Vizuál

Újra látogatható az amszterdami Van Gogh Múzeum

2013.05.02. 10:00
Ajánlom
A héthónapos felújítás után május elsején nyitotta meg ismét kapuit a kiállítóhely. A mester leghíresebb képeit felvonultató gyűjtemény ez alkalomból a Van Gogh munka közben című kiállítással várja a látogatókat.

A gyűjtemény kurátorai az amszterdami kollekciót megduplázták a kiállításra kölcsönkapott Van Gogh-rajzokkal és képekkel, így összesen 145 alkotás tekinthető meg. A tárlat az 1890-ben, 37 esztendősen elhunyt holland festőművész munkamódszereit és festőeszközeit is bemutatja.

Marije Vellekoop, a gyűjtemény igazgatója elmondta: Van Gogh eredeti festőpalettáját és festékeit Paul-Ferdinand Gachet őrizte meg, az orvos, aki a művészt élete utolsó hónapjaiban kezelte. A relikviákat a párizsi Musee d'Orsaytől kapta kölcsön az amszterdami múzeum. A kiállítás fénypontja Van Gogh híres Napraforgók című festményének két változata, amelyek a művész zöldes színárnyalatokban pompázó La Berceuse című portréját fogják közre. Egy fennmaradt levélben Van Gogh vetette fel, hogy a három festményt - amelyeknek jelenleg három különböző múzeum ad otthont - így, egymás mellett kellene kiállítani. A tárlaton a látogatók a levél másolatát is megnézhetik, amelyben egy apró vázlat szerepel a művek elhelyezéséről.

Olyan képeket is bemutatnak, amelyek elárulják, hogy a zseniálisnak tartott művész milyen keményen dolgozott alkotásain: számos vázlatot készített, és festői tudását más művészek eredeti képeinek másolásával is csiszolta. Stedelijk Museum és a Rijksmuseum után a Van Gogh Múzeum alig egy éven belül már a harmadik nagy közgyűjtemény Amszterdamban, amely megújulva fogadja a közönséget.

A Van Gogh Múzeumban elsősorban a tűzvédelmi és biztonsági rendszert korszerűsítették, ezen kívül padlócserére és festésére is sor került. És mivel az évente milliós látogatottságú intézmény a belépésre várakozók kígyózó sorairól is híres, új internetes foglalási rendszert vezettek be a forgalom csillapítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.