Vizuál

Változatos valóságok

2011.03.29. 16:49
Ajánlom
Megnyílt a Pécsi József Ösztöndíjasok kiállítása a Mai Manó Házban.

Erőfölényben van a sajtófotó az idén húszéves Pécsi József Ösztöndíjat elnyerők kiállításán, amiből tévesen akár arra is következtethetnénk, hogy Pécsi József maga is sajtófotós volt. Valójában az 1889-ben Budapesten született fotográfus hírnevét festőies, lágy rajzú képeiért és az általa kifejlesztett különleges, nyomtatásos nemeseljárásért kapta, avantgárd fotóművész és tanár minőségében.

Dorottya utcai műterme a második világháború idején mindenestül leégett, az új rendszerben pedig már nem találta a helyét. Annyira elszegényedett, hogy az ötvenes években a Belügyminisztérium dolgozóinak igazolványképeit kellett készítenie. 1956-ban, egy betegségből kifolyólag halt meg, hagyatékát Rozika, a művész felesége kezelte. A Pécsi József Ösztöndíjjal 1991 óta tüntetik ki a tehetséges, 35 év alatti fotográfusokat.

Az idei díjazottak kiállítása izgalmas és változatos. A legfelső szint lépcsőterében Bácsi Róbert László képeivel nyit, amelyek a Kabrah Autonóm Terület életképein keresztül mutatják be a Szovjetunió széthullásakor önmagát függetlenítő állam történetét. A hegyek között százéves sírkövek állnak az állandó párában, fehér Ladák az útszéli szemétben, a feszültségek és az alacsony életszínvonal pedig mindent és mindenkit egyformán kopottá tesz.

Simon Márk balatoni emlékeit feldolgozó fotói a termeket összekötő folyosón kaptak helyet. Legtöbbjük felülnézetből ábrázol olyan életképeket, amelyeket a bennük levő csipetnyi groteszk egyszerre tesz szívmelengetően szerethetővé és savanykásan esendővé. A Sajtófotó-díjon korábban már többször elismert fotós nem először készített olyan sorozatot, amelyeken a gyógyfürdők és a fürdőzés kapta a hangsúlyt.

Harsányan kitűnnek a felhozatalból Mártonfai Dénes megrendezett fotói, amelyeken piros bugyis pucér lányok protestálnak kopasztott egész csirkék mellett a hétköznapi szépségért, a férfiak pedig a vidéki fociszurkolás autentikus élvezetét gyakorolják.

Riportszagú sorozatot hozott Móricz Simon is, akinek nem a Pécsi József Ösztöndíj lesz az első az otthoni dicsőségpolcon. Sárvidék című munkájában az alkotó azon magyarországi települések, illetve az ott élők, sorsát mutatja be, akikhez nem ér el az aszfaltutak infrastruktúrája. Érzékeny fotók ezek, ismerős színekkel, jól kimért fényekkel, hazaindulás előtt érdemes előttük még egy kört tenni.

Tízdarabos sorozatával Hajdú D. András a bohócdoktorok világát mutatja be, pont úgy, ahogyan azt elvárnánk. A játékos színek és a helyzetből felszakadó erős érzelmek könnyen elkapják az embert, még akkor is, ha nem menthetetlenül érzelgős.

Az évforduló alkalmából a Mai Manó naptárat adott ki az elmúlt két évtized ösztöndíjasainak válogatásából, de az első emeleti könyvtárrészbe nem csak ezért érdemes ellátogatni, hanem azért is, mert a tavalyi Év Fotóriportere, Huszti István is éppen ott állít ki.

A Pécsi József Ösztöndíjasok beszámoló fotókiállítása
Mai Manó Ház - George Eastman terem
Nyitva: május 8-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.