Vizuál

Újra átélhetjük moziban Jancsó Miklós legfontosabb filmjeit

2022.08.29. 14:15
Ajánlom
Retrospektív vetítéssorozattal várja a filmszerető közönséget a Cinema MOM: szeptember 1. és 7. között hét Jancsó Miklós-filmet láthatunk, egyebek mellett a Görbe János és Latinovits Zoltán főszereplésével készült Szegénylegényeket, illetve a Cannes-ban is díjazott Még kér a népet. 

Ha valaki tavaly lemaradt volna a Cinema MOM Jancsó Miklós születésének századik évfordulójára rendezett vetítéssorozatáról, idén bepótolhatja azt: szeptember 1. és 7. között ismét levetítik a 2014-ben elhunyt filmrendező legfontosabb alkotásait – közölte a Pannonia Entertainment. A filmeket minden este 18 órától láthatja a közönség.

A maraton első állomásán, szeptember 1-jén a Szegénylegények (1966) című filmet láthatjuk Görbe János és Latinovics Zoltán főszereplésével. A szegénylegények 1848-49-ben Rózsa Sándor betyárcsapataiban harcoltak, a történet az ő sorsukról szól a kiegyezés után.

A 87 perces dráma Jancsó későbbi védjegyei, mint a hosszú beállítások és az Alföld ábrázolása miatt filmtörténeti.

Szeptember 2-án, pénteken kerül műsorra a Szerelmem, Elektra (1974), amely Gyurkó László színdarabjának adaptációja. A Törőcsik Mari, Cserhalmi György és Madaras József nevével fémjelzett film 1975-ben a New York-i fesztivált is megjárta. Az ókori görög drámák hangulatát idéző 70 perces alkotás a korhoz képest modern köntösbe ültette át mondanivalóját. A darab feldolgozása 12 egysnittes beállítással lett megoldva.

378-140050.jpg

Jelenet a Szerelmem, Elektra című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

Szeptember 3-án a Fényes szeleket (1969) láthatja a közönség: a 82 perces, Drahota Andrea, Kovács Kati és Balázsovits Lajos főszereplésével forgatott film a II. világháború utánra kalauzol el, ahol kollégiumi hőseink az 1930-as években indult mozgalmat követik.

A vetítéssorozat középső, vasárnapi darabja az Égi bárány (1971) lesz, amelynek főszereplőjét Madaras József kelti életre, de feltűnik benne Bujtor István is. Jancsó 1919 nyarára invitál minket a Tanácsköztársaság bukására.

A 93 perc során a „vörösök” és a „fehérek” kegyetlen hatalmi harcába nyerünk betekintést.

Szeptember első hetét hétfőn, 5-én a Csillagos katonák nyitja meg. Ebben az 1967-es filmben Kozák András és Juhász Jácint láthatóak a főbb honi szerepekben. A 90 perces, az Egyesült Államokba is eljutó alkotás szintén 1919 nyarán játszódik az orosz polgárháborúban, de Jancsóhoz illően alföldi környezetben. A film kétnyelvű, de magyar katonákat követünk, és a franciáknál is kiemelt figyelmet kapott, mert dramaturgiai kötődés hozzájuk is akad.

Szeptember hatodikán az Arany Pálma-jelölt Még kér a nép (1972) érkezik. A mozi 87 perce során Madaras József és Orbán Tibor a kiemelt szereplők, de rajtuk kívül is igen erős gárda állt össze, köztük a nemrég elhunyt Haumann Péter vagy a Szomszédokból ismert Koltai János és még jó páran a fentiekből. 

Jancsó ezzel nyert Cannes-ban rendezői díjat, amelyben egy aratósztrájk közbeni harcot mutat be stilizált koreográfiával.

098-140050.jpg

Jelenet a Még kér a nép című filmből (Fotó/Forrás: Port.hu)

Zárásként 7-én a Sirokkót láthatja a közönség, a koprodukció hazai főszereplői Bujtor és Madaras. A 75 perc 1930-ban a horvát-szerb konfliktus közepén játszódik, ahol egy nemzeti hőst kell hozzánk szöktetni egy politikai merénylet után.

A szervezők egyúttal közölték,

a programjaik nem érnek véget Jancsó Miklós filmjeivel, rögtön a vetítéssorozat másnapján egy szintén neves rendező filmográfiájából válogatnak majd.

Hogy kiről van szó, azt egyelőre nem árulták el.

A vetítésekről további részletek a Cinema MOM oldalán olvashatók. 

Fejléckép: Jancsó Miklós 1996-ban (Fotó/Forrás: Morpho)

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Kapcsolódó

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.