Vizuál

Új kiállítással és közönségkapcsolati programsorozattal várja a látogatókat tavasszal a MODEM

2023.03.10. 13:00
Ajánlom
Áprilisban nyílik a MODEM 2. emeleti kiállítóterében a Re:Re című tárlat, amely a re-enactmentek performatív ismétlését kívánja bemutatni. Mindemellett új, közönségkapcsolati eseménysorozattal is várja a látogatókat a debreceni intézmény, melynek keretében arra a kérdésre is választ kaphatunk, milyen funkciókat lát el egy kortárs és modern művészeti múzeum a 2020-as években a város jóllétének megteremtésében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Re:Re címen futó tárlat, a népszerű művészeti újrajátszásokat, úgynevezett re-enactmentek performatív ismétlését kívánja feltárni. Amikor a művész vagy a mű visszamutat, újrajátszik egy nem feltétlenül ismert, ma már a (kulturális) emlékezet mezőibe tolódott eseményt vagy (mű)tárgyat.

A tárlat a nagy narratívák helyett elsősorban az elbeszélt történetek fontosságára helyezi a hangsúlyt.

A kiállítás felépítését tekintve a globálistól szűkül egészen a lokálisig, más logikát követve a kollektívtől a személyes emlékezetig. Kezdve a Jeremy Deller nevével fémjelzett (Turner-díj, Velencei Biennálé) Orgreave-i csatával, a művészi re-enactmentek egyik legtöbbet hivatkozott alkotásával, majd a médiareprezentáció kérdéseire rávilágító Zbigniew Libera és Irina Botea Bucan munkáival. A következő szekció a különféle – társadalmi és családi vonatkozású – archívumokat vizsgálja (Erhardt Miklós, Misota Dániel, Schuller Judit Flóra). Majd egyre fokozva a személyes perspektívát, a kisebb társadalmi csoportok, a család és a személyes vonatkozások (Pettendi Szabó Péter, Tóth Kinga), a kulturális megidézések (Ingela Johansson, Esterházy Péter) irányába, végül a teljes személyességbe, a magányba zárkózva vizsgálódik.

A jellemzően multimédiai, irodalmi ihletettségű mediális művek ritmusát a nagy léptékű, komplex installációk (Kis Varsó, Bögös Lóránd) törik meg, melyek a MODEM második emeleti kiállítóterében kapnak helyet.

A korábbi külföldi re-enactment tárlatokhoz képest az installációk jelenléte szokatlan, és a szűkebb témafelvetés szempontjából vállaltan kérdésesebb felvetés.

Ugyanakkor, egyrészt hordozzák a múlt egy szeletének feldolgozására való törekvést, másrészt az újraértelmezést, a dokumentum és a fikció keveredését. A tárlathoz a szervezők katalógust is terveznek, hazai és külföldi szerzők tanulmányaival, ahol kísérletet tesznek a re-enectment kifejezőbb fordítására, definiálására.

Re:Re

Megtekinthető: 2023. április 22. és július 30. között

HelyszínMODEM, 2. emeleti kiállítótér

Kiállítók: Lola Arias (AR), Bögös Lóránd, Erhardt Miklós, Irina Botea Bucan (RO), Jeremy Deller (UK), Esterházy Péter, Hofgárt Károly, Takahiro Iwasaki (JP), Ingela Johansson (SE), Zbigniew Libera (PL), Kis Varsó, Misota Dániel, Pettendi Szabó Péter, Société réaliste (FR-HU), Schuller Judit Flóra, Tasnádi József, Tóth Kinga.

Kurátor: Dr. Süli-Zakar Szabolcs

A Szociális Akupunktúra a MODEM 2023 márciusától futó új közönségkapcsolati programja, amely a művészeten keresztül vizsgálja a jóllét kérdését Debrecenben. A projekt az egészség tudományos megértésén túlmutatva,

holisztikus módon azon elemekre összpontosít, amelyek hatással vannak a városlakók életének teljességére.

Ez a kiindulópont adja a negyedévente változó program témáit. Ezeket egy heti-kétheti rendszerességű eseménysorozat keretében fogják feltárni műhelymunkák, előadások, filmvetítések és más formátumok segítségével. Márciustól májusig a vendéglátás lesz központi fókuszban. Ezenfelül bemutatásra kerülnek a múlt és a jelen szociokulturális terei, mint például a debreceni mozik szerepe a múlt században vagy a sör és a kenyér kulturális története a városban.

A programnak fontos eleme a MODEM szociális beágyazottságának növelése a városban.

Ez a városi közösségek aktív bevonásán keresztül fog megtörténni különböző civil szervezetekkel, vendéglátóhelyekkel, intézményekkel és magánszemélyekkel kiépített partneri kapcsolaton keresztül. Ennek szellemében a 2023-as év tavaszi félévében a MODEM és a Debreceni Egyetem Művészeti Központ együttműködése keretében a projekt kurátora, Török Krisztián Gábor egy szemináriumot fog tartani, melynek hallgatói aktív részt vállalnak egy programnap kidolgozásában.

A MODEM a saját városában betöltött szerepét is szeretné vizsgálni a projekten keresztül, többek között arra a kérdésre is választ keresve, hogy milyen funkciókat lát el egy kortárs és modern művészeti múzeum a 2020-as években a város jóllétének megteremtésében.

Kurátor: Török Krisztián.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A debreceni MODEM épülete (Forrás.MODEM)

„Nem vágyom rá, hogy mindent én tudjak a legjobban” – interjú Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezetőjével

Kapcsolódó

„Nem vágyom rá, hogy mindent én tudjak a legjobban” – interjú Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezetőjével

Vizi Katalint az idei célkitűzések mellett arról is kérdeztük, hogyan érinti a MODEM-et a rezsinövekedés és milyen új kiállítások várhatóak az intézményben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.