Vizuál

Vajon ki fekhet most Van Gogh ágyában?

2016.11.06. 08:11
Ajánlom
Nagy esély van rá, hogy Van Gogh híres arles-i hálószobájának ágya egy holland kisvárosba került. Martin Bailey művészettörténész írt könyvet a híres ágy „hányattatásairól” - írta meg az Independent.

Komoly kutatómunkát végzett, mely során kiderítette, hogy az ágy egy Boxmeer nevű holland kisvárosban lehet.

Van Gogh szobája Arles-ban 1889

Van Gogh szobája Arles-ban 1889 (Fotó/Forrás: Van Gogh szobája Arles-ban 1889)

Van Gogh 1888-as festményét, melyen arles-i hálószobáját örökítette meg, mindig is a művészet egyik legintimebb alkotásaként tartották számon; a festő betekintést engedett legzártabb világába, a hálószobájába.

Az ágy, mely a híres festményen szerepel, úgy tűnik, túlélt jó néhány évtizedet – legalábbis Martin Bailey művészettörténész szerint, aki új könyvében követi nyomon az ágy útját Provence-től egészen Boxmeerig.

Van Gogh az ágyat 1888 szeptemberében vásárolta egy másik ággyal együtt, egyenként 150 frankot fizetett értük. A vendégágyat azért szerezte be, mert egyik művésztársát, Gaugint várta magához vendégségbe a Sárga Házba. Van Gogh 1890-es öngyilkossága után az ágy bátyja özvegyéhez, Jóhoz került, aki visszaszállította a bútordarabot Hollandiába, ahol egy kis vendégházat alapított.

Éjszakázzon Van Gogh festményében!

Ha Chicagóba megy, és Van Gogh-rajongó, akkor itt érdemes aludnia: művészek egy csoportja újraalkotta a festő művein híressé vált dél-franciaországi hálószobáját.

Itt sajnos „kihűltek a nyomok” - egészen addig, mígnem Bailey rábukkant egy 1937-es levélre, amely válasz volt egy kérésre, melyet Jo unokaöccsének írtak azzal a szándékkal, hogy egy múzeumot alapítanának a Sárga házban. A válasz pedig így szólt; „Át tudom adni az ágyat, mely a hálószobáról készült festményen szerepel.”

A múzeum végül sosem valósult meg; az épületet 1944-ben lebombázták, megsérült, majd teljesen lebontották. Bailey 2015-ben felvette a kapcsolatot Jo unokaöccsének fiával, Johan van Gogh-gal, aki ekkor 93 éves volt. Ő úgy emlékezett, hogy az ágyat 1945-ben egy Arnhem melletti település lakóinak adományozták, a kisvárost Boxmeerként azonosították be. Bailey úgy gondolja, hogy az ágy azóta is itt van, és a tulajdonosának valószínűleg fogalma sincs az ágy történetéről.

Van Gogh három változatot festett hálószobájáról; az 1888-as verzió az amszterdami Van Gogh Múzeum falán lóg, míg a másik két változat, melyeket Van Gogh 1889-ben festett, a chicagói Művészeti Intézetben és a párizsi Musee d'Orsay-ban vannak kiállítva.

A Van Gogh Múzeum szóvivője szerint rendkívül érdekes lenne, ha tényleg megtalálnák az ágyat, és biztosította a közvéleményt, hogy nyomon követik a nyomozást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.