Vizuál

Újabb elismerés a Kassák Múzeum arculatának

2013.05.08. 10:00
Ajánlom
A múzeum elnyerte a Good Design díjat, melyet két építészeti-dizájn intézmény, a chicagói Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben.

Ezzel a Kassák Múzeum már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak, hiszen tavaly ősszel már a Red Dot dizájn díjat is megkapták új arculatért. A díjnyertes dizájn megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és dizájner.

Az évente kiosztott Good Design Award az egyik legjelentősebb tervezői elismerésnek számít. A díjat 1950-ben alapította Chicagóban Eero Saarinen, Charles és Ray Eames, valamint ifjabb Edgar Kaufmann építész. Az elmúlt hatvan évben számos innovatív terméket, koncepciót és elképzelést megalkotó dizájnernek ítélték oda ezt az elismerést. A Kassák Múzeum arculatában két és fél éve a kassáki szellemet megidéző - de formailag nem másoló - korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar - olvasható az indoklásban.

A magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakja, Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, az együttműködés, a szellemi műhelymunka, a kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a "K" másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A Good Design és a Red Dot díj mellett egy harmadik elismerést is kapott a múzeum: idén márciusban a Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin díját Sasvári Editnek, a Kassák Múzeum vezetőjének ítélték az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért.

A múzeum célja, hogy az avantgárd kutatás nemzetközileg is számon tartott műhelyévé váljon, és minél szélesebb körben megismertesse Kassák tevékenységét. Az intézmény az elmúlt két évben nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett a Kassák-, illetve az avantgárdkutatás témakörében.

A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, mindezek mellett tavaly és idén a művész születésének 125. évfordulóját ünneplő Kassák-év keretében beszélgetéssorozatot kezdeményeztek Kassák aktualitásáról, illetve a kassáki szellemiséghez közelálló színházi előadásokat szerveztek - áll a tájékoztatóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.