Vizuál

Újra látogatható az amszterdami Van Gogh Múzeum

2013.05.02. 10:00
Ajánlom
A héthónapos felújítás után május elsején nyitotta meg ismét kapuit a kiállítóhely. A mester leghíresebb képeit felvonultató gyűjtemény ez alkalomból a Van Gogh munka közben című kiállítással várja a látogatókat.

A gyűjtemény kurátorai az amszterdami kollekciót megduplázták a kiállításra kölcsönkapott Van Gogh-rajzokkal és képekkel, így összesen 145 alkotás tekinthető meg. A tárlat az 1890-ben, 37 esztendősen elhunyt holland festőművész munkamódszereit és festőeszközeit is bemutatja.

Marije Vellekoop, a gyűjtemény igazgatója elmondta: Van Gogh eredeti festőpalettáját és festékeit Paul-Ferdinand Gachet őrizte meg, az orvos, aki a művészt élete utolsó hónapjaiban kezelte. A relikviákat a párizsi Musee d'Orsaytől kapta kölcsön az amszterdami múzeum. A kiállítás fénypontja Van Gogh híres Napraforgók című festményének két változata, amelyek a művész zöldes színárnyalatokban pompázó La Berceuse című portréját fogják közre. Egy fennmaradt levélben Van Gogh vetette fel, hogy a három festményt - amelyeknek jelenleg három különböző múzeum ad otthont - így, egymás mellett kellene kiállítani. A tárlaton a látogatók a levél másolatát is megnézhetik, amelyben egy apró vázlat szerepel a művek elhelyezéséről.

Olyan képeket is bemutatnak, amelyek elárulják, hogy a zseniálisnak tartott művész milyen keményen dolgozott alkotásain: számos vázlatot készített, és festői tudását más művészek eredeti képeinek másolásával is csiszolta. Stedelijk Museum és a Rijksmuseum után a Van Gogh Múzeum alig egy éven belül már a harmadik nagy közgyűjtemény Amszterdamban, amely megújulva fogadja a közönséget.

A Van Gogh Múzeumban elsősorban a tűzvédelmi és biztonsági rendszert korszerűsítették, ezen kívül padlócserére és festésére is sor került. És mivel az évente milliós látogatottságú intézmény a belépésre várakozók kígyózó sorairól is híres, új internetes foglalási rendszert vezettek be a forgalom csillapítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.