Vizuál

Utópisztikus épületek

2011.09.15. 15:39
Ajánlom
Carina Traberg dán képzőművész fotókollázsaiból látható kiállítás Safe as Houses címmel szeptember 16-tól a budapesti Skandináv Házban.

A tárlaton Carina Traberg tizenöt nagyméretű képe tekinthető meg, ahol egy-egy alkotás több száz, a világ különböző részein tett utazásai alatt készült épületfotókból áll össze számítógépes technika segítségével. A kiállítást először Kecskeméten, a dán intézetben láthatta a közönség az idei Tavaszi Fesztiválon.

Carina Traberg 2004-ben Dániában, Odensében szerzett diplomát a képzőművészeti akadémián, majd hosszabb ideig élt Londonban, ahol tovább képezte magát. 2002-ben Isztambulban is részt vett képzőművészeti kurzuson, majd később többször is időzött a török nagyvárosban. A művész képeinek megalkotásakor az építészetet, a várost és az azt övező tájat állította a középpontba. A világ egymástól távol eső pontjain lefényképezett valódi épületeket, utakat, lépcsőket és fákat, majd a digitális technika segítségével egy nagyon egyedi, utópisztikus világot hozott létre.

Az alkotásokon felfedezhetők a török miniatúrafestészet, a városi élet, a modernizmus vagy a videójátékok hatása is. Carina Trabergnek többször volt kiállítása Dánián kívül Londonban és más angol városokban, valamint Isztambulban, Párizsban és Brüsszelben is.

Budapesti tárlata október 31-ig tart nyitva a Skandináv Házban, a VII. kerület Klauzál tér 4. alatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.