Vizuál

Újra Európában az impresszionisták

2011.03.13. 08:33
Ajánlom
Évtizedek óta nem látott impresszionista remekművek láthatók Milánóban.

Csaknem hét évtized után láthatók ismét Európában azok a francia impresszionista remekművek, amelyeket a második világháború idején menekítettek ki Amerikába. A kiállítás a milánói királyi palota épületében június 19-ig látogatható, Az impresszionisták. A Clark-gyűjtemény remekművei címmel.

A kiállításon az 1800-as évek második felének francia impresszionista festői, Monet, Degas, Renoir, Pissarro, Gauguin, Toulouse-Lautrec és mások képei sorakoznak. Az összesen hetvenegy alkotás első alkalommal tér vissza Európába azóta, hogy a második világháború alatt az Egyesült Államokban talált menedékre. A páratlan alkotások a hazájában főleg lótenyésztőként ismert, de az olasz sajtó által a 20. század egyik legjelentősebb műgyűjtőjeként számon tartott Robert Sterling Clark gyűjteményéből érkeztek. Clark a világ első számú Renoir-gyűjtője volt, a francia festő huszonegy vásznát birtokolta.

Clark 1956-ban bekövetkezett halála után ötszáz festményből álló gyűjteménye önálló múzeumba került Massachussets államban. A róla és feleségéről elnevezett Sterling&Francine Clark Art Institute most először mutatja be kincseit külföldön, a remekművek később máshová is eljutnak majd Európában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.