Vizuál

Vanessa Redgrave-et dámává avatták

2022.01.13. 10:10
Ajánlom
Vanessa Redgrave színésznőt és aktivistát az újévi kitüntetések átadása alkalmából avatta dámává Erzsébet királynő. A magas rangú kitüntetést a filmművészet és a színház területén elért érdemeiért ítélték oda neki. Az idei kitüntetettek között volt mások mellett Daniel Craig és Bernie Taupin is.

Meglepett és hálás vagyok, hogy csatlakozhatok ehhez a csodálatos brit művészcsoporthoz, akiknek munkái inspiráltak engem és a közönséget világszerte.”

- nyilatkozta a díj átvételekor a 84 éves világhírű színésznő, akit hat alkalommal is jelöltek Oscar-díjra. Az elismerést 1977-ben nyerte el, amikor a Julia című filmben nyújtott alakításáért neki ítélték a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

Vanessa Redgrave hatévesen állt először színpadra, majd a londoni Central School of Speech and Drama-ban tanult. Az 1960-as években csatlakozott a Laurence Olivier vezette Royal Shakespeare Companyhoz.

Elnöke a Nemzetközi Művészek a Rasszizmus Ellen nevű szervezetnek, 1993 és 1995 között az Egyesült Királyság különleges képviselője volt az UNICEF-ben, azóta jószolgálati nagykövetként tevékenykedik a szervezet képviseletében. 2001-ben megkapta a francia kormány egyik legmagasabb kulturális és művészeti elismerését, a Commandeur de l'Ordre des Arts and des Lettres kitüntetést is. Érdekesség, hogy édesapját, Michael Redgrave színészt, színházi rendezőt és írót szintén II. Erzsébet ütötte lovaggá, 1959-ben.

Szintén az idei év kitüntetettjei között találjuk Daniel Craig színészt, a James Bond sorozat sztárját, és Bernie Taupin Oscar-díjas dalszerzőt, Elton John alkotótársát. 

 

Fejléckép: Vanessa Redgrave,  2010-ben a Babelsberg Filmstúdióban, Potsdamban / fotó: Toni Passig/Getty Images Hungary

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.