Vizuál

Újabb rekord a látóhatáron a BÁV tavaszi aukcióján

2023.05.17. 11:40
Ajánlom
A BÁV árverései teljesen lefedik a műkereskedelem széles spektrumát, így rekordjai is sokszínűek. A május 23-i és 24-i 81. Művészeti aukción az egyik legértékesebb tétel Kondor Béla Várvédők című műve lesz, ami 65 milliós induló árával azonnal megszerezte a BÁV történetének kikiáltási rekordját.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A BÁV aukción a műtárgyak, festmények mellett rendszeresen találkozhatunk ékszerekkel, luxusórákkal, bútorokkal, sőt olyan különlegességekkel is, mint a vitézi szablya vagy egy szépen megmunkált hangszer. A sokszínűség állandó jellemző, immár hagyomány a cég életében.

Ezek után nem véletlen, hogy a BÁV rekordjait is a változatosság jellemzi.

Az ékszerrekordot egy 10 karátos, szív alakú gyémánt tartja, mely 32 millió forintos áron indult, végül jutalékkal együtt 57,5 millió forintért vihette haza a szerencsés nyertes,

ezzel magáénak tudva a magyarországi aukciók eddig legdrágábban elkelt ékszerét is. A soron következő árverés ékszervárományosa egy közel 6000 briliánst tartalmazó nyakék, melynek egyedi jegye variálhatósága, a csatolható anker szemeknek köszönhetően karláncként vagy más színekben is hordható. Indulóára 8,5 millió forint.

Ekszerek-113434.jpg

A szív alakú rekorder és a briliáns nyakék (Fotó/Forrás: BÁV)

Az elmúlt időszakban egyre inkább nő a luxusórák iránti érdeklődés, így fontos megemlíteni ezt a kategóriát is. Ebben a csúcstartó egy 1954-ben bemutatott Rolex GMT-Master arany karóra, mely 2021-ben közel 17 millió forintért kelt el. Márkahűen idén a legértékesebb óra tétel a Rolex President Day-Date arany férfi karóra, 6 milliós induló árral.

Orak-113641.jpg

Rolex GMT-Master, Rolex President Day-Date (Fotó/Forrás: BÁV)

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési index kutatása azonban ismét bebizonyította, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények állnak az első helyen. Az ügyféligénynek megfelelően a soron következő BÁV árverésen közel 200 festmény kerül kalapács alá, többek között a BÁV legnagyobb kikiáltási árról induló tétele, mely Kondor Béla egyetlen, még magánkézben lévő nagy méretű munkája. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című műve a 71. Művészeti aukción eladási jutalékkal 75,6 millió forintért talált gazdára.

Kondor Béla nagy méretű alkotása most 65 millió forintról indul, így nagy esély van arra, hogy ez a korábbi rekord megdőljön!

Festmenyek-113937.jpg

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban, Kondor Béla: Várvédők (Fotó/Forrás: BÁV)

A rekordok azonban nem csak számokkal mérhetők! A BÁV idén ünnepli alapításának 250 éves évfordulóját, melynek több mint száz éve a műkereskedelem is elválaszthatatlanul a részét képezi. Az értékmentés a múltból hozott máig élő hagyaték, így nem meglepő, hogy árveréseiken a nemzeti kultúra szempontjából kiemelkedőnek számító tárgyak is rendszeren megjelennek. Ilyen volt például 2020-ban a koronázási palást egy darabja, melyet védetté nyilvánítottak, és végül a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került.

Az idei aukció egyik történelmi darabja egy 1609-ben készült, jó állapotú, eredeti Rhédey adománylevél,

melyet annak idején Illésházy István nádor állított ki az ősi nemzetségekig visszavezethető régi magyar család utódainak. Ugyanígy figyelemre méltó darab az a nyolc darab ezüst dísztárgy, mely a Tisza család hagyatékából származik.

Tortenelmiemlekek-114200.jpg

A koronázási palást és a nemesi oklevél (Fotó/Forrás: BÁV)

Ezek a tárgyak, a többi aukciós tétellel együtt május 13-ától a BÁV ART Aukciósház (1055 Budapest, Szent István körút 3.) kiállításán tekinthetők meg, licitálni rájuk május 23-án és 24-én a 81. Művészeti aukción lehet majd a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kondor Béla: Várvédők (forrás: BÁV)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.
Vizuál gyász

Elhunyt Kiss Imre régész, muzeológus

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója életének 68. évében hunyt el május 28-án. A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.
Vizuál ajánló

Keleti Ágnes portréfilmjével kezdődik a XV. kerület vetítéssorozata

A Kertmozi15 vetítései során a közönség az elmúlt évek magyar filmterméseiből láthat néhány remek alkotást a Csokonai Művelődési és Rendezvényház kertjében.
Vizuál ajánló

Premierekkel és ötszázforintos jegyárakkal várja látogatóit a Magyar Mozgókép Fesztivál

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.