Vizuál

Újabb elismerés a Kassák Múzeum arculatának

2013.05.08. 10:00
Ajánlom
A múzeum elnyerte a Good Design díjat, melyet két építészeti-dizájn intézmény, a chicagói Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben.

Ezzel a Kassák Múzeum már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak, hiszen tavaly ősszel már a Red Dot dizájn díjat is megkapták új arculatért. A díjnyertes dizájn megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és dizájner.

Az évente kiosztott Good Design Award az egyik legjelentősebb tervezői elismerésnek számít. A díjat 1950-ben alapította Chicagóban Eero Saarinen, Charles és Ray Eames, valamint ifjabb Edgar Kaufmann építész. Az elmúlt hatvan évben számos innovatív terméket, koncepciót és elképzelést megalkotó dizájnernek ítélték oda ezt az elismerést. A Kassák Múzeum arculatában két és fél éve a kassáki szellemet megidéző - de formailag nem másoló - korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar - olvasható az indoklásban.

A magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakja, Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, az együttműködés, a szellemi műhelymunka, a kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a "K" másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A Good Design és a Red Dot díj mellett egy harmadik elismerést is kapott a múzeum: idén márciusban a Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin díját Sasvári Editnek, a Kassák Múzeum vezetőjének ítélték az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért.

A múzeum célja, hogy az avantgárd kutatás nemzetközileg is számon tartott műhelyévé váljon, és minél szélesebb körben megismertesse Kassák tevékenységét. Az intézmény az elmúlt két évben nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett a Kassák-, illetve az avantgárdkutatás témakörében.

A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, mindezek mellett tavaly és idén a művész születésének 125. évfordulóját ünneplő Kassák-év keretében beszélgetéssorozatot kezdeményeztek Kassák aktualitásáról, illetve a kassáki szellemiséghez közelálló színházi előadásokat szerveztek - áll a tájékoztatóban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.