Vizuál

Tündéri! Kitalálod, mi ihlette a legújabb Kolodko-miniszobrot?

2021.07.06. 13:00
Ajánlom
Egy ismert költemény két szereplője jelenik meg Kolodko Mihály legújabb alkotásán, amelyet a szobrász ezúttal Vácon helyezett el.

„Élj a tyúkkal barátságba’... / Anyám egyetlen jószága” – így hangzik Petőfi Sándor az iskolás éveinkből is jól ismert költeményének, az Anyám tyúkja utolsó két sora. Ez a vers adta az alapját a népszerű szobrászművész, Kolodko Mihály legújabb alkotásának, amelyen Morzsa kutya és az a bizonyos jószág látható – nagy egyetértésben!

210674217_339654884397973_612660632776099230_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Az új miniszobrot Vácon helyezte el az alkotó – nem véletlenül, hiszen itt keletkezett a Petőfi-vers is 1848 februárjában. A népies költemény az egyik legismertebb magyar vers, nem csoda, hogy ez szerepel az Örkény Színház előadásának címében (Anyám tyúkja I-II.) is, amelyben a társulat tagjai jól ismert lírai műveket adnak elő mély átéléssel.

Kolodko Mihály szobrai itthon és a határon túl is egyre több városban tűnnek fel, szerves részei a városok – főként Budapest – arculatának.

Szívesen örökítik meg velük magukat a járókelők, sőt még kis ajándékokat, virágot, apró ruhadarabokat és egyéb kiegészítőket is elhelyeznek rajtuk. A szobrokról elmélkedett Fáy Miklós, írását itt olvashatja el.

210472613_339655037731291_4708503871904275004_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Nem ez az első eset, hogy Kolodko irodalmi figurákat foglal anyagba. Olyan népszerű mesehősöknek állított már szobrot, mint Mekk mester, Süsü a sárkány, a Főkukac vagy a Kockásfülű nyúl, de készült szobra A 14 karátos autóhoz is.

A művésszel folytatott korábbi beszélgetésünkben részletesen olvashat róla, honnan jött a miniszobrok ötlete:

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Kapcsolódó

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Felkerestük az elmúlt hónapokban sorra felbukkanó pici szobrok, például a Főkukac és Mekk mester alkotóját, Kolodko Mihályt, aki elárulta, miért titokban helyezi ki őket, és azt is, hogy milyen rejtett jelentése van a minialkotások minden apró részletének, sőt a helyüknek is.

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Kapcsolódó

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.