Vizuál

Van egy perced?

2012.09.27. 13:12
Ajánlom
Szeptember 25-én kihirdették az Örkény-évforduló alkalmából kiírt művészeti pályázat eredményét és megnyílt a beérkezett művekből, valamint a Moholy Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatóinak Örkény évfordulóval kapcsolatos vizsgamunkáiból összeállított kiállítás az Akvárium Klubban. Első helyezett lett Farkas Milán, Tarnóczi Jakab, Tongori Szilvia, Zemankó Anikó és Engelmann Péter. A kiállítást október 7-ig lehet megnézni.

A Hungarofest Nonprofit Kft. a Salver Productions Kft. kezdeményezését felkarolva hirdette meg a Van egy perced? - Alkoss! című pályázatot, ahol négy kategóriában lehetett nevezni (fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória) 14 és 30 év közötti fiataloknak. A beérkezett munkák üzenetükben, tartalmukban és megjelenésükben, valamint szellemiségükben Örkény István munkásságához köthetők és valamilyen egyéni értelmezését adják a groteszk fogalmának. "Érdekes volt látni és egyben örömömre is szolgált, hogy a szerzők a gondolkodó fotográfusok közé tartoznak. A képek nem véletlenszerű pillanatokat örökítenek meg, hanem a legtöbb esetben megrendezett képek. A látvány már a kép elkészülte előtt megszületett a fejekben, valódi reflexiók Örkény írásaira a fotográfia nyelvén." - mondta Oravecz István fotografikus, a fotó kategória zsűrije.

A vegyes művészeti kategóriában az első helyezett Farkas Milán, a második Pordán János, a harmadik pedig Lajos Fanni lett. A fotó kategória legjobbja Tarnóczi Jakab, őt követte Stéger Barbara, majd Csigó Zita. A grafika kategóriában Tongori Szilvia lett az első, Koltay Dorottya Szonja a második és Deák Ferenc a harmadik. A rövidfilm kategória díjazottai Zemankó Anikó és Engelmann Péter. Az egyes kategóriák legjobbjai negyvenezer forint, a második helyezettek húszezer, a harmadik helyezettek tízezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek. A díjátadón újságírók, művészek, színészek és Örkény-rajongók együtt köszöntötték a művészeti pályázat nyerteseit, akiket egy négy tagú bizottság választott ki a mintegy száz pályázóból.

Az eseményen Dóka Tibor Gyula, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket és röviden értékelte a pályázati anyagot. "Úgy gondolom, a pályázat sikere is azt bizonyítja, Örkény István művei, különös, csak rá jellemző groteszk szemlélete ma, száz évvel születése után is érdekes a fiatalok számára, megmozgatja a fantáziájukat, ötleteket ad, és alkotásra serkenti őket." Oravecz István, fotografikus a fotó kategória, Andrási Róbert és Regőczy László, a Salver Productions Kft. képviselői a rövidfilm kategória díjazottjait értékelte. Molnár Gyula, a grafika kategória bírálója így fogalmazott:  "A pályázat bizonyítja, hogy mindenki nyertes, mert Örkény írói világa máig frissen hat. A fiatalokkal ugyanúgy folytatja párbeszédét, mint velünk tette. Mindez látható a mai kiállításon."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.