Vizuál

Újabb fordulat a 271 Picasso-festmény ügyében

2011.07.07. 12:54
Ajánlom
Picasso halott sofőrje után nyomoz a francia ügyészség.

Pablo Picasso húsz éve halott sofőrjének személye is a hatóságok vizsgálódásainak hatósugarába került a festő tavaly rejtélyes körülmények között előkerült 271 ismeretlen műve kapcsán. Az ügyben eddig egy idős nyugdíjas házaspár után nyomoztak, de mellettük Maurice Bresnu neve már májusban felmerült egy új indítványban ‒ közölte Jean-Michel Cailleau ügyész. A Picasso által csak Nounours néven emlegetett sofőr a vádak szerint hasznot húzott a festő bőkezűségéből.

A nyugdíjas pár, Pierre és Danielle Le Guennec, közel negyven éven át őrizgette a világhírű festő 271 alkotását Cannes-tól északra fekvő házában. 2010 januárjában aztán a művész fiához, a család örökségkezelőjéhez, Claude Picassóhoz fordultak, hogy a művek eredetiségét igazoló tanúsítványt kapjanak tőle. Ezért a képekkel Párizsba utaztak.

Claude Picasso eredetinek tartja a munkákat, orgazdaság miatt azonban feljelentést tett a házaspár ellen. A rendőrség 2010 októberében lefoglalta a műveket ‒ festményeket, vázlatokat és kollázsokat ‒, amelyek értékét 60 millió euróra becsülték. Pierre Le Guennec állítja, hogy Picasso és neje, Jacqueline ajándékozta nekik az alkotásokat. A Le Parisien című lap szerint Le Guennec unokatestvére Maurice Bresnu feleségének, ezáltal ő az egyik Nounours hat örököse közül. A nyomozók a Picasso-hagyatékkezelővel kapcsolatban álló tanú révén jutottak nyomra az ügyben, és most alaposabban utána akarnak járni az 1991-ben elhunyt Bresnu hagyatékával kapcsolatos ügyeknek.

„Úgy véljük, ezek az emberek csak történeteket mesélnek arról, hogy miként jutottak Picasso műveihez" ‒ állítja az ügyészség. A hatóság szerint állításaik ellentmondásosak, néhány adat valószínűtlennek tűnik. Mindenekelőtt az állítólag 40 évig garázsban porosodó művek jó állapota keltett gyanút a nyomozókban. Sem penész, sem pedig folyadék nyomait nem fedezték fel rajtuk.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.