Vizuál

Tudomány és művészet hálójában

2020.10.10. 11:00
Ajánlom
Október 10-től látogatható a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a Ludwig Múzeumban. A tárlat bemutatja a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László és az általa vezetett kutatólabor elmúlt 25 évének eredményeit. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés: mit keres a tudomány a kortárs képzőművészet múzeumában?
barabasi_the_art_network-105615.jpg

MŰVÉSZETI HÁLÓ, 2018 THE ART NETWORK, 2018 A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, R. Sinatra: A Művészeti háló, a Science 2018. november 16-i száma „Quantifying Reputation and Success in Art” című cikkéből The Art Network, by A.-L. Barabási, S.P. Fraiberger, A. Grishchenko, M. Resch, C. Riedl, and R. Sinatra, created for “Quantifying Reputation and Success in Art,” Science (November 16, 2018) (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum)

Ahogy a nemzetközi kortárs művészeti színtérre, úgy a Ludwig Múzeum kiállításaira is egyre inkább jellemző az elmúlt években a határok kitolása, megnyitása. A múzeum már nem csupán egy olyan tér, ahol csendben, passzív befogadóként szemlélik a látogatók a műveket, hanem aktív résztvevőjévé válnak a kiállításoknak. A múzeum mára egy élő közösségi térré változott, ahol a képzőművészet nem csupán a társművészetekkel találkozik, hanem teret kap a természet, a gasztronómia és a tudomány is. Ezt figyelembe véve a Ludwig Múzeum 2020-as kiállításainak fókuszába a tudomány került, ahogy azt az év elején megnyílt The Dead Web – The End és Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállítás is mutatta.

Ebbe a tematikába illeszkedik a hálózatkutatás tudományát bemutató új kiállítás is.

A Ludwig Múzeum kiállításán feltárul előttünk a hálózatkutatás és a hálózati vizualizáció világa, amely az elmúlt évek legígéretesebb tudományos eszköze a kulturális, társadalmi, illetve a művészeti világ vizsgálatának. Gazdag anyagot láthatunk a kortárs művészet egész világot átszövő hálózatáról, ugyanakkor nem csupán ilyen módon kapcsolódik a művészethez a kiállítás.

Számos egyéb témával találkozhatunk a tárlaton, amelyek mind látványos hálózatok formájában jelennek meg előttünk, az adatszobroktól a 3D-s vetítéseken, kerámia szobrokon, világító modelleken, szobaméretű hálózatképeken át a virtuális valóságig. Barabási Albert-László és a BarabásiLab 25 évnyi kutatása válik láthatóvá a látogatók számára, amelyet megismerve fény derül a láthatatlan összefüggésekre, kapcsolódási pontokra, és bármi legyen is a hálózatok témája, a befogadásra váró információ végtelen, a látvány pedig lélegzetelállító lesz.

Fejléckép: KOZMIKUS HÁLÓ, 2016 THE COSMIC WEB, 2016 K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, M. Vogelsberger: A kozmikus háló,„The Network Behind the Cosmic Web” című cikkből (arxiv.org, 2016. április 12.) The Cosmic Web, by K. Albrecht, A.-L. Barabási, B. C. Coutinho, A. Dey, L. Hernquist, P. Torrey, and M. Vogelsberger, as published in “The Network Behind the Cosmic Web,” arxiv.org (April 12, 2016), forrás: Ludwig Múzeum

Támogatott tartalom.

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

Kapcsolódó

Lehet műalkotás egy hálózat? – Interjú Barabási Albert-Lászlóval

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. A kezdetben szobrásznak tanuló Barabási és munkatársai adatokból hoztak létre képeket, sőt, szobrokat.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.
Vizuál interjú

Esterházy Marcell: Pál bácsi egyszerre volt közeli rokon és valóságos herceg

Az utolsó Esterházy herceg, Esterházy V. Pál életét és mecénási tevékenységét dolgozza fel Esterházy Marcell videókollázsa, az E. Pál rövid története.  Az Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 kiállításon látható munkájáról kérdeztük az alkotót.