Vizuál

Utópisztikus épületek

2011.09.15. 15:39
Ajánlom
Carina Traberg dán képzőművész fotókollázsaiból látható kiállítás Safe as Houses címmel szeptember 16-tól a budapesti Skandináv Házban.

A tárlaton Carina Traberg tizenöt nagyméretű képe tekinthető meg, ahol egy-egy alkotás több száz, a világ különböző részein tett utazásai alatt készült épületfotókból áll össze számítógépes technika segítségével. A kiállítást először Kecskeméten, a dán intézetben láthatta a közönség az idei Tavaszi Fesztiválon.

Carina Traberg 2004-ben Dániában, Odensében szerzett diplomát a képzőművészeti akadémián, majd hosszabb ideig élt Londonban, ahol tovább képezte magát. 2002-ben Isztambulban is részt vett képzőművészeti kurzuson, majd később többször is időzött a török nagyvárosban. A művész képeinek megalkotásakor az építészetet, a várost és az azt övező tájat állította a középpontba. A világ egymástól távol eső pontjain lefényképezett valódi épületeket, utakat, lépcsőket és fákat, majd a digitális technika segítségével egy nagyon egyedi, utópisztikus világot hozott létre.

Az alkotásokon felfedezhetők a török miniatúrafestészet, a városi élet, a modernizmus vagy a videójátékok hatása is. Carina Trabergnek többször volt kiállítása Dánián kívül Londonban és más angol városokban, valamint Isztambulban, Párizsban és Brüsszelben is.

Budapesti tárlata október 31-ig tart nyitva a Skandináv Házban, a VII. kerület Klauzál tér 4. alatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A világ múzeumainak 90 százaléka zárt be a járvány miatt

Az UNESCO ezt megállapító tanulmánya arra is figyelmeztetett, hogy minden nyolcadik múzeumnak számolnia kell vele, hogy talán nem nyit ki többet.
Vizuál hír

Szeptemberben megtartják a Velencei filmfesztivált

A járványhelyzet miatt valószínűleg kevesebb produkció szerepel majd a programban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.