Vizuál

Újra kinyitnak a Zala megyei múzeumok

2010.11.26. 19:32
Ajánlom
Újra kinyitnak a zalai múzeumok, miután kiderült, hogy átcsoportosítással megoldhatók a pénzügyi problémák.

„Örülünk annak, hogy a fenntartó pénzügyi átvilágítása számunkra láthatatlan tartalékokat tárt fel, és segítségükkel a végrehajtható átcsoportosítások révén átbillenti a zalai múzeumi szervezetet a jelenlegi holtponton" ‒ közölte Vándor László megyei múzeumigazgató.
A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága az elmúlt hetekben korlátozta több zalai múzeum nyitva tartását. Döntésüket azzal indokolták, hogy a csökkenő bevételek mellett nincs pénz a közüzemi számlák kifizetésére, és a szolgáltatók kilátásba helyezték a mérőórák leszerelését.
Vándor László az MTI-nek elmondta: az intézmény a legnagyobb takarékossággal dolgozik, de a múzeumok alulfinanszírozottak, a bevételek alakulása pedig a gazdasági helyzet, a turizmus és az időjárás függvénye. Az országos múzeumok nagy részében a bevételi kötelezettség 10-15 százaléka a költségvetésének, míg a zalai múzeumoké ennek kétszerese.

A késő őszi, téli hónapokban minimális a zalai múzeumok látogatottsága, de a villanyt és a fűtést, valamint a teremőrzést napi egy-két látogató esetében is biztosítani kell. Az igazgató példaként említette az egyik bezárt intézményt, melynek októberi teljes jegybevétele nem érte el a 14 ezer forintot.

A téli hónapok alatt szerte az országban több hétre bezárnak a kiállítások, ilyenkor kerül sor a felújításokra, nagytakarításokra. Ezt a periódust takarékossági okok miatt csak néhány héttel kívánták Zala megyében meghosszabbítani, de a csoportok, az iskolák továbbra is bejutottak az intézményekbe, és a múzeumpedagógiai foglalkozások is rendben zajlottak. A fenntartóval egyeztetve a következő évben jelentős beruházásokat és a közönség számára vonzó programokat terveznek.

Vándor László szerint az anyagi gondokhoz nagy mértékben hozzájárult, hogy a zalai intézmény vezetése kiemelten küzdött annak érdekében, a vidéki múzeumok visszakapják a feltárási jogosítványaikat, ami a következő évtől jelentős tudományos teljesítmény és bevétel-növekedésként jelent.

A fenntartó megyei önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint a pénzügyi vizsgálatuk során kiderült, hogy múzeumnak saját költségvetésén belül, átcsoportosítással lett volna fedezete a szolgáltatói számlák kiegyenlítésére. Az önkormányzat felszólította a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát, hogy a jövőben a fenntartó hozzájárulása és engedélye nélkül ne korlátozza a látogatást a zalai múzeumokban.

A Zala Megyei Közgyűlés december 10-i ülésén dönt arról, hogy az elmúlt évek elvonásai miatt jelentős működési hiánnyal küzdő intézményeknek közül melyiknek mekkora támogatást ad a tartalék keretből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.