti fotók nem elégítik ki azokat az egzotikus vágyainkat, amelyeket Vietnámhoz kapcsolnánk: nem látjuk az érintetlen dzsungelt, a gyarmatosítás előtti épületeket, a máshogy élés ellopott pillanatait, a pre-modern élet kellékeit. Az eltávolított „másik”, amit szeretnénk a képekbe belevetíteni, beszennyeződik a zavaróan hasonló, a banálisan ismerős által, ami hívatlan vendégként avatkozik be az általunk idealizált másholba.

A távolság technikája bevett módszere az utazás fotográfiájának, amely elsősorban a különbségekre, a másságra koncentrál.

Az időbeli vagy térbeli távolság, „amely a beleérzést követeli meg és mindent absztrakttá tesz”, ahogy Walter Benjamin írja, végső soron az én megjelenítése a tárgyak távoli terében. A távolság technikája az a társadalmi-esztétikai gyakorlat, amelynek során az egyébként közvetlenül megélt, használt, tapasztalt dolgok az eltávolítás hatására összehasonlíthatatlanná válnak, a máshol területére lesznek száműzve, az ént kiléptetik a saját teréből.

Tropical_Depression_enterior_fotoDeimBalazs1-101339.jpg

A Trópusi depresszió című kiállítás részlete (Fotó/Forrás: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

Ezzel szemben a közelség technikája – ahogy Walter Benjamin az anekdota kapcsán leírja – a tárgyakat az én gravitációs terébe vonzza be. Az anekdota nem hogy nem követeli meg, lehetővé sem teszi a beleérzést, mert túl közel van: eltűnt belőle a Másiknak a nyoma, amelynek a terébe át lehetne lépni.

Kudász Gábor Arion fotói egyszerre használnak eltávolító és közelítő elemeket. Az egzotikum távolsága azonban itt nem tud érvényesülni, mert a jelenkor tárgyai, ruhái, betonszerkezetei minduntalan kibeszélnek az eltávolított helyzetből, a kiszakadt ponyvák mögül, kizökkentik a nézőt. A spontánnak, ellopottnak tűnő pillanatokról jobban megnézve kiderül, hogy komponáltak és az idilli együttlét árnyairól árulkodnak, a modernizáció félbehagyott nagy történeteit, a csontvázként magasodó nagy épület-struktúrákat, a befejezetlen vonatállomást pedig keresztül-kasul befonják az összecsomózódott kábelek, burjánzó trópusi növényzet, a résekben megjelenő „parazita” építészet, amellyel az emberek lekerekítik a modernség éleit.

Arion_megnyito_fotDeimBalazs12-101342.jpg

A Trópusi depresszió című kiállítás részlete (Fotó/Forrás: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

Ebben a világban minden egymás mellé kerülhet.

Háy János Vietnámról szóló szavaival szólva: „…a faragott szoborszentek mellett ott az anyagi világ minden kelléke...” Az egymás mellé rendelés azonban nem hoz létre valódi kontrasztokat: az örökké felhős trópusi ég árnyékok és perspektívák nélküli világot idéz meg, ahol a megszakított jövő félbehagyott épületei mintha csak tünetei lennének a mindent átható trópusi depressziónak.

Kudász Gábor Arion kiállítása október 13-ig látogatható Szentendrén a Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.

Fejléckép: Kudász Gábor Arion: Galaxy Grotto, 2019 (forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.