Vizuál

Változatos valóságok

2011.03.29. 16:49
Ajánlom
Megnyílt a Pécsi József Ösztöndíjasok kiállítása a Mai Manó Házban.

Erőfölényben van a sajtófotó az idén húszéves Pécsi József Ösztöndíjat elnyerők kiállításán, amiből tévesen akár arra is következtethetnénk, hogy Pécsi József maga is sajtófotós volt. Valójában az 1889-ben Budapesten született fotográfus hírnevét festőies, lágy rajzú képeiért és az általa kifejlesztett különleges, nyomtatásos nemeseljárásért kapta, avantgárd fotóművész és tanár minőségében.

Dorottya utcai műterme a második világháború idején mindenestül leégett, az új rendszerben pedig már nem találta a helyét. Annyira elszegényedett, hogy az ötvenes években a Belügyminisztérium dolgozóinak igazolványképeit kellett készítenie. 1956-ban, egy betegségből kifolyólag halt meg, hagyatékát Rozika, a művész felesége kezelte. A Pécsi József Ösztöndíjjal 1991 óta tüntetik ki a tehetséges, 35 év alatti fotográfusokat.

Az idei díjazottak kiállítása izgalmas és változatos. A legfelső szint lépcsőterében Bácsi Róbert László képeivel nyit, amelyek a Kabrah Autonóm Terület életképein keresztül mutatják be a Szovjetunió széthullásakor önmagát függetlenítő állam történetét. A hegyek között százéves sírkövek állnak az állandó párában, fehér Ladák az útszéli szemétben, a feszültségek és az alacsony életszínvonal pedig mindent és mindenkit egyformán kopottá tesz.

Simon Márk balatoni emlékeit feldolgozó fotói a termeket összekötő folyosón kaptak helyet. Legtöbbjük felülnézetből ábrázol olyan életképeket, amelyeket a bennük levő csipetnyi groteszk egyszerre tesz szívmelengetően szerethetővé és savanykásan esendővé. A Sajtófotó-díjon korábban már többször elismert fotós nem először készített olyan sorozatot, amelyeken a gyógyfürdők és a fürdőzés kapta a hangsúlyt.

Harsányan kitűnnek a felhozatalból Mártonfai Dénes megrendezett fotói, amelyeken piros bugyis pucér lányok protestálnak kopasztott egész csirkék mellett a hétköznapi szépségért, a férfiak pedig a vidéki fociszurkolás autentikus élvezetét gyakorolják.

Riportszagú sorozatot hozott Móricz Simon is, akinek nem a Pécsi József Ösztöndíj lesz az első az otthoni dicsőségpolcon. Sárvidék című munkájában az alkotó azon magyarországi települések, illetve az ott élők, sorsát mutatja be, akikhez nem ér el az aszfaltutak infrastruktúrája. Érzékeny fotók ezek, ismerős színekkel, jól kimért fényekkel, hazaindulás előtt érdemes előttük még egy kört tenni.

Tízdarabos sorozatával Hajdú D. András a bohócdoktorok világát mutatja be, pont úgy, ahogyan azt elvárnánk. A játékos színek és a helyzetből felszakadó erős érzelmek könnyen elkapják az embert, még akkor is, ha nem menthetetlenül érzelgős.

Az évforduló alkalmából a Mai Manó naptárat adott ki az elmúlt két évtized ösztöndíjasainak válogatásából, de az első emeleti könyvtárrészbe nem csak ezért érdemes ellátogatni, hanem azért is, mert a tavalyi Év Fotóriportere, Huszti István is éppen ott állít ki.

A Pécsi József Ösztöndíjasok beszámoló fotókiállítása
Mai Manó Ház - George Eastman terem
Nyitva: május 8-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Vizuál

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.
Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Klasszikus

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Vizuál ajánló

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál ajánló

Vasárnap megdőlhet a magyar árverési rekord

Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon. Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

Milyen az európai identitás? – Sundance-nyertes dokumentumfilm a LUX Filmnapokon

Macedón feminista filmszatírát, dán oknyomozó dokumentumfilmet és spanyol politikai thrillert kínál a LUX Filmnapok programja november 13. és 15. között az Urániában. A belépés díjtalan, a LUX Filmdíjra érkező szavazatokat 2020. január 20-ig várja az Európai Parlament.
Vizuál magazin

Vecsei H. Miklós: „Nagyon remélem, hogy a Szép csendben bátorságot ad” 

„Végre egy gondolat, ami nem bűnöst és vádlottat hirdet, hanem a viszonyok teljes újragondolását” - mondja Vecsei H. Miklós a Szép csendben című új magyar filmről, amelyből egy nappal a bemutató előtt több filmrészlet is felkerült a netre. Mutatjuk.