Vizuál

Új Van Gogh képet azonosítottak

2010.03.01. 09:02
Ajánlom
Harmincöt év után, végül Van Gogh műveként azonosítottak egy párizsi szélmalmot ábrázoló 19. századi festményt.

A festményt az amszterdami Van Gogh múzeum hitelesítette egy 2007-ben kezdődött átfogó vizsgálat eredményeképp. Az 1886-ra datált, Le Blut - fin Mill című kép hitelességét Ralph Keuning, a Museum de Fundatie in Zwolle igazgatója is megerősítette.

Az 55, 2 centiméter magas és 38 centiméter széles képet még a múzeum alapítója, Dirk Hannema, vásárolta 1975-ben egy párizsi műkereskedőtől, azzal a szent meggyőződéssel, hogy a festmény Van Gogh alkotása. Mint Ralph Keuning megjegyezte, kitartáa nem volt hiába való, hisz az idő őt igazolta.
A képet, több kései van Gogh művel együtt, július 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Alapítvány múzeumában.

Vincent van Gogh 1853-ban született Hollandiában. Mielőtt 27 évesen a festészet felé fordult volna műkereskedőként is dolgozott. A vastag, lendületes ecsetkezeléséről ismert festő legismertebb tette azonban csak közvetetten kötődik képeihez, hiszen ez nem más, mint saját fülének levágása. 1886-ban Párizsba költözött, ahol nagy hatást gyakoroltak rá az impresszionista festők mint azt a most azonosított kép is jól mutatja. Itt élt 1890-ig, amikor is a Párizs közeli Auvers-sur-Oise-ben mellbe lőtte magát és meghalt.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Az újságírás szenzációja

A fotótörténeti szövegek és kiállítások előszeretettel fókuszálnak sztárriporterekre, ám a szerkesztők és az olvasók igényei és elvárásai, rokon- és ellenszenve nélkül a világhírű karrierek sem szökkentek volna szárba. Mai írásunk a fiktív bűnügyi zsurnaliszta, Gordon Zsigmond lapjának korai szakaszáról szól.
Vizuál galéria

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 
Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.