Vizuál

Tűzfalfestmény a nyolcadik kerületben

2011.10.27. 09:07
Ajánlom
Október közepén egy józsefvárosi foghíjtelken kétrészes tűzfalfestmény készült a LudwigInzert szervezésében. A street art hátterű Orosz Richárd grafikus (1000% csoport) és a designerként elismert Ipek F. Türkoglu (Balkan Tango) Nefelejcs című közös projektje a városrészben eltűnő lakóházaknak emelt emlékművet önkéntesek segítségével.

A cél az volt, hogy az elbontott épületek, lakóik és történeteik ne merüljenek feledésbe, ezért a már üres telkekkel szomszédos, a bontás jeleit gyakran magán viselő tűzfalakra terveztek a korábbi házak kontúrjait követő muráliát. Az elbontott ház egykori lakóival, a szomszédokkal készített interjúk és levéltári kutatások alapján a művészek feltérképezték a korábbi épület történetét, a hozzá fűződő személyes történeteket, az egykori lakások belső kialakítását, és ezek alapján készítették el az egyedi falfestményeket a figuratív és az absztrakt formai megoldásokat kombinálva.

Szomszédok címmel a lakóktól kapott információk alapján, az elbontott épület tűzfalon hagyott körvonalát követve megfestették a ház egykori metszetét, a benne lévő lakásokat az emlékek alapján felidézett berendezésekkel, a lakók történeteiből inspirálódó életképekkel, jelenetekkel. Számsorok címmel a ház és az ott lakók történetét absztraktabb módon ragadták és örökítették meg. A kutatás és az interjúk alapján statisztikákat gyűjtöttek, majd ezeket a mindennapi életet játékosan leíró, ám egyúttal érdekes és meglepő adathalmokat festették fel a ház falára, így állítva emléket az egykor ott zajló életnek.

A megvalósításra október 10-13. között került sor a VIII. kerületi Kisfaludy utca 14. számú foghíjteleken, a korábbi polgármesteri hivatal parkolójának területén. A projekt támogatói a Magyar Festék Kft. és a Keller 71' Kft - FestékABC.

A LudwigInzert a Lumú külső projekthelyszíne, 2010 júniusa óta a Józsefvárosi Galériában működik. A nyolcvanas évek közepéig meghatározó, a helyszín fogalmát szem előtt tartó, kísérletező szellemiségű képzőművészeti műhelyek hagyományait szeretné folytatni új, kortárs művészeti platformként. Elég jól halad. A LudwigInzert létrehozásával a Lumú közvetlenebbé szeretné tenni kapcsolatát a város és ezen belül a kerület lakóival, művészeti és múzeumpedagógiai programjain keresztül kommunikálni és reagálni kíván a nyolcadik kerület radikálisan átalakuló környezetének urbanisztikai és kulturális sajátosságaira. Erdődi Katalin kurátor a 2011-es őszi negyedév során olyan alkotókat kért fel az együttműködésre, akik a józsefvárosi élet egy-egy meghatározó aspektusával foglalkoznak.

A 2011 második félévére tervezett program másik nagy projektje az októberi Nefelejcs mellett Tihanyi Dominika és az Újirány csoport munkája lesz november elején. Mindkét művészcsoport alkotásai az új típusú public art műfajába sorolhatóak, amelyek a városi és ezen belül is a józsefvárosi élet egy-egy meghatározó aspektusával foglalkoznak. A születő projektek különlegessége, hogy az alkotófolyamatot egyfajta kutatásként fogják fel, amely során számos ponton közvetlen kapcsolatba kerülnek a városlakókkal és az ő élményanyagukat, emlékeiket, életvitelüket dolgozzák fel.

A LudwigInzert további őszi programjai:

Inzert Órák: minden hétfőn 10:00-12:00
Különböző tematikájú foglalkozások iskolai csoportok számára.
Fiktív múzeum
A foglalkozás résztvevői a műalkotások és a kiállítások létrehozásának folyamatával ismerkedhetnek meg.
Bevezetés a kortárs képzőművészetbe
A foglalkozás célja, hogy felszabadítsa a kortárs művészet értelmezésével kapcsolatos esetleges gátlásokat.
Bevezetés az utcai művészet világába
Felfedezőtúra a galéria falain kívül: megkeressük a környezetünkben fellelhető köztéri művészetet.

Inzert Klub: minden szerdán 17:00-19:00
Ötórai tea idősebbeknek és fiataloknak egyaránt. Izgalmas, kötetlen beszélgetések, józsefvárosi civil szervezetek, alkotók bemutatkozása, városi séták művészekkel. A résztvevők garantáltan más szemmel nézik majd a környezetüket!

Inzert Műhely: minden csütörtökön 17:00-19:00
A hetente, felváltva jelentkező előadások és műhelyek a public art fogalmát járják körül. Az előadások inkább elméleti, míg a műhelyek főként alkotó jellegű ismerkedést kínálnak a kortárs művészet alapfogalmaival a galérián belül és akár azon kívül is. Mindkét programtípus minden korosztály számára nyitott.

Az aktuális programok:

Inzert Klub: Az utca olvasása - Nagyvárosi régészet - Talált firkák
2011. október 26. 17:00-19:00
Inzert Műhely: Taktikus divat
2011. október 27. 17:00-19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.