Vizuál

Van-e élet a Kepler 22-b jelű bolygón?

2012.02.07. 08:00
Ajánlom
A BKF Média design szakos hallgatói buheráltak, szétszereltek, összeraktak, újraalkottak és még sci-fiztek is. Eredmény: már nem használt háztartási gépek garmadája egészen új formában - február 13-ig lehet látni őket a FUGA-ban.

A szétszerelést követően a hasznosítható alkatrészekből új konstrukciókat épített a csoport. Mindehhez a hallgatók fiktív narratívákat is társítottak a sci-fi irodalom sztereotípiáit felhasználva, vagyis az egyszerű alapszerkezet újraépítése mellett többlet funkcióval, művészi tartalommal töltötték meg a tárgyakat. Olyan, nagyrészt hipotéziseken alapuló eszközök és berendezések láthatóak a kiállításon, amiket a fantázia szült, tehát tudományosan megalapozatlanok és korunk technológiájával kivitelezhetetlenek - na de ki tudja mi lesz még.

A jövő tudományos kutatásait segíti például a CP/MX-42 elnevezésű bolygókutató mikro-robot, hogy megtudhassuk, van-e víz és élet a Kepler 22-b jelű bolygón, míg az Indukciós spektákulumméterrel a Föld légköréről szerezhetünk még több információt. A Dionaea inkubátor segítségével a növényvilág csodáinak megismerése válik lehetővé, de létrejöttek eszközök a mindennapi élet megkönnyítésére is. Ilyen például a Speer2.0, amivel akár a háztetőkön ugrálva is bejárhatjuk a várost, és ha vészhelyzetbe kerülnénk, akkor csak a Karmatikus Kvantum-Diszlokátorra számíthatunk, ami megment minket a hirtelen haláltól. Igazán nagy távolságok esetén egyszerűbb, ha a MobilPortot használjuk kisméretű tárgyaink elküldésére, hiszen sokkal gyorsabb, mintha személyesen vinnénk el. Praktikus szerkezet még a zárak feltörésére alkalmas EDO-X52, szabadidőnkben pedig a Revolve-R térbeli rajzoló eszköz szórakoztathat minket. Számtalan elektronikus gépünk lemerülése ellen a Kozmosz Boksz akkumulátor nyújt megoldást, ami elraktározza a kozmikus energiát, míg digitális adatainkat a LiquidDatX tárolja szinte korlátlan mennyiségben.

A kurzus keretében az újrahasznosítás eddigi gyakorlatát vizsgálták a hallgatók,és az elromlott és fölöslegessé vált kisgépeket szétszerelve a dizájn nélküliség esztétikáját fedezték fel. A puszta tartalom legtöbb esetben épp a jól megtervezett, tetszetős burkolat által lesz piacképes, még akkor is, ha minőségét tekintve alulmarad egy megbízhatóbb működésű, de kevésbé dizájnolt eszközzel szemben. A nyugati lomolás jó táptalajra talált itthon: szinte mindannyiunknak van egy Pistája, aki bármit képes megjavítani a maga módján. Ezt az életérzést a számítógépek mellett felnőtt korosztály jóformán alig és csak áttételesen érezheti, pedig a buherálás hasznos - megtudhatjuk például, hogy a valóságban hogyan is néz ki egy áramkör vagy egy egyszerűbb mechanika.

A rekreátorok: Bálint Sebestyén, Bíró Gergely, Alexander Dochkin, Farkas Gábor, Gerencsér Tamás, Hallgató Ferenc, Melanie Grams, Orosz Ákos, Poszmik Dániel, Szakács Ábel, Tarcsay Gábor, Vedres Tamás.

Rekretátorok (a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Média design szakos hallgatói)
2012. január 6. - február 13. - FUGA (Budapesti Építészeti Központ)
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 11:00-19:00
Kurátor: Seres Szilvia, Szabó Attila
Kurátor asszisztens: Kis Veronika Edit
A kiállítás látványtervezői: Varga Piroska, Kronavetter Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.