Vizuál

Váltás a Holokauszt Emlékközpontban

2011.05.23. 11:36
Ajánlom
Felmentették Harsányi Lászlót, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját.

Azonnali hatállyal felmondott Harsányi Lászlónak, a budapesti Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatójának első ülésén az újonnan bejegyzett közalapítványi kuratórium. Harsányi László nem kívánta kommentálni a hírt, mindaddig míg az átadás-átvétel le nem zajlik. Arra kérdésre, hogy mivel indokolták felmentését, Harsányi azt mondta, hogy semmivel. Szerinte a közalapítvány nincs veszélyben, az csupán új vezetést kap.

A Népszabadság információja szerint a Haraszti György, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem professzora által vezetett testület Szita Szabolcs történésznek adott ideiglenes megbízást az intézmény igazgatására. A lap úgy tudja, a közigazgatási és igazságügyi tárca már fel is kérte Szita Szabolcsot egy új intézményi koncepció kidolgozására.

Haraszti György az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az új kuratórium új kiállítási koncepciót, tudományos vezetést képzel el, és ehhez keresnek alkalmas embert. Épp ezért június 30-án pályázatot írnak ki az igazgatói posztra, amelyen bárki indulhat, és valószínűsítette, hogy Szita Szabolcs is pályázik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.