Vizuál

Újra kinyitnak a Zala megyei múzeumok

2010.11.26. 19:32
Ajánlom
Újra kinyitnak a zalai múzeumok, miután kiderült, hogy átcsoportosítással megoldhatók a pénzügyi problémák.

„Örülünk annak, hogy a fenntartó pénzügyi átvilágítása számunkra láthatatlan tartalékokat tárt fel, és segítségükkel a végrehajtható átcsoportosítások révén átbillenti a zalai múzeumi szervezetet a jelenlegi holtponton" ‒ közölte Vándor László megyei múzeumigazgató.
A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága az elmúlt hetekben korlátozta több zalai múzeum nyitva tartását. Döntésüket azzal indokolták, hogy a csökkenő bevételek mellett nincs pénz a közüzemi számlák kifizetésére, és a szolgáltatók kilátásba helyezték a mérőórák leszerelését.
Vándor László az MTI-nek elmondta: az intézmény a legnagyobb takarékossággal dolgozik, de a múzeumok alulfinanszírozottak, a bevételek alakulása pedig a gazdasági helyzet, a turizmus és az időjárás függvénye. Az országos múzeumok nagy részében a bevételi kötelezettség 10-15 százaléka a költségvetésének, míg a zalai múzeumoké ennek kétszerese.

A késő őszi, téli hónapokban minimális a zalai múzeumok látogatottsága, de a villanyt és a fűtést, valamint a teremőrzést napi egy-két látogató esetében is biztosítani kell. Az igazgató példaként említette az egyik bezárt intézményt, melynek októberi teljes jegybevétele nem érte el a 14 ezer forintot.

A téli hónapok alatt szerte az országban több hétre bezárnak a kiállítások, ilyenkor kerül sor a felújításokra, nagytakarításokra. Ezt a periódust takarékossági okok miatt csak néhány héttel kívánták Zala megyében meghosszabbítani, de a csoportok, az iskolák továbbra is bejutottak az intézményekbe, és a múzeumpedagógiai foglalkozások is rendben zajlottak. A fenntartóval egyeztetve a következő évben jelentős beruházásokat és a közönség számára vonzó programokat terveznek.

Vándor László szerint az anyagi gondokhoz nagy mértékben hozzájárult, hogy a zalai intézmény vezetése kiemelten küzdött annak érdekében, a vidéki múzeumok visszakapják a feltárási jogosítványaikat, ami a következő évtől jelentős tudományos teljesítmény és bevétel-növekedésként jelent.

A fenntartó megyei önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint a pénzügyi vizsgálatuk során kiderült, hogy múzeumnak saját költségvetésén belül, átcsoportosítással lett volna fedezete a szolgáltatói számlák kiegyenlítésére. Az önkormányzat felszólította a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát, hogy a jövőben a fenntartó hozzájárulása és engedélye nélkül ne korlátozza a látogatást a zalai múzeumokban.

A Zala Megyei Közgyűlés december 10-i ülésén dönt arról, hogy az elmúlt évek elvonásai miatt jelentős működési hiánnyal küzdő intézményeknek közül melyiknek mekkora támogatást ad a tartalék keretből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: PG - Szülői felügyelettel ajánlott

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a koncertfotózás nehézségeibe avat be minket.
Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.