Vizuál

Új Caravaggio a nap alatt

2010.07.20. 11:09
Ajánlom
Caravaggio (1571-1610) halála után 400 évvel újabb művel lepte meg rajongóit, bár a szakértők kételkednek.

Művészeti szakértők vizsgálják Rómában a képet, amelyikről elképzelhető, hogy a 400 éve halott olasz barokk mester, Caravaggio munkája. Az újonnan felfedezett művet, a művész évfordulója kapcsán, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano, publikálta címlapján. A Szent Lőrinc mártíromságát ábrázoló kép a római Jezsuita Társaság tulajdonában van. A festményen egy félmeztelen fiú látható, amelyik kétségbeesett, nyitott szájjal egyik karját kinyújtva hajol át a lángokon. Ha a kép feltételezett eredete beigazolódik, akkor ez lesz a barokk zseni első képe, amelyik a két évvel ezelőtt felbukkant Szent András és Szent Péter látogatása című kép óta előkerült. „Ami biztos, hogy egy stilisztikailag kifogástalan képre tettünk szert" - mondta Lydia Salviucci Insolera művészettörténész.  „Különösen figyelemre méltó ahogy a kép felületén a fény a sötétség felől hirtelen lépésekkel átvált a világosba." Ez a tény különösen figyelemre méltó annak tükrében, hogy Caravaggio a fény és az árnyék forradalmi használatával elért, úgy nevezett chiaroscuro technika szülőatyja. Azé a technikáé, ami meghatározó volt a késő barokk mestereinek képein, beleértve Velázquezt és Rembrandtot is.
A művészettörténészek azonban óvatosságra intenek, annak tekintetében, hogy minden áron Caravaggiónak tulajdonítsák a képet, akkor, amikor a forradalmi festő iránti érdeklődés éppen a csúcson van és mindenképpen további vizsgálatokat és kutatásokat tartanak szükségesnek.
Szkeptikus Maurizio Marini Caravaggio szakértő is, mivel a Krisztus után 258-ban, Rómában forró rostélyon mártír halált szenvedett Szent Lőrinc nem egy ismert Caravaggio téma.
A Vatikán lapja nem reagált arra a kérdésre, hogy hol vagy ki analizálta a képet. De a hír így is növelte a festő körüli felhajtást Olaszországban. A hétvégén több galéria és templom is egész éjjel nyitva tartott, hogy minél nagyobb számú rajongó csodálhassa meg a képeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.