Vizuál

Van Gogh-festményekre bukkantak az olasz rendőrök

2016.10.02. 12:48
Ajánlom
Az amszterdami Van Gogh Múzeumból 14 éve ellopott két festményt találták meg az olasz rendőrök - adta hírül a tert.am.

A két képet (View of the Sea at Scheveningen – Kilátás a tengerre Scheveningenben, 1882; Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen - Hívők elhagyják a református templomot Nuene-ben, 1884) 2002-ben lopták el; a tolvajok a tetőn át hatoltak be a múzeumba.

Kilátás a tengerre Scheveningenben, 1882

Kilátás a tengerre Scheveningenben, 1882

A múzeum szakembere szerint a két kép valódi, és nagyjából elfogadható állapotban vannak, bár mindkét képkeret hiányzik, és kisebb károk is keletkeztek a festményeken. Az alkotások hosszú nyomozás eredményeképpen kerültek elő; az olasz rendőrség szervezett bűnözés elleni részlege felügyelte a nyomozást.

Kiderült, mi lett Van Gogh levágott fülével

A híres testrésszel egy egész könyv foglalkozik, amely a napokban jelent meg.

„Olyan sok éve ellopták már a festményeket, nem is mertem remélni, hogy még valaha előkerülnek” - mondta Axel Rügel, a múzeum igazgatója. „Még nem tudjuk, mikor kerülnek vissza Amszterdamba, de számíthatunk az olasz hatóságok támogatására” - tette hozzá Rügel. A két festmény hatalmas történelmi jelentőséggel bír; a tengert ábrázoló kép az egyetlen a gyűjteményben Van Gogh hágai korszakából. A templomot ábrázoló képet Van Gogh az édesanyjának festette, és azt a kápolnát ábrázolja, ahol édesapja lelki pásztorként dolgozott.

Hívők elhagyják a református templomot Nuene-ben, 1884

Hívők elhagyják a református templomot Nuene-ben, 1884

A két festmény 2002-ben lopták el; a tolvajok a tetőn át törtek be a múzeumba egy létrát használva, hogy átjussanak az őrökön és a biztonsági kamerákon. Bár a riasztó megszólalt, a tolvajoknak sikerült elmenekülniük. Két gyanúsítottat letartóztattak 2004-ben, de a festményeket soha nem találták meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.