Vizuál

U / E: Roncsolt modellek, tömeges masszák

2013.01.25. 10:38
Ajánlom
A MOME fotográfus hallgatójának önálló kiállítását az individualizmus és a tömeg mintázatának kérdésköre ihlette. Máté Balázs két sorozata most együtt mutatkozik be a Cultiris Galériában. A fotókat március 12-ig lehet megnézni, a kiállítást Kudász Gábor Arion nyitotta meg.

"Azt vettem észre, hogy érdekelnek az olyan helyzetek, ahol a fotóba valahogy bele tudom vinni a manualitást, legyen az digitális, vagy analóg." - mondja Máté Balázs. Az Unmade a Google Photography Prize nemzetközi fotópályázatán közel húszezer induló közül a legsikeresebb tíz közé jutott. A fotókon a modellek arca különböző eljárásokkal - égetéssel, karcolással, ragasztóval - roncsolt. A másik fotósorozat, az En Masse egy egyetemi projektből nőtte ki magát, ahol a fotós a Moszkva téren felbukkanó embereket transzfer technikával emeli ki környezetükből.

Unmade
"A divatfotók esetében a modell valódi vonásai sokszor láthatatlanná válnak. A smink, hajstyling, ruhák és végül az utómunka rétegei elrejtik a személyiségüket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet a képeimmel." A sorozat a Google Prize kapcsán lehetőséget kapott arra, hogy döntősként mutatkozzon be a londoni Saatchi Gallery-ben.

En Masse
"A tömeg távolról nézve mintázattá válik, ami a városi környezet tárgyainak és akadályainak véletlenszerű elrendezése szerint alakul. A transfer technikával a környezetükből fehér papírra átemelt emberek elrendeződése feltételezi az épített környezetet, de a viszonyítási pontok eltűnnek, mozdulataik tipikussá, paródiaszerűvé, sietségük pedig céltalanná válik. Közben az is látszik, hogy mennyire tétován, egyedül tudnak maradni az emberek még tömegben is."

Máté Balázs 1988-ban született, jelenleg Budapesten végzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterképzését. Eközben stúdióasszisztensként és önálló fotográfusként dolgozik a Flashback Photo Stúdióban. 2012-ben a Google Photography Prize döntőseként kiállították munkáit a londoni Saatchi Gallery-ben. Ugyanebben az évben két sorozatával szerepelt a Ludwig Múzeum (LUMU) csoportos kiállításán. 2012 óta tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.