Vizuál

Újabb díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor

2023.02.28. 10:15
Ajánlom
A legjobb film, a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb női mellékszereplő díját is elhódította Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje a SAG-AFTRA díjátadóján. Brendan Fraser sem maradt elismerés nélkül.

Négy díjat söpört be Daniel Kwan és Daniel Scheinert multiverzumfilmje, a Minden, mindenhol, mindenkor az amerikai televíziós és filmszínészek céhének (SAG-AFTRA) díjátadóján, amire korábban még nem volt példa a gála történetében.

A különleges hangulatú, kevert műfajú alkotás megkapta a fődíjat, emellett több sztárja külön-külön is elismerésben részesült.

GettyImages-1469877179-101054.jpg

A Minden, mindenhol, mindenkor szereplőgárdája a SAG-AFTRA díjátadóján (Fotó/Forrás: Kevin Winter/Getty Images Hungary)

Michelle Yeoh a legjobb színésznő lett, megelőzve a nagy esélyesnek tartott Cate Blanchettet.

„Ez nemcsak nekem szól, hanem minden hozzám hasonló kinézetű kislánynak" – mondta Yeoh érzelmes köszönőbeszédében. „Köszönöm, hogy helyet adtatok az asztalnál, mert sokunknak szükségünk van erre, hiszen azt akarjuk, hogy lássanak és halljanak minket. Ma este megmutattátok, hogy ez lehetséges" – tette hozzá.

Színésztársa, Ke Huy Quan – aki a filmben a férjét alakítja – a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vihette haza, ezzel ő az első ázsiai győztese a kategóriának.

Jamie Lee Curtis pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat kapta meg.

A Minden, mindenhol, mindenkor egy mosodatulajdonos életét követi nyomon, akinek a multiverzum különböző részeiben élő énjeiből kell erőt merítenie ahhoz, hogy megmentse a világot. Az alkotás 11 jelöléssel várja a március 12-i Oscar-gálát.

Multiverzumfilm arról, miért legyünk kedvesek

Kapcsolódó

Multiverzumfilm arról, miért legyünk kedvesek

A felszínen egy sablonos szuperhősfilm Dan Kwan és Daniel Scheinert legújabb alkotása, a Minden, mindenhol, mindenkor, valójában azonban egy gyönyörű allegórián keresztül az emberi létezésről képes beszélni. Olyan ritka mű, amely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat.

A színészcéh filmszínészi kategóriáiban egyetlen díjazott volt, aki nem a Minden, mindenhol, mindenkorban szerepelt: a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Brendan Fraser vihette haza A bálna című filmben nyújtott alakításáért.

GettyImages-1469876833-101340.jpg

Brendan Fraser a SAG-AFTRA díjátadóján (Fotó/Forrás: Kevin Winter/Getty Images Hungary)

A gálán Sally Field színésznő életműdíjat kapott a színészcéhtől.

Ebben a közel hatvan évben egyetlen nap sem volt, hogy ne éreztem volna csendes izgatottságot amiatt, hogy színésznek nevezhetem magam

– mondta a 76 éves, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő.

A színészcéh díjait a SAG-AFTRA színész érdekvédő szervezetbe tömörült tagság szavazza meg. Mivel a színészek alkotják az amerikai filmakadémia legnagyobb szavazóbázisát, ezért a SAG díjai jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. Fődíjasaik a múltban számtalanszor diadalmaskodtak az Oscar legjobb film kategóriájában.

Fejléckép: Jelenet a Minden, mindenhol, mindenkor című filmből (Fotó/Forrás: Prorom Entertainment)

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

Kapcsolódó

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.

A bűn és bűnhődés feketedoboza – kritika a Tárról

A bűn és bűnhődés feketedoboza – kritika a Tárról

Todd Field új filmje azt sugallja, hogy a földi életben csupán részigazságokat, a valóság kis szeleteit ismerhetjük meg, ezért jobb lenne, ha az ítélkező szerepét nem vállalnánk fel önként és dalolva.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.