Vizuál

Tündéri! Kitalálod, mi ihlette a legújabb Kolodko-miniszobrot?

2021.07.06. 13:00
Ajánlom
Egy ismert költemény két szereplője jelenik meg Kolodko Mihály legújabb alkotásán, amelyet a szobrász ezúttal Vácon helyezett el.

„Élj a tyúkkal barátságba’... / Anyám egyetlen jószága” – így hangzik Petőfi Sándor az iskolás éveinkből is jól ismert költeményének, az Anyám tyúkja utolsó két sora. Ez a vers adta az alapját a népszerű szobrászművész, Kolodko Mihály legújabb alkotásának, amelyen Morzsa kutya és az a bizonyos jószág látható – nagy egyetértésben!

210674217_339654884397973_612660632776099230_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Az új miniszobrot Vácon helyezte el az alkotó – nem véletlenül, hiszen itt keletkezett a Petőfi-vers is 1848 februárjában. A népies költemény az egyik legismertebb magyar vers, nem csoda, hogy ez szerepel az Örkény Színház előadásának címében (Anyám tyúkja I-II.) is, amelyben a társulat tagjai jól ismert lírai műveket adnak elő mély átéléssel.

Kolodko Mihály szobrai itthon és a határon túl is egyre több városban tűnnek fel, szerves részei a városok – főként Budapest – arculatának.

Szívesen örökítik meg velük magukat a járókelők, sőt még kis ajándékokat, virágot, apró ruhadarabokat és egyéb kiegészítőket is elhelyeznek rajtuk. A szobrokról elmélkedett Fáy Miklós, írását itt olvashatja el.

210472613_339655037731291_4708503871904275004_n-124725.jpg

Az Anyám tyúkja című Petőfi-vers ihlette Kolodko-mini (Fotó/Forrás: Kolodko Art)

Nem ez az első eset, hogy Kolodko irodalmi figurákat foglal anyagba. Olyan népszerű mesehősöknek állított már szobrot, mint Mekk mester, Süsü a sárkány, a Főkukac vagy a Kockásfülű nyúl, de készült szobra A 14 karátos autóhoz is.

A művésszel folytatott korábbi beszélgetésünkben részletesen olvashat róla, honnan jött a miniszobrok ötlete:

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Kapcsolódó

Az alkotó árulja el a budapesti miniszobrok rejtélyét

Felkerestük az elmúlt hónapokban sorra felbukkanó pici szobrok, például a Főkukac és Mekk mester alkotóját, Kolodko Mihályt, aki elárulta, miért titokban helyezi ki őket, és azt is, hogy milyen rejtett jelentése van a minialkotások minden apró részletének, sőt a helyüknek is.

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Kapcsolódó

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.