Vizuál

Változatos valóságok

2011.03.29. 16:49
Ajánlom
Megnyílt a Pécsi József Ösztöndíjasok kiállítása a Mai Manó Házban.

Erőfölényben van a sajtófotó az idén húszéves Pécsi József Ösztöndíjat elnyerők kiállításán, amiből tévesen akár arra is következtethetnénk, hogy Pécsi József maga is sajtófotós volt. Valójában az 1889-ben Budapesten született fotográfus hírnevét festőies, lágy rajzú képeiért és az általa kifejlesztett különleges, nyomtatásos nemeseljárásért kapta, avantgárd fotóművész és tanár minőségében.

Dorottya utcai műterme a második világháború idején mindenestül leégett, az új rendszerben pedig már nem találta a helyét. Annyira elszegényedett, hogy az ötvenes években a Belügyminisztérium dolgozóinak igazolványképeit kellett készítenie. 1956-ban, egy betegségből kifolyólag halt meg, hagyatékát Rozika, a művész felesége kezelte. A Pécsi József Ösztöndíjjal 1991 óta tüntetik ki a tehetséges, 35 év alatti fotográfusokat.

Az idei díjazottak kiállítása izgalmas és változatos. A legfelső szint lépcsőterében Bácsi Róbert László képeivel nyit, amelyek a Kabrah Autonóm Terület életképein keresztül mutatják be a Szovjetunió széthullásakor önmagát függetlenítő állam történetét. A hegyek között százéves sírkövek állnak az állandó párában, fehér Ladák az útszéli szemétben, a feszültségek és az alacsony életszínvonal pedig mindent és mindenkit egyformán kopottá tesz.

Simon Márk balatoni emlékeit feldolgozó fotói a termeket összekötő folyosón kaptak helyet. Legtöbbjük felülnézetből ábrázol olyan életképeket, amelyeket a bennük levő csipetnyi groteszk egyszerre tesz szívmelengetően szerethetővé és savanykásan esendővé. A Sajtófotó-díjon korábban már többször elismert fotós nem először készített olyan sorozatot, amelyeken a gyógyfürdők és a fürdőzés kapta a hangsúlyt.

Harsányan kitűnnek a felhozatalból Mártonfai Dénes megrendezett fotói, amelyeken piros bugyis pucér lányok protestálnak kopasztott egész csirkék mellett a hétköznapi szépségért, a férfiak pedig a vidéki fociszurkolás autentikus élvezetét gyakorolják.

Riportszagú sorozatot hozott Móricz Simon is, akinek nem a Pécsi József Ösztöndíj lesz az első az otthoni dicsőségpolcon. Sárvidék című munkájában az alkotó azon magyarországi települések, illetve az ott élők, sorsát mutatja be, akikhez nem ér el az aszfaltutak infrastruktúrája. Érzékeny fotók ezek, ismerős színekkel, jól kimért fényekkel, hazaindulás előtt érdemes előttük még egy kört tenni.

Tízdarabos sorozatával Hajdú D. András a bohócdoktorok világát mutatja be, pont úgy, ahogyan azt elvárnánk. A játékos színek és a helyzetből felszakadó erős érzelmek könnyen elkapják az embert, még akkor is, ha nem menthetetlenül érzelgős.

Az évforduló alkalmából a Mai Manó naptárat adott ki az elmúlt két évtized ösztöndíjasainak válogatásából, de az első emeleti könyvtárrészbe nem csak ezért érdemes ellátogatni, hanem azért is, mert a tavalyi Év Fotóriportere, Huszti István is éppen ott állít ki.

A Pécsi József Ösztöndíjasok beszámoló fotókiállítása
Mai Manó Ház - George Eastman terem
Nyitva: május 8-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni" – pop-up kiállítás reflektál Csáth Gézára

Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.
Vizuál ajánló

Műterembejárások, tárlatvezetések, városi séták – Jön az 5. Budapest Art Week

Hetvennél is több helyszínen rendezik meg idén október 16. és 25. között a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot.
Vizuál ajánló

Ezen a hétvégén elmerülhetünk a Zsolnayak világában

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba szeptember 19-én és 20-án Pécsett, a kulturális örökség napjai programsorozaton.
Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.