Vizuál

Új kiállítással és közönségkapcsolati programsorozattal várja a látogatókat tavasszal a MODEM

2023.03.10. 13:00
Ajánlom
Áprilisban nyílik a MODEM 2. emeleti kiállítóterében a Re:Re című tárlat, amely a re-enactmentek performatív ismétlését kívánja bemutatni. Mindemellett új, közönségkapcsolati eseménysorozattal is várja a látogatókat a debreceni intézmény, melynek keretében arra a kérdésre is választ kaphatunk, milyen funkciókat lát el egy kortárs és modern művészeti múzeum a 2020-as években a város jóllétének megteremtésében.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Re:Re címen futó tárlat, a népszerű művészeti újrajátszásokat, úgynevezett re-enactmentek performatív ismétlését kívánja feltárni. Amikor a művész vagy a mű visszamutat, újrajátszik egy nem feltétlenül ismert, ma már a (kulturális) emlékezet mezőibe tolódott eseményt vagy (mű)tárgyat.

A tárlat a nagy narratívák helyett elsősorban az elbeszélt történetek fontosságára helyezi a hangsúlyt.

A kiállítás felépítését tekintve a globálistól szűkül egészen a lokálisig, más logikát követve a kollektívtől a személyes emlékezetig. Kezdve a Jeremy Deller nevével fémjelzett (Turner-díj, Velencei Biennálé) Orgreave-i csatával, a művészi re-enactmentek egyik legtöbbet hivatkozott alkotásával, majd a médiareprezentáció kérdéseire rávilágító Zbigniew Libera és Irina Botea Bucan munkáival. A következő szekció a különféle – társadalmi és családi vonatkozású – archívumokat vizsgálja (Erhardt Miklós, Misota Dániel, Schuller Judit Flóra). Majd egyre fokozva a személyes perspektívát, a kisebb társadalmi csoportok, a család és a személyes vonatkozások (Pettendi Szabó Péter, Tóth Kinga), a kulturális megidézések (Ingela Johansson, Esterházy Péter) irányába, végül a teljes személyességbe, a magányba zárkózva vizsgálódik.

A jellemzően multimédiai, irodalmi ihletettségű mediális művek ritmusát a nagy léptékű, komplex installációk (Kis Varsó, Bögös Lóránd) törik meg, melyek a MODEM második emeleti kiállítóterében kapnak helyet.

A korábbi külföldi re-enactment tárlatokhoz képest az installációk jelenléte szokatlan, és a szűkebb témafelvetés szempontjából vállaltan kérdésesebb felvetés.

Ugyanakkor, egyrészt hordozzák a múlt egy szeletének feldolgozására való törekvést, másrészt az újraértelmezést, a dokumentum és a fikció keveredését. A tárlathoz a szervezők katalógust is terveznek, hazai és külföldi szerzők tanulmányaival, ahol kísérletet tesznek a re-enectment kifejezőbb fordítására, definiálására.

Re:Re

Megtekinthető: 2023. április 22. és július 30. között

HelyszínMODEM, 2. emeleti kiállítótér

Kiállítók: Lola Arias (AR), Bögös Lóránd, Erhardt Miklós, Irina Botea Bucan (RO), Jeremy Deller (UK), Esterházy Péter, Hofgárt Károly, Takahiro Iwasaki (JP), Ingela Johansson (SE), Zbigniew Libera (PL), Kis Varsó, Misota Dániel, Pettendi Szabó Péter, Société réaliste (FR-HU), Schuller Judit Flóra, Tasnádi József, Tóth Kinga.

Kurátor: Dr. Süli-Zakar Szabolcs

A Szociális Akupunktúra a MODEM 2023 márciusától futó új közönségkapcsolati programja, amely a művészeten keresztül vizsgálja a jóllét kérdését Debrecenben. A projekt az egészség tudományos megértésén túlmutatva,

holisztikus módon azon elemekre összpontosít, amelyek hatással vannak a városlakók életének teljességére.

Ez a kiindulópont adja a negyedévente változó program témáit. Ezeket egy heti-kétheti rendszerességű eseménysorozat keretében fogják feltárni műhelymunkák, előadások, filmvetítések és más formátumok segítségével. Márciustól májusig a vendéglátás lesz központi fókuszban. Ezenfelül bemutatásra kerülnek a múlt és a jelen szociokulturális terei, mint például a debreceni mozik szerepe a múlt században vagy a sör és a kenyér kulturális története a városban.

A programnak fontos eleme a MODEM szociális beágyazottságának növelése a városban.

Ez a városi közösségek aktív bevonásán keresztül fog megtörténni különböző civil szervezetekkel, vendéglátóhelyekkel, intézményekkel és magánszemélyekkel kiépített partneri kapcsolaton keresztül. Ennek szellemében a 2023-as év tavaszi félévében a MODEM és a Debreceni Egyetem Művészeti Központ együttműködése keretében a projekt kurátora, Török Krisztián Gábor egy szemináriumot fog tartani, melynek hallgatói aktív részt vállalnak egy programnap kidolgozásában.

A MODEM a saját városában betöltött szerepét is szeretné vizsgálni a projekten keresztül, többek között arra a kérdésre is választ keresve, hogy milyen funkciókat lát el egy kortárs és modern művészeti múzeum a 2020-as években a város jóllétének megteremtésében.

Kurátor: Török Krisztián.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A debreceni MODEM épülete (Forrás.MODEM)

„Nem vágyom rá, hogy mindent én tudjak a legjobban” – interjú Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezetőjével

Kapcsolódó

„Nem vágyom rá, hogy mindent én tudjak a legjobban” – interjú Vizi Katalinnal, a MODEM ügyvezetőjével

Vizi Katalint az idei célkitűzések mellett arról is kérdeztük, hogyan érinti a MODEM-et a rezsinövekedés és milyen új kiállítások várhatóak az intézményben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.