Vizuál

Tündéri! Kitalálod, mi ihlette a legújabb Kolodko-miniszobrot?

2021.07.06. 13:00
Ajánlom
Egy ismert költemény két szereplője jelenik meg Kolodko Mihály legújabb alkotásán, amelyet a szobrász ezúttal Vácon helyezett el.

„Élj a tyúkkal barátságba’... / Anyám egyetlen jószága” – így hangzik Petőfi Sándor az iskolás éveinkből is jól ismert költeményének, az Anyám tyúkja utolsó két sora. Ez a vers adta az alapját a népszerű szobrászművész, Kolodko Mihály legújabb alkotásának, amelyen Morzsa kutya és az a bizonyos jószág látható – nagy egyetértésben!

210674217_339654884397973_612660632776099230_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Az új miniszobrot Vácon helyezte el az alkotó – nem véletlenül, hiszen itt keletkezett a Petőfi-vers is 1848 februárjában. A népies költemény az egyik legismertebb magyar vers, nem csoda, hogy ez szerepel az Örkény Színház előadásának címében (Anyám tyúkja I-II.) is, amelyben a társulat tagjai jól ismert lírai műveket adnak elő mély átéléssel.

Kolodko Mihály szobrai itthon és a határon túl is egyre több városban tűnnek fel, szerves részei a városok – főként Budapest – arculatának.

Szívesen örökítik meg velük magukat a járókelők, sőt még kis ajándékokat, virágot, apró ruhadarabokat és egyéb kiegészítőket is elhelyeznek rajtuk. A szobrokról elmélkedett Fáy Miklós, írását itt olvashatja el.

210472613_339655037731291_4708503871904275004_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Nem ez az első eset, hogy Kolodko irodalmi figurákat foglal anyagba. Olyan népszerű mesehősöknek állított már szobrot, mint Mekk mester, Süsü a sárkány, a Főkukac vagy a Kockásfülű nyúl, de készült szobra A 14 karátos autóhoz is.

A művésszel folytatott korábbi beszélgetésünkben részletesen olvashat róla, honnan jött a miniszobrok ötlete:

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Kapcsolódó

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Felkerestük az elmúlt hónapokban sorra felbukkanó pici szobrok, például a Főkukac és Mekk mester alkotóját, Kolodko Mihályt, aki elárulta, miért titokban helyezi ki őket, és azt is, hogy milyen rejtett jelentése van a minialkotások minden apró részletének, sőt a helyüknek is.

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Kapcsolódó

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.