Vizuál

Ultramodern Chopin múzeum nyílt Varsóban

2010.03.08. 10:44
Ajánlom
Új Chopin múzeum nyílt a zeneszerző születésének kétszáz éves évfordulójának alkalmából.

Az újonnan nyílt múzeumot a megnyitón „a világ egyik legmodernebb intézményeként" jellemezte Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter - írta a The Independent.

A múzeum a Visztulához közeli domb tetején trónoló, 17. században épült Ostrogski Palotában kapott helyet, közel Varsó belvárosához, ahol Chopin élete első húsz évét töltötte. Az egyben a Chopin Intézetnek is otthont adó épületet azonban nem egyszerűen felújították, hanem a legfejlettebb audiovizuális és interaktív technológiákkal látták el, hogy minél szakszerűbben vezethessék be a látogatókat a Chopin univerzumba.

A technikai arzenál azt is lehetővé teszi, hogy minden látogató maga válassza meg a látogatás útvonalát, igényei és befogadói képességei függvényében. Minden látogató egy speciális, chippel ellátott kártyát kap, aminek segítségével válogathat a tárlat különböző kép- és hanganyagai között, a gyerekeket pedig egy párnákkal és érintőképernyőkkel teli terem várja, ahol játékosan szerezhetnek ismereteket a zeneszerzőről és koráról.

A múzeum, a fentiek mellett, számos Chopinhez kapcsolódó tárgyat birtokol, így kéziratokat, első kiadású kottákat, leveleket, portrékat és személyes vonatkozású tárgyakat.

A múzeum nyitva tartásáról bővebben az intézmény honlapján olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál morphoto

KÉP-regény: A zene meg a tévé

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Petőfi Csarnokra és az MTV Europe arankorára emlékezik.
Vizuál ajánló

Lelkendezések és siránkozások - Eszik Alajos kiállítása a Pesti Vigadóban

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben.
Vizuál hír

Elítélték Weinsteint - Hollywoodi hírességek és aktivisták üdvözölték a döntést

Egy New York-i esküdtszék hétfőn bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult szexuális bűncselekmények vádjában.
Vizuál Film

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi

A 70 éve bemutatott első mozinak már a forgatása is izgalmas volt. Egyformán bajlódtak a színek beállításával és a libák terelésével.
Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.