Vizuál

Váltson bérletet a szenvedélyre!

2016.04.14. 10:35
Ajánlom
Ludwig Passion címmel indul útjára egy 10 hetes kulturális eseménysorozat, melyben 2 kiállítás, 2 fesztivál és 40 kapcsolódó program kap helyet. A Ludwig Múzeum rendezvényének gerincét két párhuzamosan futó kiállítás adja.

A berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező, április 16 - június 26-ig látogatható Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítás a 60-as, 80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére, míg a másik kiállítás, a május 6-tól június 26-ig nyitva tartó Rock/tér/idő pedig a magyarországi underground könnyűzene és a képzőművészet kapcsolatára fókuszál a 70-es, 80-as években, s mérföldkőnek tekintett műveket, helyszíneket, nézőpontokat mutat be.

unnamed (1)

unnamed (1) (Fotó/Forrás: Baron Wolman)

húsz filmet tartalmazó vetítéssorozatban világsztárokat, többek között David Bowie-t és Mick Jaggert felvonultató kultuszfilmek szerepelnek, de magyar filmdömping is várható olyan, a korszakot meghatározó mozikból, mint a Kopaszkutya, a Kutya éji dala, az Eszkimó asszony fázik vagy a legendás punkzenekart, a CPg-t bemutató Pol Pot megye punkjai című dokumentumfilm.

Szenvedély, zene, rajongás: a lemezgyűjtőktől a falvédőkig

Két zenei témához köthető kiállítás is nyílik egymáshoz kapcsolódóan a Ludwig Múzeumban áprilisban és májusban: a Szenvedély. Rajongás és művészet Berlinből érkezik, míg a Rock/tér/idő kifejezetten magyar tematikát ölel fel. Utóbbi kurátora, Készman József mesélt a két testvérkiállításról.

A szabadegyetem témái közt szerepel a hangművészet esztétikája, a popzene történeti eseményei, a rajongói magatartás és a szenvedély pszichológiája. Poós Zoltán például a Magyar pop-rock szürkezónájában „vájkál” majd, míg Szabó Eszter Ágnes a glamrock és a transgender világába enged betekintést.

A kiállítások a hazai zeneipar ikonikus figuráinak tárlatvezetésével is megtekinthetők; Beck Zoltán, Legát Tibor, Menyhárt Jenő, Müller Péter Sziámi, Vitáris Iván Németh Róbert vagy Wahorn András tartanak személyes beavatást.

A Late Night Passion keretében késő esti közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket Kollár-Klemenz László valamint Szabó Benedek és a Galaxisok. Fellép a Noise Flowers zenekar, amelynek vendége Presser Gábor lesz.

Szintén a LUDWIG PASSION része a 6 fiatal feltörekvő zenekar június 4-i koncertje a Müpa és a Ludwig Múzeum közös pályázatát lezáró, egész estés Garázsband fesztiválon.

A június 17-19. között zajló Duna Pest Fesztiválhoz a Ludwig Múzeum Julius Popp nagyszabású helyspecifikus installációjával, a Bit.Fall című munkával csatlakozik.

A programsorhoz kapcsolódóan a múzeum különleges, LUDWIG PASSION névre keresztelt rajongói kártyát ad ki, amellyel az összes program látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.