Vizuál

Új Szinyei kép kalapács alatt

2011.03.19. 08:48
Ajánlom
Elveszettnek hitt Szinyei-remekművet árvereznek pénteken.

Mint arról a Népszava hírt adott, évtizedek után előkerült egy Szinyei-remekmű, amelyet a művészettörténet eddig csak korabeli fekete-fehér reprodukciókról ismert. Az árverezőház állítása szerint a kép Szinyei Merse Pál Vadrózsabokor című olajképe, amelyet 1911-ben festett, abban az esztendőben, amikor nemzetközi megítélése elérte a tetőpontját, Berlinben és Münchenben rendezett kiállításán a kritika lelkesedve ismerte fel benne az impresszionistákkal egyenrangú újítót, a római nemzetközi kiállításon pedig elnyerte az egyik nagydíjat, Klimt, Mestrovic és a svéd Zorn társaságában.

Egy évvel később, 1912-ben, Szinyei gyűjteményes kiállításával nyitotta meg kapuit az Ernst Múzeum. Itt szerepelt először a Vadrózsabokor, a kiváló művészettörténész, Meller Simon tulajdonaként. Szintén a Meller család tulajdonaként 1939-ben újra felbukkant a Posta-takarékpénztár Árverési Csarnokában, majd hetven évre nyoma veszett.
A lap idézi Bellák Gábor művészettörténészt, aki a festmény műtárgy bírálatát végezte; véleménye szerint igazi művészettörténeti szenzáció a kép előkerülése.

A képet a Belvedere Szalon március 26-i aukcióján 12 millió forintos áron bocsátják árverésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.