Vizuál

Újítás jöhet magyar részről a velencei biennálékon

2014.11.06. 09:36
Ajánlom
A képzőművészet és az építészet mellett a többi művészeti ágra is koncentráló magyar jelenlétet tervez a velencei biennálékon a magyar részvétel november 1-jén hivatalba lépett új nemzeti biztosa.

A biennále magyar részvételeinek pénzügytechnikai lebonyolítása továbbra is a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-n (MANK) keresztül történik. A lebonyolításban különösebb változás nem várható: a korábbi évekhez hasonlóan a magyar pavilon kiállítására ezúttal is pályázatot írnak ki, amelynek szövegezése és a szakmai zsűri összeállítása már folyik; a tervek szerint ezen a héten a kiírás meg is jelenik a MANK honlapján.

Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennále 2015. május 9-én kezdődik. Balatoni Monika emlékeztetett arra, hogy a biennále jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben: mára a képzőművészeti és építészeti biennálék, valamint az évente megrendezett filmfesztivál mellett egyre fontosabbak a táncművészeti, színházi és zenei programsorozatok is, valamint a legújabb, a gyermekbiennále. "Talán elsősorban azért, mert a nemzeti biztosi posztot hagyományosan a Műcsarnok, tehát egy kortárs képzőművészeti intézmény vezetője töltötte be, a magyar részvétel eddig általában a vizuális művészetekre koncentrált" - vélekedett. Hozzáfűzte azonban, hogy szerepvállalásával szeretne egy olyasféle nyitást véghez vinni, amely - természetesen nem a képzőművészet vagy az építészet hátrányára - a velencei biennále többi lehetőségeit és a magyar pavilon jó adottságait kihasználva próbálja Magyarország velencei jelenlétét kiszélesíteni. "A biennále komoly imázsépítési lehetőség mind a résztvevő művészek, mind az országok számára, jó lenne ezeket a lehetőségeket bővíteni a képzőművészeten és az építészeten túl is; ráadásul jó ideje megfigyelhető tendencia, hogy a hagyományos művészeti ágak között egyre inkább elmosódnak a határok" - jegyezte meg.

Az új nemzeti biztos elmondása szerint elődje, Gulyás Gábor újítása volt, hogy a biennálék idején Magyarország Velencében kísérő-kiállításokkal is megjelent, ilyet 2015-ben is terveznek - mondta, hozzátéve: együttműködésre számít Gulyás Gáborral, hiszen az utóbbi években ő dolgozott a biennálék előkészületein. Balatoni Monika közölte: a magyar részvétel költségkerete évek óta 60 millió forint, ebből kell finanszírozni többek között a műtárgyak szállítását, biztosítását és a pavilon fenntartását is. "A biennále rendkívül magas presztízsű esemény, tavaly júniustól novemberig több mint 480 ezer látogatója volt a magyar pavilonnak. Ezért remélem, a jövőben ezt az összeget növelni lehet majd, és így a programok bővítésére is lesznek források" - mondta.

A nemzeti biztos szerint a magyar pavilon igen jó helyen fekszik a Giardini parkban, de meglehetősen régen volt felújítva, ezért a tervek között szerepel az épület rekonstrukciója. Ehhez az eddigi becslések szerint 150-200 millió forintra lenne szükség. A következő években akár költségvetési, akár támogatói oldalról jó lenne erre megtalálni a forrásokat - fejezte ki reményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.