Vizuál

Van Gogh és Gauguin közösen írt levelet nyilvánosházi tanulmányútjaikról

2020.06.10. 16:35
Ajánlom
Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét. Leütési árát 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé becsülik a szakértők.  

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája

- olvasható a CNN hírportálján.

letoltes-142003.png

Van Gogh és Gaugin közös levele 1888-ból (Fotó/Forrás: https://www.drouot-estimations.com/contacter-nous)

Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá. Van Gogh nem sokkal ez előtt fejezte be legismertebb művei közül az Arles-i szobáját, illetve a székét ábrázoló képeit, illetve a Napraforgók-sorozatot. A két művész egyebek között a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról mesél a levélben. A becslések szerint 180,000 és 250,000 euró közé várható a leütési ár. 

Romlatlan lény egy vadállat ösztöneivel"

- jellemezte barátját a levél elején Van Gogh. "Gauguin-ben a vér és a szexualitás győzedelmeskedik az ambíció felett" - írja, mielőtt elmerül a korábbi közös tanulmányútjaik taglalásában. "Elkalandoztunk néhány nyilvánosházba és nagyon valószínű, hogy a jövőben sűrűbben járunk majd oda dolgozni. Gauguin ugyanazt az éjszakai kávéházat festi, amelyiket én is, de a bordélyban látott alakokkal. Sokat ígérően halad."

1367px-Paul_Gauguin_072-124328.jpg

Paul Gauguin: Night Café at Arles, (Mme Ginoux) (1888) (Fotó/Forrás: wikipedia)

A holland festő mesélt arról is, hogy szeretne létrehozni egy új művész szövetséget. Gauguin csak a 3-4. oldalon csatlakozott be röviden "Ne hallgass Vincent-re" - reagál valószínűleg az előbbi lelkes szavakra - "hajlamos a csodálatra, mint az elnézésre." 

Van Gogh lelkes levelező volt, 900 küldemény maradt fenn, amelyet ő írt vagy kapott az ismerőseitől. A legélénkebb levelezésben testvérével, Theóval állt. Ezen a módon küldte el levágott fülét is, amely egyúttal a Gauguinhoz fűződő barátságának a végét is jelentette. A nyilvánosházaknak nem csupán a berendezését festette - meglepő módon - hanem a több portrét is készített az ott dolgozó lányokról, többek közt Sien Hoornik-ról, egy varrónőről, akivel az 1880-as évek elején viszonyt folytatott.

letoltes1-141931.png

Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete (Fotó/Forrás: https://www.drouot-estimations.com/contacter-nous)

A párizsi Drouot Estimations francia aukciósház jövő keddi aukcióján

Gauguin több másik, köztük feleségének és egy ismeretlen szeretőnek címzett levelére is licitálhatnak az érdeklődők.

A tételek között szerepel továbbá Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete, amelynek leütési ára akár a 100 ezer eurót is elérheti, valamint Modigliani, Renoir, Cézanne és Picasso vázlatai és levelei.

(via CNN)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?