Vizuál

Tudomány és művészet hálójában

2020.10.10. 11:00
Ajánlom
Október 10-től látogatható a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a Ludwig Múzeumban. A tárlat bemutatja a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László és az általa vezetett kutatólabor elmúlt 25 évének eredményeit. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: mit keres a tudomány a kortárs képzőművészet múzeumában?
barabasi_the_art_network-105615.jpg

MŰVÉSZETI HÁLÓ, 2018 THE ART NETWORK, 2018 A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, R. Sinatra: A Művészeti háló, a Science 2018. november 16-i száma „Quantifying Reputation and Success in Art” című cikkéből The Art Network, by A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, and R. Sinatra, created for “Quantifying Reputation and Success in Art,” Science (November 16, 2018) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ahogy a nemzetközi kortárs művészeti színtérre, úgy a Ludwig Múzeum kiállításaira is egyre inkább jellemző az elmúlt években a határok kitolása, megnyitása. A múzeum már nem csupán egy olyan tér, ahol csendben, passzív befogadóként szemlélik a látogatók a műveket, hanem aktív résztvevőjévé válnak a kiállításoknak. A múzeum mára egy élő közösségi térré változott, ahol a képzőművészet nem csupán a társművészetekkel találkozik, hanem teret kap a természet, a gasztronómia és a tudomány is. Ezt figyelembe véve a Ludwig Múzeum 2020-as kiállításainak fókuszába a tudomány került, ahogy azt az év elején megnyílt The Dead Web – The End és Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállítás is mutatta.

Ebbe a tematikába illeszkedik a hálózatkutatás tudományát bemutató új kiállítás is.

A Ludwig Múzeum kiállításán feltárul előttünk a hálózatkutatás és a hálózati vizualizáció világa, amely az elmúlt évek legígéretesebb tudományos eszköze a kulturális, társadalmi, illetve a művészeti világ vizsgálatának. Gazdag anyagot láthatunk a kortárs művészet egész világot átszövő hálózatáról, ugyanakkor nem csupán ilyen módon kapcsolódik a művészethez a kiállítás.

Számos egyéb témával találkozhatunk a tárlaton, amelyek mind látványos hálózatok formájában jelennek meg előttünk, az adatszobroktól a 3D-s vetítéseken, kerámia szobrokon, világító modelleken, szobaméretű hálózatképeken át a virtuális valóságig. Barabási Albert-László és a BarabásiLab 25 évnyi kutatása válik láthatóvá a látogatók számára, amelyet megismerve fény derül a láthatatlan összefüggésekre, kapcsolódási pontokra, és bármi legyen is a hálózatok témája, a befogadásra váró információ végtelen, a látvány pedig lélegzetelállító lesz.

Fejléckép: KOZMIKUS HÁLÓ, 2016 THE COSMIC WEB, 2016 K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, M. Vogelsberger: A kozmikus háló,„The Network Behind the Cosmic Web” című cikkből (arxiv.org, 2016. április 12.) The Cosmic Web, by K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, and M. Vogelsberger, as published in “The Network Behind the Cosmic Web,” arxiv.org (April 12, 2016), forrás: Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

Kapcsolódó

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. A kezdetben szobrásznak tanuló Barabási és munkatársai adatokból hoztak létre képeket, sőt, szobrokat.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.