Vizuál

Újabb rekord a látóhatáron a BÁV tavaszi aukcióján

2023.05.17. 11:40
Ajánlom
A BÁV árverései teljesen lefedik a műkereskedelem széles spektrumát, így rekordjai is sokszínűek. A május 23-i és 24-i 81. Művészeti aukción az egyik legértékesebb tétel Kondor Béla Várvédők című műve lesz, ami 65 milliós induló árával azonnal megszerezte a BÁV történetének kikiáltási rekordját.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A BÁV aukción a műtárgyak, festmények mellett rendszeresen találkozhatunk ékszerekkel, luxusórákkal, bútorokkal, sőt olyan különlegességekkel is, mint a vitézi szablya vagy egy szépen megmunkált hangszer. A sokszínűség állandó jellemző, immár hagyomány a cég életében.

Ezek után nem véletlen, hogy a BÁV rekordjait is a változatosság jellemzi.

Az ékszerrekordot egy 10 karátos, szív alakú gyémánt tartja, mely 32 millió forintos áron indult, végül jutalékkal együtt 57,5 millió forintért vihette haza a szerencsés nyertes,

ezzel magáénak tudva a magyarországi aukciók eddig legdrágábban elkelt ékszerét is. A soron következő árverés ékszervárományosa egy közel 6000 briliánst tartalmazó nyakék, melynek egyedi jegye variálhatósága, a csatolható anker szemeknek köszönhetően karláncként vagy más színekben is hordható. Indulóára 8,5 millió forint.

Ekszerek-113434.jpg

A szív alakú rekorder és a briliáns nyakék (Fotó/Forrás: BÁV)

Az elmúlt időszakban egyre inkább nő a luxusórák iránti érdeklődés, így fontos megemlíteni ezt a kategóriát is. Ebben a csúcstartó egy 1954-ben bemutatott Rolex GMT-Master arany karóra, mely 2021-ben közel 17 millió forintért kelt el. Márkahűen idén a legértékesebb óra tétel a Rolex President Day-Date arany férfi karóra, 6 milliós induló árral.

Orak-113641.jpg

Rolex GMT-Master, Rolex President Day-Date (Fotó/Forrás: BÁV)

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési index kutatása azonban ismét bebizonyította, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények állnak az első helyen. Az ügyféligénynek megfelelően a soron következő BÁV árverésen közel 200 festmény kerül kalapács alá, többek között a BÁV legnagyobb kikiáltási árról induló tétele, mely Kondor Béla egyetlen, még magánkézben lévő nagy méretű munkája. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című műve a 71. Művészeti aukción eladási jutalékkal 75,6 millió forintért talált gazdára.

Kondor Béla nagy méretű alkotása most 65 millió forintról indul, így nagy esély van arra, hogy ez a korábbi rekord megdőljön!

Festmenyek-113937.jpg

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban, Kondor Béla: Várvédők (Fotó/Forrás: BÁV)

A rekordok azonban nem csak számokkal mérhetők! A BÁV idén ünnepli alapításának 250 éves évfordulóját, melynek több mint száz éve a műkereskedelem is elválaszthatatlanul a részét képezi. Az értékmentés a múltból hozott máig élő hagyaték, így nem meglepő, hogy árveréseiken a nemzeti kultúra szempontjából kiemelkedőnek számító tárgyak is rendszeren megjelennek. Ilyen volt például 2020-ban a koronázási palást egy darabja, melyet védetté nyilvánítottak, és végül a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került.

Az idei aukció egyik történelmi darabja egy 1609-ben készült, jó állapotú, eredeti Rhédey adománylevél,

melyet annak idején Illésházy István nádor állított ki az ősi nemzetségekig visszavezethető régi magyar család utódainak. Ugyanígy figyelemre méltó darab az a nyolc darab ezüst dísztárgy, mely a Tisza család hagyatékából származik.

Tortenelmiemlekek-114200.jpg

A koronázási palást és a nemesi oklevél (Fotó/Forrás: BÁV)

Ezek a tárgyak, a többi aukciós tétellel együtt május 13-ától a BÁV ART Aukciósház (1055 Budapest, Szent István körút 3.) kiállításán tekinthetők meg, licitálni rájuk május 23-án és 24-én a 81. Művészeti aukción lehet majd a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kondor Béla: Várvédők (forrás: BÁV)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.
Vizuál ajánló

A közelmúlt legjobb francia filmjeit vetítik a Tabánban

Franciadrazsé címmel egyhetes vetítéssorozatot tartanak a budapesti művészmoziban, ahol az elmúlt időszakban bemutatott alkotásokat, köztük vígjátékokat, romantikus történeteket és feszült thrillereket is láthat a közönség.
Vizuál hír

Falfestmény őrzi majd a II. kerületben Szenes Hanna emlékét

Új, ezúttal történelmi témájú akcióval jelentkezik a Színes Város Csoport. A tűzfalfestmény megalkotásával Szenes Hanna, a mártírhalált halt költő és ejtőernyős előtt tisztelegnek.