Vizuál

Újra kinyitnak a Zala megyei múzeumok

2010.11.26. 19:32
Ajánlom
Újra kinyitnak a zalai múzeumok, miután kiderült, hogy átcsoportosítással megoldhatók a pénzügyi problémák.

„Örülünk annak, hogy a fenntartó pénzügyi átvilágítása számunkra láthatatlan tartalékokat tárt fel, és segítségükkel a végrehajtható átcsoportosítások révén átbillenti a zalai múzeumi szervezetet a jelenlegi holtponton" ‒ közölte Vándor László megyei múzeumigazgató.
A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága az elmúlt hetekben korlátozta több zalai múzeum nyitva tartását. Döntésüket azzal indokolták, hogy a csökkenő bevételek mellett nincs pénz a közüzemi számlák kifizetésére, és a szolgáltatók kilátásba helyezték a mérőórák leszerelését.
Vándor László az MTI-nek elmondta: az intézmény a legnagyobb takarékossággal dolgozik, de a múzeumok alulfinanszírozottak, a bevételek alakulása pedig a gazdasági helyzet, a turizmus és az időjárás függvénye. Az országos múzeumok nagy részében a bevételi kötelezettség 10-15 százaléka a költségvetésének, míg a zalai múzeumoké ennek kétszerese.

A késő őszi, téli hónapokban minimális a zalai múzeumok látogatottsága, de a villanyt és a fűtést, valamint a teremőrzést napi egy-két látogató esetében is biztosítani kell. Az igazgató példaként említette az egyik bezárt intézményt, melynek októberi teljes jegybevétele nem érte el a 14 ezer forintot.

A téli hónapok alatt szerte az országban több hétre bezárnak a kiállítások, ilyenkor kerül sor a felújításokra, nagytakarításokra. Ezt a periódust takarékossági okok miatt csak néhány héttel kívánták Zala megyében meghosszabbítani, de a csoportok, az iskolák továbbra is bejutottak az intézményekbe, és a múzeumpedagógiai foglalkozások is rendben zajlottak. A fenntartóval egyeztetve a következő évben jelentős beruházásokat és a közönség számára vonzó programokat terveznek.

Vándor László szerint az anyagi gondokhoz nagy mértékben hozzájárult, hogy a zalai intézmény vezetése kiemelten küzdött annak érdekében, a vidéki múzeumok visszakapják a feltárási jogosítványaikat, ami a következő évtől jelentős tudományos teljesítmény és bevétel-növekedésként jelent.

A fenntartó megyei önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint a pénzügyi vizsgálatuk során kiderült, hogy múzeumnak saját költségvetésén belül, átcsoportosítással lett volna fedezete a szolgáltatói számlák kiegyenlítésére. Az önkormányzat felszólította a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát, hogy a jövőben a fenntartó hozzájárulása és engedélye nélkül ne korlátozza a látogatást a zalai múzeumokban.

A Zala Megyei Közgyűlés december 10-i ülésén dönt arról, hogy az elmúlt évek elvonásai miatt jelentős működési hiánnyal küzdő intézményeknek közül melyiknek mekkora támogatást ad a tartalék keretből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Üvegplasztika, elektrográfia, érmeplasztika - Megnyílt a Bohus művészcsalád kiállítása

Az Ars Sacra Fesztivál részeként folytatódik a Vízivárosi Galéria művészcsaládokat bemutató sorozata. Ezúttal Bohus Zoltán, Lugossy Mária, Bohus Áron és Bohus Réka sajátosan egymásra épülő szellemisége tölti meg a kiállítóteret.
Vizuál gyász

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Vizuál cinefest

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.
Vizuál hír

A Grimm testvérek mesevilágáról szóló kiállítás nyílik

3000 négyzetméteren élhetjük át a mesehősök érzelmeit a szeptember 14-én megnyílt élménykiállításon. És mindezért mindössze Hamburgig kell utazzunk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A félkarú óriás

A Def Leppard nem nevezhető a világ legszerencsésebb zenekarának.