Vizuál

U / E: Roncsolt modellek, tömeges masszák

2013.01.25. 10:38
Ajánlom
A MOME fotográfus hallgatójának önálló kiállítását az individualizmus és a tömeg mintázatának kérdésköre ihlette. Máté Balázs két sorozata most együtt mutatkozik be a Cultiris Galériában. A fotókat március 12-ig lehet megnézni, a kiállítást Kudász Gábor Arion nyitotta meg.

"Azt vettem észre, hogy érdekelnek az olyan helyzetek, ahol a fotóba valahogy bele tudom vinni a manualitást, legyen az digitális, vagy analóg." - mondja Máté Balázs. Az Unmade a Google Photography Prize nemzetközi fotópályázatán közel húszezer induló közül a legsikeresebb tíz közé jutott. A fotókon a modellek arca különböző eljárásokkal - égetéssel, karcolással, ragasztóval - roncsolt. A másik fotósorozat, az En Masse egy egyetemi projektből nőtte ki magát, ahol a fotós a Moszkva téren felbukkanó embereket transzfer technikával emeli ki környezetükből.

Unmade
"A divatfotók esetében a modell valódi vonásai sokszor láthatatlanná válnak. A smink, hajstyling, ruhák és végül az utómunka rétegei elrejtik a személyiségüket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet a képeimmel." A sorozat a Google Prize kapcsán lehetőséget kapott arra, hogy döntősként mutatkozzon be a londoni Saatchi Gallery-ben.

En Masse
"A tömeg távolról nézve mintázattá válik, ami a városi környezet tárgyainak és akadályainak véletlenszerű elrendezése szerint alakul. A transfer technikával a környezetükből fehér papírra átemelt emberek elrendeződése feltételezi az épített környezetet, de a viszonyítási pontok eltűnnek, mozdulataik tipikussá, paródiaszerűvé, sietségük pedig céltalanná válik. Közben az is látszik, hogy mennyire tétován, egyedül tudnak maradni az emberek még tömegben is."

Máté Balázs 1988-ban született, jelenleg Budapesten végzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterképzését. Eközben stúdióasszisztensként és önálló fotográfusként dolgozik a Flashback Photo Stúdióban. 2012-ben a Google Photography Prize döntőseként kiállították munkáit a londoni Saatchi Gallery-ben. Ugyanebben az évben két sorozatával szerepelt a Ludwig Múzeum (LUMU) csoportos kiállításán. 2012 óta tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Magyar vizsgafilm kapott meghívást Karlovy Varyba

Farkas Marcell Szeurum című vizsgafilmje a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásban mutatkozhat be az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál magazin

Fáy Miklós: Ennyire nehéz dolog a festészet? – Gerhard Richter a mozikban

A nyár végére is izgalmas kulturális csemegéket ajánlj Fáy Miklós zenekritikus, állandó rovatában.
Vizuál hír

A miskolci CineFesten lesz Enyedi Ildikó új filmjének hazai premierje

Szeptember 18-án A feleségem történetével zárul a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A négy ország koprodukciójában készült alkotást szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.
Vizuál hír

Portugáliában díjazták Szász Attila filmjét

Az Apró mesék a legjobb forgatókönyv díját és elismerő oklevelet nyert a portugáliai Avanca Filmfesztiválon.
Vizuál gyász

Elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió alapítója

A stúdióvezető 91 éves volt, az általa igazgatott intézményből olyan animációs filmek kerültek ki, mint a Vuk, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi.