Vizuál

Van egy perced?

2012.09.27. 13:12
Ajánlom
Szeptember 25-én kihirdették az Örkény-évforduló alkalmából kiírt művészeti pályázat eredményét és megnyílt a beérkezett művekből, valamint a Moholy Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatóinak Örkény évfordulóval kapcsolatos vizsgamunkáiból összeállított kiállítás az Akvárium Klubban. Első helyezett lett Farkas Milán, Tarnóczi Jakab, Tongori Szilvia, Zemankó Anikó és Engelmann Péter. A kiállítást október 7-ig lehet megnézni.

A Hungarofest Nonprofit Kft. a Salver Productions Kft. kezdeményezését felkarolva hirdette meg a Van egy perced? - Alkoss! című pályázatot, ahol négy kategóriában lehetett nevezni (fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória) 14 és 30 év közötti fiataloknak. A beérkezett munkák üzenetükben, tartalmukban és megjelenésükben, valamint szellemiségükben Örkény István munkásságához köthetők és valamilyen egyéni értelmezését adják a groteszk fogalmának. "Érdekes volt látni és egyben örömömre is szolgált, hogy a szerzők a gondolkodó fotográfusok közé tartoznak. A képek nem véletlenszerű pillanatokat örökítenek meg, hanem a legtöbb esetben megrendezett képek. A látvány már a kép elkészülte előtt megszületett a fejekben, valódi reflexiók Örkény írásaira a fotográfia nyelvén." - mondta Oravecz István fotografikus, a fotó kategória zsűrije.

A vegyes művészeti kategóriában az első helyezett Farkas Milán, a második Pordán János, a harmadik pedig Lajos Fanni lett. A fotó kategória legjobbja Tarnóczi Jakab, őt követte Stéger Barbara, majd Csigó Zita. A grafika kategóriában Tongori Szilvia lett az első, Koltay Dorottya Szonja a második és Deák Ferenc a harmadik. A rövidfilm kategória díjazottai Zemankó Anikó és Engelmann Péter. Az egyes kategóriák legjobbjai negyvenezer forint, a második helyezettek húszezer, a harmadik helyezettek tízezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek. A díjátadón újságírók, művészek, színészek és Örkény-rajongók együtt köszöntötték a művészeti pályázat nyerteseit, akiket egy négy tagú bizottság választott ki a mintegy száz pályázóból.

Az eseményen Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket és röviden értékelte a pályázati anyagot. "Úgy gondolom, a pályázat sikere is azt bizonyítja, Örkény István művei, különös, csak rá jellemző groteszk szemlélete ma, száz évvel születése után is érdekes a fiatalok számára, megmozgatja a fantáziájukat, ötleteket ad, és alkotásra serkenti őket." Oravecz István, fotografikus a fotó kategória, Andrási Róbert és Regőczy László, a Salver Productions Kft. képviselői a rövidfilm kategória díjazottjait értékelte. Molnár Gyula, a grafika kategória bírálója így fogalmazott:  "A pályázat bizonyítja, hogy mindenki nyertes, mert Örkény írói világa máig frissen hat. A fiatalokkal ugyanúgy folytatja párbeszédét, mint velünk tette. Mindez látható a mai kiállításon."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.