Vizuál

Újabb elismerés a Kassák Múzeum arculatának

2013.05.08. 10:00
Ajánlom
A múzeum elnyerte a Good Design díjat, melyet két építészeti-dizájn intézmény, a chicagói Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben.

Ezzel a Kassák Múzeum már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak, hiszen tavaly ősszel már a Red Dot dizájn díjat is megkapták új arculatért. A díjnyertes dizájn megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és dizájner.

Az évente kiosztott Good Design Award az egyik legjelentősebb tervezői elismerésnek számít. A díjat 1950-ben alapította Chicagóban Eero Saarinen, Charles és Ray Eames, valamint ifjabb Edgar Kaufmann építész. Az elmúlt hatvan évben számos innovatív terméket, koncepciót és elképzelést megalkotó dizájnernek ítélték oda ezt az elismerést. A Kassák Múzeum arculatában két és fél éve a kassáki szellemet megidéző - de formailag nem másoló - korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar - olvasható az indoklásban.

A magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakja, Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, az együttműködés, a szellemi műhelymunka, a kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a "K" másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A Good Design és a Red Dot díj mellett egy harmadik elismerést is kapott a múzeum: idén márciusban a Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin díját Sasvári Editnek, a Kassák Múzeum vezetőjének ítélték az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért.

A múzeum célja, hogy az avantgárd kutatás nemzetközileg is számon tartott műhelyévé váljon, és minél szélesebb körben megismertesse Kassák tevékenységét. Az intézmény az elmúlt két évben nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett a Kassák-, illetve az avantgárdkutatás témakörében.

A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, mindezek mellett tavaly és idén a művész születésének 125. évfordulóját ünneplő Kassák-év keretében beszélgetéssorozatot kezdeményeztek Kassák aktualitásáról, illetve a kassáki szellemiséghez közelálló színházi előadásokat szerveztek - áll a tájékoztatóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Vizuál magazin

Nem szelfi

Nem minden önarckép szelfi, de minden szelfi önarckép.
Vizuál galéria

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Vizuál magazin

Hitchcocknak köszönhetjük a Que sera serát

A napokban elhunyt Doris Day ikonikusá vált dala eredetileg Az ember, aki túl sokat tudott című film betétdala volt. A számot mindenki ismeri, – itthon Ahogy lesz, úgy lesz címmel Koncz Zsuzsa is énekelte – a háttértörténetéről azonban kevesen tudnak.