Vizuál

Unikális tartalom, növekvő elismertség

2015.09.28. 08:54
Ajánlom
Ötödik alkalommal rendezik meg idén október 8. és 11. között a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként számon tartott Art Market Budapestet. Az idei tematikáról Ledényi Attila alapító-igazgatót kérdeztük.

- Évről-évre több kiállító érkezik a vásárra. Idén is vannak új csatlakozók?

- Az idén tovább erősödött az Art Market Budapest nemzetközi beágyazottsága és elismertsége, amit az is mutat, hogy ezúttal tíz új országot is köszönthetünk kiállítóink sorában. A tengerentúli érdeklődés erősödését jelzi Japán vagy az Egyesült Arab Emírségek megjelenése, de az Egyesült Államokból is újra érkezik kiállító galéria. Európából többek között Litvánia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Montenegró és Macedónia tartozik az újonnan bemutatkozó országok közé. Amíg környékünkön a vásári piac bizonyos mértékű elbizonytalanodása és útkeresése tapasztalható, addig az Art Market Budapestnek mára stabil helye van a nemzetközi művészeti naptárban, 2015-ben is a megszokott helyszínen és időpontban várjuk a közönséget.

Ledényi Attila

Ledényi Attila (Fotó/Forrás: Vermes Tibor)

- Mekkora a verseny a nemzetközi vásárok között és ki jelent konkurenciát az Art Market Budapest számára?

- Százával rendeznek képzőművészeti vásárokat a világban, a szélesebben vett konkurencia tehát igen jelentős. A mezőny legfelső régióiba került az Art Market Budapest azzal, hogy néhány hónapja

az Artnews a 2014-es év legjelentősebbjei között listázott minket.

A versenyhelyzetre adható legfrappánsabb válasz egyébként az, hogy az Art Market Budapest mindig unikális tartalommal és aktualitásokkal jelentkezik, vagyis minden évben olyan művészeti programot igyekszik bemutatni, amely ebben a formában és ilyen választékban sehol máshol nem hozzáférhető.

- Milyen tematikákkal találkozhatunk idén?

- Ebben az évben kiemelt figyelmünket a Nyugat-Balkán országaira koncentráljuk, ezzel tovább erősítve meghatározó szerepünket a régió művészetének globális képviseletében. A Guest Balkan elnevezésű program nyolc országból érkezett tucatnyi kiállítót mutat be a vásár több száz négyzetméterén, amelyhez szatellit kiállítások és kísérőprogramok is kapcsolódnak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jóvoltából például az általunk biztosított képzőművészeti tartalmak mellett társművészeti események sora teszi Budapesten még teljesebbé a nyugat-balkáni kortárs művészeti választék bemutatását. Kisebb léptékben ugyan, de külön kiállítási szekciót szentelünk a nemzetközi vásárokon való részvételre viszonylag ritkán rávehető balti művészeti szereplőknek is, a Baltic Triangle néven futó kiállítási egységben a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia egyedülálló módon összesen hat kortárs galériája szerepel. Komoly szakmai megtiszteltetés, hogy a német főváros idén az Art Market Budapesten rendezi meg azt az „Art from Berlin” elnevezésű programját, amelynek keretében berlini galériák kapnak fontosabb képzőművészeti eseményeken világszerte bemutatkozási lehetőséget, az elmúlt években Isztambul, Miami és Szöul által vendégül látott esemény befogadására az idei évtől minket találtak érdemesnek.

Art Market Budapest

Art Market Budapest (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán)

- A vásár részeként második alkalommal rendezik meg az Art Photo Budapestet. Mutatkoznak már jelei, hogy a kitűzött célnak megfelelően Budapest Európa fotóművészeti fővárosaként kerüljön a köztudatba?

- Ez, a Millenáris egyik egész kiállítási csarnokát megtöltő szekciónk Kelet- és Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására és kiállítása, amely ebben a tekintetben is egyedülálló eseményként

jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy Budapest a nemzetközi művészeti térképen meghatározó pozíciót töltsön be.

Azt remélem, hogy a tavalyi sikeres kezdés után idén úgy fogunk továbblépni, hogy a következő években valóban központi szereplőjévé tehessük városunkat a világ fotóművészeti palettájának.

- Látványos kampány vezette fel az idei vásárt, és azon belül is a sCULTURE szoborprogramot.

- A Fővárossal együttműködve olyan köztéri szobrot sikerült Magyarországra hoznunk, amely a nemzetközi művészeti világ figyelmét is Budapestre terelte, amikor a világhírű sztárszobrász, Bernar Venet látványos szoborcsoportja néhány hónappal ezelőtt a budapesti Március 15. térre került. Ezt fokozzuk tovább azzal, hogy az Art Market Budapest idejére a művész még egy hatalmas, nyolc méter magas acélkompozíciója érkezik majd Budapestre, amely a Millenáris Park területén lesz látható.

Art Market Budapest

Art Market Budapest

- Milyen kimutatható hatása van az Art Market Budapestnek a hazai műgyűjtésre vonatkozóan?

- Az Art Market Budapest a képzőművészettel való kapcsolatteremtés és a műtárgyakhoz vásárlási szándékkal történő hozzáférés talán legnyitottabb formája Magyarországon. A vásár, mint új kortárs művészeti platform, mindenképpen meghatározó szerepet játszik abban, hogy a gazdasági válságból kilábalva a társadalom művészetek iránt fogékony rétegeinek egyre szélesebb köre döntsön úgy, hogy műtárgyakat vásárol. Már az elmúlt években is számos olyan fogyasztó jelent meg nálunk, aki itt vásárolt először műtárgyat, és ezt idén illetve a következő években célzott programokkal tovább fokozzuk. Emellett természetesen igyekszünk a külföldi gyűjtőket is még nagyobb számban bevonni, a következő években egyértelműen ez lehet az Art Market Budapest egyik fő törekvése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Vizuál napló

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.