Vizuál

Utópisztikus épületek

2011.09.15. 15:39
Ajánlom
Carina Traberg dán képzőművész fotókollázsaiból látható kiállítás Safe as Houses címmel szeptember 16-tól a budapesti Skandináv Házban.

A tárlaton Carina Traberg tizenöt nagyméretű képe tekinthető meg, ahol egy-egy alkotás több száz, a világ különböző részein tett utazásai alatt készült épületfotókból áll össze számítógépes technika segítségével. A kiállítást először Kecskeméten, a dán intézetben láthatta a közönség az idei Tavaszi Fesztiválon.

Carina Traberg 2004-ben Dániában, Odensében szerzett diplomát a képzőművészeti akadémián, majd hosszabb ideig élt Londonban, ahol tovább képezte magát. 2002-ben Isztambulban is részt vett képzőművészeti kurzuson, majd később többször is időzött a török nagyvárosban. A művész képeinek megalkotásakor az építészetet, a várost és az azt övező tájat állította a középpontba. A világ egymástól távol eső pontjain lefényképezett valódi épületeket, utakat, lépcsőket és fákat, majd a digitális technika segítségével egy nagyon egyedi, utópisztikus világot hozott létre.

Az alkotásokon felfedezhetők a török miniatúrafestészet, a városi élet, a modernizmus vagy a videójátékok hatása is. Carina Trabergnek többször volt kiállítása Dánián kívül Londonban és más angol városokban, valamint Isztambulban, Párizsban és Brüsszelben is.

Budapesti tárlata október 31-ig tart nyitva a Skandináv Házban, a VII. kerület Klauzál tér 4. alatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Az újságírás szenzációja

A fotótörténeti szövegek és kiállítások előszeretettel fókuszálnak sztárriporterekre, ám a szerkesztők és az olvasók igényei és elvárásai, rokon- és ellenszenve nélkül a világhírű karrierek sem szökkentek volna szárba. Mai írásunk a fiktív bűnügyi zsurnaliszta, Gordon Zsigmond lapjának korai szakaszáról szól.
Vizuál galéria

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 
Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.