Vizuál

Van egy perced?

2012.09.27. 13:12
Ajánlom
Szeptember 25-én kihirdették az Örkény-évforduló alkalmából kiírt művészeti pályázat eredményét és megnyílt a beérkezett művekből, valamint a Moholy Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatóinak Örkény évfordulóval kapcsolatos vizsgamunkáiból összeállított kiállítás az Akvárium Klubban. Első helyezett lett Farkas Milán, Tarnóczi Jakab, Tongori Szilvia, Zemankó Anikó és Engelmann Péter. A kiállítást október 7-ig lehet megnézni.

A Hungarofest Nonprofit Kft. a Salver Productions Kft. kezdeményezését felkarolva hirdette meg a Van egy perced? - Alkoss! című pályázatot, ahol négy kategóriában lehetett nevezni (fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória) 14 és 30 év közötti fiataloknak. A beérkezett munkák üzenetükben, tartalmukban és megjelenésükben, valamint szellemiségükben Örkény István munkásságához köthetők és valamilyen egyéni értelmezését adják a groteszk fogalmának. "Érdekes volt látni és egyben örömömre is szolgált, hogy a szerzők a gondolkodó fotográfusok közé tartoznak. A képek nem véletlenszerű pillanatokat örökítenek meg, hanem a legtöbb esetben megrendezett képek. A látvány már a kép elkészülte előtt megszületett a fejekben, valódi reflexiók Örkény írásaira a fotográfia nyelvén." - mondta Oravecz István fotografikus, a fotó kategória zsűrije.

A vegyes művészeti kategóriában az első helyezett Farkas Milán, a második Pordán János, a harmadik pedig Lajos Fanni lett. A fotó kategória legjobbja Tarnóczi Jakab, őt követte Stéger Barbara, majd Csigó Zita. A grafika kategóriában Tongori Szilvia lett az első, Koltay Dorottya Szonja a második és Deák Ferenc a harmadik. A rövidfilm kategória díjazottai Zemankó Anikó és Engelmann Péter. Az egyes kategóriák legjobbjai negyvenezer forint, a második helyezettek húszezer, a harmadik helyezettek tízezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek. A díjátadón újságírók, művészek, színészek és Örkény-rajongók együtt köszöntötték a művészeti pályázat nyerteseit, akiket egy négy tagú bizottság választott ki a mintegy száz pályázóból.

Az eseményen Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket és röviden értékelte a pályázati anyagot. "Úgy gondolom, a pályázat sikere is azt bizonyítja, Örkény István művei, különös, csak rá jellemző groteszk szemlélete ma, száz évvel születése után is érdekes a fiatalok számára, megmozgatja a fantáziájukat, ötleteket ad, és alkotásra serkenti őket." Oravecz István, fotografikus a fotó kategória, Andrási Róbert és Regőczy László, a Salver Productions Kft. képviselői a rövidfilm kategória díjazottjait értékelte. Molnár Gyula, a grafika kategória bírálója így fogalmazott:  "A pályázat bizonyítja, hogy mindenki nyertes, mert Örkény írói világa máig frissen hat. A fiatalokkal ugyanúgy folytatja párbeszédét, mint velünk tette. Mindez látható a mai kiállításon."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Felújították Chaplin legendás filmjeit

100 évvel ezelőtt mutatták be Charlie Chaplin első játékfilmjét, A kölyök megjelenésének évfordulóját pedig különleges módon ünnepli a filmvilág: új köntösbe bújtatták a színész több világhírű moziját.
Vizuál hír

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál ajánló

Trianon keserű pohara a Néprajzi Múzeum tárlatában

Mértanfüzet, laposüveg és fali terítő tanúskodik a Trianon utáni Magyarország fájdalmáról. Alapításának évfordulójához kapcsolódva, csütörtöktől a kényszerű békekötéssel kapcsolatos gyűjteményt tett közzé a Néprajzi Múzeum az interneten.
Vizuál aukció

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Nyárutcahúsz

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Nyár utca húszra emlékezik.