Vizuál

Újítás jöhet magyar részről a velencei biennálékon

2014.11.06. 09:36
Ajánlom
A képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon a magyar részvétel november 1-jén hivatalba lépett új nemzeti biztosa.

A biennále magyar részvételeinek pénzügytechnikai lebonyolítása továbbra is a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-n (MANK) keresztül történik. A lebonyolításban különösebb változás nem várható: a korábbi évekhez hasonlóan a magyar pavilon kiállítására ezúttal is pályázatot írnak ki, amelynek szövegezése és a szakmai zsűri összeállítása már folyik; a tervek szerint ezen a héten a kiírás meg is jelenik a MANK honlapján.

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. Balatoni Monika emlékeztetett arra, hogy a biennále jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben: mára a képzőművészeti és építészeti biennálék, valamint az évente megrendezett filmfesztivál mellett egyre fontosabbak a táncművészeti, színházi és zenei programsorozatok is, valamint a legújabb, a gyermekbiennále. "Talán elsősorban azért, mert a nemzeti biztosi posztot hagyományosan a Műcsarnok, tehát egy kortárs képzőművészeti intézmény vezetője töltötte be, a magyar részvétel eddig általában a vizuális művészetekre koncentrált" - vélekedett. Hozzáfűzte azonban, hogy szerepvállalásával szeretne egy olyasféle nyitást véghez vinni, amely - természetesen nem a képzőművészet vagy az építészet hátrányára - a velencei biennále többi lehetőségeit és a magyar pavilon jó adottságait kihasználva próbálja Magyarország velencei jelenlétét kiszélesíteni. "A biennále komoly imázsépítési lehetőség mind a résztvevő művészek, mind az országok számára, jó lenne ezeket a lehetőségeket bővíteni a képzőművészeten és az építészeten túl is; ráadásul jó ideje megfigyelhető tendencia, hogy a hagyományos művészeti ágak között egyre inkább elmosódnak a határok" - jegyezte meg.

Az új nemzeti biztos elmondása szerint elődje, Gulyás Gábor újítása volt, hogy a biennálék idején Magyarország Velencében kísérő-kiállításokkal is megjelent, ilyet 2015-ben is terveznek - mondta, hozzátéve: együttműködésre számít Gulyás Gáborral, hiszen az utóbbi években ő dolgozott a biennálék előkészületein. Balatoni Monika közölte: a magyar részvétel költségkerete évek óta 60 millió forint, ebből kell finanszírozni többek között a műtárgyak szállítását, biztosítását és a pavilon fenntartását is. "A biennále rendkívül magas presztízsű esemény, tavaly júniustól novemberig több mint 480 ezer látogatója volt a magyar pavilonnak. Ezért remélem, a jövőben ezt az összeget növelni lehet majd, és így a programok bővítésére is lesznek források" - mondta.

A nemzeti biztos szerint a magyar pavilon igen jó helyen fekszik a Giardini parkban, de meglehetősen régen volt felújítva, ezért a tervek között szerepel az épület rekonstrukciója. Ehhez az eddigi becslések szerint 150-200 millió forintra lenne szükség. A következő években akár költségvetési, akár támogatói oldalról jó lenne erre megtalálni a forrásokat - fejezte ki reményét.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.
Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.