Vizuál

Van Gogh és Gauguin közösen írt levelet nyilvánosházi tanulmányútjaikról

2020.06.10. 16:35
Ajánlom
Elárverezik Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét. Leütési árát 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé becsülik a szakértők.  

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája

- olvasható a CNN hírportálján.

letoltes-142003.png

Van Gogh és Gaugin közös levele 1888-ból (Fotó/Forrás: https://www.drouot-estimations.com/contacter-nous)

Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá. Van Gogh nem sokkal ez előtt fejezte be legismertebb művei közül az Arles-i szobáját, illetve a székét ábrázoló képeit, illetve a Napraforgók-sorozatot. A két művész egyebek között a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról mesél a levélben. A becslések szerint 180,000 és 250,000 euró közé várható a leütési ár. 

Romlatlan lény egy vadállat ösztöneivel"

- jellemezte barátját a levél elején Van Gogh. "Gauguin-ben a vér és a szexualitás győzedelmeskedik az ambíció felett" - írja, mielőtt elmerül a korábbi közös tanulmányútjaik taglalásában. "Elkalandoztunk néhány nyilvánosházba és nagyon valószínű, hogy a jövőben sűrűbben járunk majd oda dolgozni. Gauguin ugyanazt az éjszakai kávéházat festi, amelyiket én is, de a bordélyban látott alakokkal. Sokat ígérően halad."

1367px-Paul_Gauguin_072-124328.jpg

Paul Gauguin: Night Café at Arles, (Mme Ginoux) (1888) (Fotó/Forrás: wikipedia)

A holland festő mesélt arról is, hogy szeretne létrehozni egy új művész szövetséget. Gauguin csak a 3-4. oldalon csatlakozott be röviden "Ne hallgass Vincent-re" - reagál valószínűleg az előbbi lelkes szavakra - "hajlamos a csodálatra, mint az elnézésre." 

Van Gogh lelkes levelező volt, 900 küldemény maradt fenn, amelyet ő írt vagy kapott az ismerőseitől. A legélénkebb levelezésben testvérével, Theóval állt. Ezen a módon küldte el levágott fülét is, amely egyúttal a Gauguinhoz fűződő barátságának a végét is jelentette. A nyilvánosházaknak nem csupán a berendezését festette - meglepő módon - hanem a több portrét is készített az ott dolgozó lányokról, többek közt Sien Hoornik-ról, egy varrónőről, akivel az 1880-as évek elején viszonyt folytatott.

letoltes1-141931.png

Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete (Fotó/Forrás: https://www.drouot-estimations.com/contacter-nous)

A párizsi Drouot Estimations francia aukciósház jövő keddi aukcióján

Gauguin több másik, köztük feleségének és egy ismeretlen szeretőnek címzett levelére is licitálhatnak az érdeklődők.

A tételek között szerepel továbbá Marc Chagall egy illusztrált jegyzetfüzete, amelynek leütési ára akár a 100 ezer eurót is elérheti, valamint Modigliani, Renoir, Cézanne és Picasso vázlatai és levelei.

(via CNN)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.