Vizuál

Újra látogatható az amszterdami Van Gogh Múzeum

2013.05.02. 10:00
Ajánlom
A héthónapos felújítás után május elsején nyitotta meg ismét kapuit a kiállítóhely. A mester leghíresebb képeit felvonultató gyűjtemény ez alkalomból a Van Gogh munka közben című kiállítással várja a látogatókat.

A gyűjtemény kurátorai az amszterdami kollekciót megduplázták a kiállításra kölcsönkapott Van Gogh-rajzokkal és képekkel, így összesen 145 alkotás tekinthető meg. A tárlat az 1890-ben, 37 esztendősen elhunyt holland festőművész munkamódszereit és festőeszközeit is bemutatja.

Marije Vellekoop, a gyűjtemény igazgatója elmondta: Van Gogh eredeti festőpalettáját és festékeit Paul-Ferdinand Gachet őrizte meg, az orvos, aki a művészt élete utolsó hónapjaiban kezelte. A relikviákat a párizsi Musee d'Orsaytől kapta kölcsön az amszterdami múzeum. A kiállítás fénypontja Van Gogh híres Napraforgók című festményének két változata, amelyek a művész zöldes színárnyalatokban pompázó La Berceuse című portréját fogják közre. Egy fennmaradt levélben Van Gogh vetette fel, hogy a három festményt - amelyeknek jelenleg három különböző múzeum ad otthont - így, egymás mellett kellene kiállítani. A tárlaton a látogatók a levél másolatát is megnézhetik, amelyben egy apró vázlat szerepel a művek elhelyezéséről.

Olyan képeket is bemutatnak, amelyek elárulják, hogy a zseniálisnak tartott művész milyen keményen dolgozott alkotásain: számos vázlatot készített, és festői tudását más művészek eredeti képeinek másolásával is csiszolta. Stedelijk Museum és a Rijksmuseum után a Van Gogh Múzeum alig egy éven belül már a harmadik nagy közgyűjtemény Amszterdamban, amely megújulva fogadja a közönséget.

A Van Gogh Múzeumban elsősorban a tűzvédelmi és biztonsági rendszert korszerűsítették, ezen kívül padlócserére és festésére is sor került. És mivel az évente milliós látogatottságú intézmény a belépésre várakozók kígyózó sorairól is híres, új internetes foglalási rendszert vezettek be a forgalom csillapítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.
Vizuál interjú

„Minden művészetnek célja, hogy szép és jó legyen"

Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban. A festővé válásról, az alkotási folyamatról, az alkalmazott technikákról és a Teremtő szerepéről beszélgettünk.
Vizuál gyász

Meghalt Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere

Fia, Kis András a Facebookon adta hírül, hogy édesanyja hosszan tartó rákbetegség után május 23-án este elhunyt.