Vizuál

Újabb lebukás a World Press Photón

2015.03.06. 16:14
Ajánlom
Megfosztották díjától a szervezők az idei World Press Photo verseny egyik kategóriájának győztesét, miután bevallotta, hogy fotósorozatának egyik darabja nem abban a belga városban készült, ahol azt korábban állította.

Az olasz Giovanni Troilo a Brüsszeltől keletre fekvő, posztindusztriális Charleroi mindennapjait bemutató fotósorozatával nyerte el múlt hónapban az első díjat a napjaink témái (Contemporary Issues Story) kategóriában. A légi felvételek heves vitát robbantottak ki az interneten a fotóriporterek körében és Charleroi polgármestere is nehezményezte, hogy városát hamisan ábrázolják a képeken. A World Press Photo szervezői vizsgálatot indítottak az ügyben és tisztázták Troilót. A hét közepén azonban mégis megfosztották díjától a férfit, miután bevallotta, hogy a felvételek egyike nem Charleroi városában, hanem a szomszédos Brüsszelben készült. A fotóst egyelőre nem sikerült elérni az üggyel kapcsolatban.

A World Press Photo idei versenyére 131 ország 5692 fotósa nevezett több mint 97 ezer felvétellel. Az év fotója díjat a dán Mads Nissen nyerte el egy meleg párról Szentpéterváron készült felvételével, amely Homofóbia Oroszországban című sorozatának része. A díjazott fotók áprilistól egy amszterdami kiállításon láthatók, amely később egy több mint 40 országot érintő körútra indul.

Idén egyenesen sokkolta a zsűrit az, hogy tömegesen nyújtottak be manipulált fotókat a pályázatra, az utolsó előtti fordulóba jutott képek közül minden ötödiket nem megengedett digitális utómunka miatt kellett kizárniuk. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.