Vizuál

Tűzfalfestmény a nyolcadik kerületben

2011.10.27. 09:07
Ajánlom
Október közepén egy józsefvárosi foghíjtelken kétrészes tűzfalfestmény készült a LudwigInzert szervezésében. A street art hátterű Orosz Richárd grafikus (1000% csoport) és a designerként elismert Ipek F. Türkoglu (Balkan Tango) Nefelejcs című közös projektje a városrészben eltűnő lakóházaknak emelt emlékművet önkéntesek segítségével.

A cél az volt, hogy az elbontott épületek, lakóik és történeteik ne merüljenek feledésbe, ezért a már üres telkekkel szomszédos, a bontás jeleit gyakran magán viselő tűzfalakra terveztek a korábbi házak kontúrjait követő muráliát. Az elbontott ház egykori lakóival, a szomszédokkal készített interjúk és levéltári kutatások alapján a művészek feltérképezték a korábbi épület történetét, a hozzá fűződő személyes történeteket, az egykori lakások belső kialakítását, és ezek alapján készítették el az egyedi falfestményeket a figuratív és az absztrakt formai megoldásokat kombinálva.

Szomszédok címmel a lakóktól kapott információk alapján, az elbontott épület tűzfalon hagyott körvonalát követve megfestették a ház egykori metszetét, a benne lévő lakásokat az emlékek alapján felidézett berendezésekkel, a lakók történeteiből inspirálódó életképekkel, jelenetekkel. Számsorok címmel a ház és az ott lakók történetét absztraktabb módon ragadták és örökítették meg. A kutatás és az interjúk alapján statisztikákat gyűjtöttek, majd ezeket a mindennapi életet játékosan leíró, ám egyúttal érdekes és meglepő adathalmokat festették fel a ház falára, így állítva emléket az egykor ott zajló életnek.

A megvalósításra október 10-13. között került sor a VIII. kerületi Kisfaludy utca 14. számú foghíjteleken, a korábbi polgármesteri hivatal parkolójának területén. A projekt támogatói a Magyar Festék Kft. és a Keller 71' Kft - FestékABC.

A LudwigInzert a Lumú külső projekthelyszíne, 2010 júniusa óta a Józsefvárosi Galériában működik. A nyolcvanas évek közepéig meghatározó, a helyszín fogalmát szem előtt tartó, kísérletező szellemiségű képzőművészeti műhelyek hagyományait szeretné folytatni új, kortárs művészeti platformként. Elég jól halad. A LudwigInzert létrehozásával a Lumú közvetlenebbé szeretné tenni kapcsolatát a város és ezen belül a kerület lakóival, művészeti és múzeumpedagógiai programjain keresztül kommunikálni és reagálni kíván a nyolcadik kerület radikálisan átalakuló környezetének urbanisztikai és kulturális sajátosságaira. Erdődi Katalin kurátor a 2011-es őszi negyedév során olyan alkotókat kért fel az együttműködésre, akik a józsefvárosi élet egy-egy meghatározó aspektusával foglalkoznak.

A 2011 második félévére tervezett program másik nagy projektje az októberi Nefelejcs mellett Tihanyi Dominika és az Újirány csoport munkája lesz november elején. Mindkét művészcsoport alkotásai az új típusú public art műfajába sorolhatóak, amelyek a városi és ezen belül is a józsefvárosi élet egy-egy meghatározó aspektusával foglalkoznak. A születő projektek különlegessége, hogy az alkotófolyamatot egyfajta kutatásként fogják fel, amely során számos ponton közvetlen kapcsolatba kerülnek a városlakókkal és az ő élményanyagukat, emlékeiket, életvitelüket dolgozzák fel.

A LudwigInzert további őszi programjai:

Inzert Órák: minden hétfőn 10:00-12:00
Különböző tematikájú foglalkozások iskolai csoportok számára.
Fiktív múzeum
A foglalkozás résztvevői a műalkotások és a kiállítások létrehozásának folyamatával ismerkedhetnek meg.
Bevezetés a kortárs képzőművészetbe
A foglalkozás célja, hogy felszabadítsa a kortárs művészet értelmezésével kapcsolatos esetleges gátlásokat.
Bevezetés az utcai művészet világába
Felfedezőtúra a galéria falain kívül: megkeressük a környezetünkben fellelhető köztéri művészetet.

Inzert Klub: minden szerdán 17:00-19:00
Ötórai tea idősebbeknek és fiataloknak egyaránt. Izgalmas, kötetlen beszélgetések, józsefvárosi civil szervezetek, alkotók bemutatkozása, városi séták művészekkel. A résztvevők garantáltan más szemmel nézik majd a környezetüket!

Inzert Műhely: minden csütörtökön 17:00-19:00
A hetente, felváltva jelentkező előadások és műhelyek a public art fogalmát járják körül. Az előadások inkább elméleti, míg a műhelyek főként alkotó jellegű ismerkedést kínálnak a kortárs művészet alapfogalmaival a galérián belül és akár azon kívül is. Mindkét programtípus minden korosztály számára nyitott.

Az aktuális programok:

Inzert Klub: Az utca olvasása - Nagyvárosi régészet - Talált firkák
2011. október 26. 17:00-19:00
Inzert Műhely: Taktikus divat
2011. október 27. 17:00-19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.