Vizuál

U / E: Roncsolt modellek, tömeges masszák

2013.01.25. 10:38
Ajánlom
A MOME fotográfus hallgatójának önálló kiállítását az individualizmus és a tömeg mintázatának kérdésköre ihlette. Máté Balázs két sorozata most együtt mutatkozik be a Cultiris Galériában. A fotókat március 12-ig lehet megnézni, a kiállítást Kudász Gábor Arion nyitotta meg.

"Azt vettem észre, hogy érdekelnek az olyan helyzetek, ahol a fotóba valahogy bele tudom vinni a manualitást, legyen az digitális, vagy analóg." - mondja Máté Balázs. Az Unmade a Google Photography Prize nemzetközi fotópályázatán közel húszezer induló közül a legsikeresebb tíz közé jutott. A fotókon a modellek arca különböző eljárásokkal - égetéssel, karcolással, ragasztóval - roncsolt. A másik fotósorozat, az En Masse egy egyetemi projektből nőtte ki magát, ahol a fotós a Moszkva téren felbukkanó embereket transzfer technikával emeli ki környezetükből.

Unmade
"A divatfotók esetében a modell valódi vonásai sokszor láthatatlanná válnak. A smink, hajstyling, ruhák és végül az utómunka rétegei elrejtik a személyiségüket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet a képeimmel." A sorozat a Google Prize kapcsán lehetőséget kapott arra, hogy döntősként mutatkozzon be a londoni Saatchi Gallery-ben.

En Masse
"A tömeg távolról nézve mintázattá válik, ami a városi környezet tárgyainak és akadályainak véletlenszerű elrendezése szerint alakul. A transfer technikával a környezetükből fehér papírra átemelt emberek elrendeződése feltételezi az épített környezetet, de a viszonyítási pontok eltűnnek, mozdulataik tipikussá, paródiaszerűvé, sietségük pedig céltalanná válik. Közben az is látszik, hogy mennyire tétován, egyedül tudnak maradni az emberek még tömegben is."

Máté Balázs 1988-ban született, jelenleg Budapesten végzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterképzését. Eközben stúdióasszisztensként és önálló fotográfusként dolgozik a Flashback Photo Stúdióban. 2012-ben a Google Photography Prize döntőseként kiállították munkáit a londoni Saatchi Gallery-ben. Ugyanebben az évben két sorozatával szerepelt a Ludwig Múzeum (LUMU) csoportos kiállításán. 2012 óta tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elkészült a Downton Abbey magyar nyelvű előzetese

Törvényszerű volt, hogy az egyik legsikeresebb brit sorozat, a Downton Abbey filmváltozatot kap, az viszont szerencsés meglepetés, hogy az alkotás nyolc nappal az amerikai bemutató előtt már látható lesz a magyar mozikban. Nézze meg a magyar nyelvű előzetest.
Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.