Vizuál

Váltás Keszthelyen

2011.06.01. 18:51
Ajánlom
Leváltották a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatóját.

Indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntette a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot csaknem három évtizede vezető Czoma László munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.. Az MTI információi szerint a múzeum vezetését csütörtöktől Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere veszi át.

Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. leváltott igazgatója az MTI-nek elmondta: kedden vette át a küldeményt, melyben közölték, hogy június elsejétől felmentik a munkavégzés alól. Beszélt arról is, hogy nem érte teljesen váratlanul a menesztése, mert már korábban is elhangzottak erre utaló figyelmeztetések, de ezeket „nem vette komolyan, mert nem volt olyan szakmai indok, ami ezt alátámasztotta volna." Czoma László politikai döntésnek nevezte a felmentését. Úgy vélekedett: júniusban pályázati lehetőségek nyílnak meg, talán ez volt az oka annak, hogy ilyen gyors módon történt a menesztése. A volt igazgató szerint leváltása semmiképpen sem lehetett szakmai döntés, mert ‒ mint fogalmazott ‒ a múzeum élén eltöltött 27 év eredményei önmagukért beszélnek.

Csaknem három évtizeddel ezelőtt olyan kastélyt vett át, ahol mindössze a nagykönyvtár és néhány terem volt látogatható. Jelenleg az épület 60 százaléka kiállítótér, a főúri életformát több mint negyven teremben mutatják be, az épületben konferenciaközpont működik. A keszthelyi kastélymúzeumban található Európa egyik legnagyobb hintómúzeuma, a vadászati múzeumban több mint kétszáz faj látható, ami ritkaságnak számít. A látogatók számát tekintve a Helikon Kastélymúzeum ma Magyarország második leglátogatottabb közgyűjteménye, a kiadások 80 százalékát így fedezni tudják ‒ sorolta Czoma László.

Hozzáfűzte, hogy pályázati források bevonásával sikeres beruházásokat valósítottak meg. „Azt sem lehet mondani, hogy a nemzeti vagyont költségvetési pénzekből gyarapította a kastélymúzeum, ugyanis a pályázati önrészt és a fejlesztésekhez szükséges költségeket többségében saját erőből finanszíroztuk." Czoma László emlékeztetett arra is, hogy megbízatását másfél évvel ezelőtt hosszabbították meg, a szakmai bizottság akkor a pályázata alapján bízta meg a Helikon Kastélymúzeum vezetésével.

Pálinkás Róbert az MTI értesülése szerint a múzeum vezetését csütörtökön veszi át. Pálinkás a Pannon Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles agrármérnök minősítést. 2002 óta tagja a keszthelyi képviselő-testületnek és a Zala Megyei Közgyűlésnek, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.