Vizuál

Új Kolodko-szobor tűnt fel a Vajdahunyad váránál

2023.05.23. 12:05
Ajánlom
A legújabb szobrocska, úgy tűnik, Lugosi Bélát ábrázolja, aki éppen Drakula filmes megformálása révén vált világhírűvé. Az alak búsan lehajtott fejjel egy könyvet olvas.

A népszerű gerillaszobrász alkotásaival nem könnyű találkozni, noha Budapest utcáin és terein elszórtan egyre több kis szobrocskája jelenik meg. Legújabb alkotására is járókelők bukkantak, maga a művész a cikk megjelenéséig még nem tette közzé közösségi oldalán ezt a munkáját. Ez a mini pedig büszkeségére válik: kifejezetten művészi kompozíció.

Drakulakozterkep-115653.jpg

Drakula-miniszobor a Vajdahunyad váránál (Fotó/Forrás: ararat100 / Köztérkép)

Bár maga Drakula kitalált személy, karaktere részben valós személy mintájára épül. Magyarország több királya Havasalföld fejedelmi családjának Dél-Erdélyben tetemes birtokokat adományozott, hogy szükség esetén ott menedéket leljenek. Luxemburgi Zsigmond, Magyarország királya és a Német-római Birodalom császára 1431-ben II. Vladot (Vlad Dracul) a Havasalföldi Vajdaság uralmába helyezte. Ekkor egyúttal a Sárkány Lovagrend lovagjává is avatta, így „Dracul” mellékneve a címerében viselt sárkány jelvényre utalt. Más feltételezések szerint III. Vlad kegyetlen ember lehetett, ezért adták neki oláh alattvalói a Dracul gúnynevet – e román szó jelentése a „sárkány” mellett „ördög”.

Hogy mi köze van Lugosi Bélának Drakulához, már tudjuk, de mi köze van mindennek a Vajdahunyad várához? Ez egy eléggé rejtélyes történet. Lugosi Béla alias Drakula mellszobrát ugyanis 2003-ban az éj leple alatt helyezték el a városligeti Vajdahunyad-vár délkeleti fülkéjében. Csak hosszas kutatás után, tizenhárom évvel később derült ki, hogy a szobor alkotója a német Hartmuth Zech, aki saját honlapján mindent gondosan dokumentált. 

További Kolodko-szobrokat itt talál.

Fejléckép: Drakula-miniszobor a Vajdahunyad váránál (fotó/forrás: ararat100 / Köztérkép)

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kapcsolódó

Vert arany, ütött réz – avagy a lényeg a kicsiség

Kolodko Mihály szobrai szerves részei Budapestnek, és éppen úgy jók, ahogy vannak.

Meglepő formában tért vissza Kolodko Mihály elpusztított usánka-szobra

Meglepő formában tért vissza Kolodko Mihály elpusztított usánka-szobra

2020-ban egy országgyűlési képviselő verte le baltával, majd dobta a Dunába azt az usánkát ábrázoló miniszobrot, amelyet korábban Kolodko Mihály gerillaszobrász helyezett el a Szabadság téren. A szimbolikussá vált alkotás most új alakban éledt fel az alsó rakpart lépcsőjén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.