Vizuál

Újítás jöhet magyar részről a velencei biennálékon

2014.11.06. 09:36
Ajánlom
A képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon a magyar részvétel november 1-jén hivatalba lépett új nemzeti biztosa.

A biennále magyar részvételeinek pénzügytechnikai lebonyolítása továbbra is a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-n (MANK) keresztül történik. A lebonyolításban különösebb változás nem várható: a korábbi évekhez hasonlóan a magyar pavilon kiállítására ezúttal is pályázatot írnak ki, amelynek szövegezése és a szakmai zsűri összeállítása már folyik; a tervek szerint ezen a héten a kiírás meg is jelenik a MANK honlapján.

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. Balatoni Monika emlékeztetett arra, hogy a biennále jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben: mára a képzőművészeti és építészeti biennálék, valamint az évente megrendezett filmfesztivál mellett egyre fontosabbak a táncművészeti, színházi és zenei programsorozatok is, valamint a legújabb, a gyermekbiennále. "Talán elsősorban azért, mert a nemzeti biztosi posztot hagyományosan a Műcsarnok, tehát egy kortárs képzőművészeti intézmény vezetője töltötte be, a magyar részvétel eddig általában a vizuális művészetekre koncentrált" - vélekedett. Hozzáfűzte azonban, hogy szerepvállalásával szeretne egy olyasféle nyitást véghez vinni, amely - természetesen nem a képzőművészet vagy az építészet hátrányára - a velencei biennále többi lehetőségeit és a magyar pavilon jó adottságait kihasználva próbálja Magyarország velencei jelenlétét kiszélesíteni. "A biennále komoly imázsépítési lehetőség mind a résztvevő művészek, mind az országok számára, jó lenne ezeket a lehetőségeket bővíteni a képzőművészeten és az építészeten túl is; ráadásul jó ideje megfigyelhető tendencia, hogy a hagyományos művészeti ágak között egyre inkább elmosódnak a határok" - jegyezte meg.

Az új nemzeti biztos elmondása szerint elődje, Gulyás Gábor újítása volt, hogy a biennálék idején Magyarország Velencében kísérő-kiállításokkal is megjelent, ilyet 2015-ben is terveznek - mondta, hozzátéve: együttműködésre számít Gulyás Gáborral, hiszen az utóbbi években ő dolgozott a biennálék előkészületein. Balatoni Monika közölte: a magyar részvétel költségkerete évek óta 60 millió forint, ebből kell finanszírozni többek között a műtárgyak szállítását, biztosítását és a pavilon fenntartását is. "A biennále rendkívül magas presztízsű esemény, tavaly júniustól novemberig több mint 480 ezer látogatója volt a magyar pavilonnak. Ezért remélem, a jövőben ezt az összeget növelni lehet majd, és így a programok bővítésére is lesznek források" - mondta.

A nemzeti biztos szerint a magyar pavilon igen jó helyen fekszik a Giardini parkban, de meglehetősen régen volt felújítva, ezért a tervek között szerepel az épület rekonstrukciója. Ehhez az eddigi becslések szerint 150-200 millió forintra lenne szükség. A következő években akár költségvetési, akár támogatói oldalról jó lenne erre megtalálni a forrásokat - fejezte ki reményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál rövidfilm

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.