Vizuál

Ukrajna támogatására Marina Abramović megismétli világhírű performanszát

2022.03.24. 12:25
Ajánlom
Március 25-én az Artsy művészeti magazin oldalán lehet licitálni Marina Abramović világhírű performanszára, amelyet egyszeri alkalommal ismétel meg a művész a New York-i a Sean Kelly Galériában, ahol jelenleg legújabb munkái láthatók.

Marina Abramović eredetileg 2010-ben, a New Yorki-i MOMA-ban bemutatott, félmillió látogatót vonzó retrospektív kiállításon adta elő élete leghosszabb performanszát, ami azonnal világhírűvé tette. The Artist Is Present című projektben összesen több mint hétszáz órán keresztül ült egy asztalnál mozdulatlanul és szótlanul, hogy fogadjon bárkit, aki leülne vele szemben a látogatók közül: végül 1565-en tettek így, köztük ott volt Björk és Tilda Swinton is.

Ekkor készült az a videó is, amin egykori szerelmével és alkotótársával Ulay-al néznek egymás szemébe, szakításuk utáni első találkozásukkor. 

Március 25-ig várják a liciteket online, az Artsy magazin oldalán, a győztesé lesz a lehetőség, hogy szembenézhessen Marina Abramović-csal. A performanszt  Marco Anelli fényképezi majd, aki a tizenkét évvel ezelőtti eseményt is fotózta. Az aukció teljes bevételével a Direct Relief-en keresztül Ukrajnát, és az ukrán egészségügyi ellátást  támogatja a művész, aki már a háború első napján videóüzenetben kiállt az orosz támadás ellen. 

Fejléckép: Marina Abramović, 2022 / fotó: Carlos Alvarez/Getty Images, Hungary

Via: ArtNews

Marina Abramović szolidaritását fejezte ki az ukrán népnek

Kapcsolódó

Marina Abramović szolidaritását fejezte ki az ukrán népnek

A világhírű szerb származású performanszművész a háború kitörésének másnapján videóüzenetben állt ki az ukrán nép mellett és elítélte az orosz inváziót – adta hírül a The Art Newspaper. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.