Vizuál

Új szereposztással tér vissza a Mária evangéliuma a Margitszigetre

2024.04.29. 13:20
Ajánlom
2024-ben újra látható Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 33 éve bemutatott nagy sikerű darabja, a Mária evangéliuma. A húsvéti debreceni előadást követően legközelebb május 19-én, pünkösdvasárnap, a Margitszigeti Színházban láthatják az érdeklődők a Szűz Mária történetét bemutató rockoperát.

A Mária evangéliuma legfrissebb színpadi megjelenése a LantArt Produkciónak köszönhető, amelynek szervezésében Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész és koreográfus látványos rendezése két évvel ezelőtt Győrben, Kaposváron, Debrecenben és a Margitszigeten debütált. Idén húsvétkor a felújított debreceni Csokonai Nemzeti Színház közönsége fogadta nagy sikerrel a produkciót, pünkösdkor pedig ismét a Margitszigeti Színházba látogatók élhetik át a női nézőpontból elmesélt bibliai történetet, a főbb szerepekben ezúttal Bordás Barbarával, György-Rózsa Sándorral, Földes Tamással és Molnár Leventével.

„Teljesen mindegy, hol tart a világ és mekkora téboly van körülöttünk, a Stabat Mater mindig ugyanaz.

Ma is végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy ez a mű rajtam keresztül szólalt meg, és nekem adatott meg, hogy meghalljam ezeket a dallamokat.

Akik a Mária evangéliumát alkotóként és szereplőként színpadra viszik, ugyanúgy részesülnek az örömben, mint én komponálás közben. A legszebb, hogy aki megnézi az előadást, ugyanezt érzi át” – idézi a Margitszigeti Színház közleménye Tolcsvay László Kossuth-díjas zeneszerzőt.

A Szűz Máriát alakító Bordás Barbara a címszerep összetettségét éli meg kihívásként. „Énekesként a szívig hatoló zene jelent nagy élményt, amelyet nem könnyű előadni, de annál szebb tartalommal bír. Színésznőként csodálatos lehetőség megformálni Máriát, széles skáláját mutathatom meg az emberi érzéseknek: a misztikus fogantatás varázslatos és boldog pillanatától kezdve a mindennapok szépségén, majd kilátástalanságán át a gyermekét a halálba engedő anya mérhetetlen szeretetéig és fájdalmáig.

Nem is tudom, volt-e valaha ennél összetettebb és nehezebb emberi sors.

Édesanyaként egy olyan különleges lelki utat járok be az előadásban, amit szavakkal nem is lehet kifejezni” – tette hozzá.

Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész idén új szereplőként állt be a produkcióba, Heródes szerepét alakítja, ahol rappelnie is kell az éneklés mellett. „Mindent szeretek az éneklésben, amikor az erős mondanivalót erősen ábrázolja a zene. Heródes nem méltó a többiekhez, így arra sem, hogy szép zenei frázisokat énekeljen, ezért zseniális gondolatnak tartom, hogy a gonoszt, az agresszív szereplőt eltérő stílusban, jelen esetben rappel ábrázoljuk. Kedves kihívás ez nekem, hiszen nem csupán operaénekesnek tartom magam.

Egy jó művésznek bármilyen műfajhoz hozzá kell tudnia nyúlni

– vallja a népszerű bariton, aki ezúttal új oldaláról mutatkozik be a közönségnek.

A május 19-i előadásban, amelynek megvalósulását a Szerencsejáték Zrt. támogatta, ezúttal is közreműködnek a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, valamint a Győri Nemzeti Színház kórusa és felvételről a zenekara. A Margitszigeti Színház egész nap hagyományőrző pünkösdi programokkal várja a családokat.

További információs a Margitszigeti Színház oldalán

Fejléckép: Ódor Kristóf, Fráter Vince és Bordás Barbara a Mária evangéliuma című előadásban (Fotó/Forrás: Tót Rózsa / Margitszigeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.