Vizuál

Tudomány és művészet hálójában

2020.10.10. 11:00
Ajánlom
Október 10-től látogatható a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a Ludwig Múzeumban. A tárlat bemutatja a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László és az általa vezetett kutatólabor elmúlt 25 évének eredményeit. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: mit keres a tudomány a kortárs képzőművészet múzeumában?
barabasi_the_art_network-105615.jpg

MŰVÉSZETI HÁLÓ, 2018 THE ART NETWORK, 2018 A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, R. Sinatra: A Művészeti háló, a Science 2018. november 16-i száma „Quantifying Reputation and Success in Art” című cikkéből The Art Network, by A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, and R. Sinatra, created for “Quantifying Reputation and Success in Art,” Science (November 16, 2018) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ahogy a nemzetközi kortárs művészeti színtérre, úgy a Ludwig Múzeum kiállításaira is egyre inkább jellemző az elmúlt években a határok kitolása, megnyitása. A múzeum már nem csupán egy olyan tér, ahol csendben, passzív befogadóként szemlélik a látogatók a műveket, hanem aktív résztvevőjévé válnak a kiállításoknak. A múzeum mára egy élő közösségi térré változott, ahol a képzőművészet nem csupán a társművészetekkel találkozik, hanem teret kap a természet, a gasztronómia és a tudomány is. Ezt figyelembe véve a Ludwig Múzeum 2020-as kiállításainak fókuszába a tudomány került, ahogy azt az év elején megnyílt The Dead Web – The End és Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállítás is mutatta.

Ebbe a tematikába illeszkedik a hálózatkutatás tudományát bemutató új kiállítás is.

A Ludwig Múzeum kiállításán feltárul előttünk a hálózatkutatás és a hálózati vizualizáció világa, amely az elmúlt évek legígéretesebb tudományos eszköze a kulturális, társadalmi, illetve a művészeti világ vizsgálatának. Gazdag anyagot láthatunk a kortárs művészet egész világot átszövő hálózatáról, ugyanakkor nem csupán ilyen módon kapcsolódik a művészethez a kiállítás.

Számos egyéb témával találkozhatunk a tárlaton, amelyek mind látványos hálózatok formájában jelennek meg előttünk, az adatszobroktól a 3D-s vetítéseken, kerámia szobrokon, világító modelleken, szobaméretű hálózatképeken át a virtuális valóságig. Barabási Albert-László és a BarabásiLab 25 évnyi kutatása válik láthatóvá a látogatók számára, amelyet megismerve fény derül a láthatatlan összefüggésekre, kapcsolódási pontokra, és bármi legyen is a hálózatok témája, a befogadásra váró információ végtelen, a látvány pedig lélegzetelállító lesz.

Fejléckép: KOZMIKUS HÁLÓ, 2016 THE COSMIC WEB, 2016 K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, M. Vogelsberger: A kozmikus háló,„The Network Behind the Cosmic Web” című cikkből (arxiv.org, 2016. április 12.) The Cosmic Web, by K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, and M. Vogelsberger, as published in “The Network Behind the Cosmic Web,” arxiv.org (April 12, 2016), forrás: Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

Kapcsolódó

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. A kezdetben szobrásznak tanuló Barabási és munkatársai adatokból hoztak létre képeket, sőt, szobrokat.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Jean-Luc Godard, a francia új hullám legendás alakja 90 éves

A tiszteletbeli Oscar-díjas francia filmrendező nevéhez fűződik a Kifulladásig című alkotás, amelyet a világ legjobb filmjei között tartanak számon.
Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.