Vizuál

Vándorkiállítás indul Budapestről a Liszt-évben

2010.09.08. 11:21
Ajánlom
Kortárs Liszt-portrékból áll össze 2011 egyik legnagyobb utazó kiállítása.

Az ausztriai Eisenstadtban (Kismartonban) gyűjtik össze és szervezik azt a vándorkiállítást, amelyen azokat a művészeti alkotásokat láthatjuk, amelyeken kortárs művészek ábrázolják a kétszáz éve született zeneszerzőt és zongora virtuózt, Liszt Ferencet.
A gyűjteményt először Budapesten az Ernst Múzeumban állítják ki, a tárlat innen indul Bayreuth-ba, Weimarba, majd olyan európai városokba, amelyek a sokat utazó zeneszerző életéhez kapcsolódnak. Természetesen Liszt szülőfalujában, az ausztriai Raidingban (Doborjánban), valamint Pozsonyban is bemutatják a festményeket, videókat és installációkat, amiket a későbbiek folyamán Lipcsében, Londonban, Luxemburgban és Velencében is megismerhetnek az érdeklődők.
A vándorkiállítás első állomása a budapesti Ernst Múzeum, ahol 2011. március 17-én nyitja meg kapuit a tárlat. A 2011 végéig tartó turnét az eu-art-network művészeti hálózat szervezésében szimpóziumok kísérik.
Mint Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője, a Nemzetközi Liszt Társaság főtitkára elmondta, kitűnő ötletnek tartja, hogy olyan összeállítás járja be Európát, ami a kortárs művészek szemével láttatja Liszt Ferencet. Azonban a műalkotásokról nemcsak a kétszáz éve született zeneszerzőt és zongora virtuózt ismerheti meg a közönség, hanem a kor meghatározó emberét is, aki mély hatást gyakorolt kora társadalmi és művészeti életére.
Az említett kiállítás mellett Eisenstadt még egy tárlattal készül a zeneszerző születésnapjára: a város galériájában 2011. január 28-tól március 6-ig lesz látható az Éljen Liszt! című gyűjtemény.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.