Vizuál

Vasarelyről neveztek el egy francia kulturális központot

2014.11.17. 14:43
Ajánlom
Victor Vasarely magyar származású világhírű festőművészről nevezték el a Párizstól húsz kilométerre délre található Antony új kulturális központját, amely november 15-én nyílt meg a nagyközönség számára.

A 3500 négyzetméter alapterületű, háromszintes Espace Vasarely multifunkcionális kialakításával, különleges hangszigetelésével és a legkorszerűbb technikai megoldások alkalmazásával franciaországi viszonylatban is jelentős kulturális létesítménynek számít. Ötszáz férőhelyes, három részre osztható nagyterme előadások és konferenciák befogadására is alkalmas, az épületben három próbaterem és egy zenekari stúdió is létesült. Az üvegpalota különlegessége, hogy a kulturális, művészeti és sportrendezvények mellett ezentúl kétszáz környékbeli civil szervezet és egyesület székhelyeként is szolgál.

Az épület Antony önkormányzata, Hauts-de-Seine megye és a Párizs környéki Ile-de-France régió, valamint a franciaországi Vasarely Alapítvány összefogásával 12 millió euróból két év alatt készült el. A város a névadással kívánt tisztelegni Victor Vasarely előtt, aki Antonyban 1992-ben avatta fel a művészetek házát, ami nagy lendületet adott a város kulturális és művészeti fejlődésének. A művész fia, a 83 éves André évtizedek óta ebben a városban él, orvosként itt lett nyugdíjas és a város megbecsült polgára. 

Az ünnepélyes megnyitón André Vasarely apját idézte, aki szerint az alkotó embernek mindenekelőtt helyet, lehetőségeket és segítséget kell adni képességei kibontakoztatásához, az Espace Vasarely pedig szerinte mindezt együtt nyújtja. Az op-art irányzat egyik legnagyobb mesterének tekintett művész szellemi örökségét ápoló, a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban működő Vasarely Alapítvány kezdetektől szívügyének tekinti és támogatja, hogy teret kapjon a tehetség. Ezek egyike például az alapítvány által kiemelten kezelt gyermekkori képességfejlesztés - egészítette ki a megnyitón nagybátyja szavait az alapítvány elnöke, Pierre Vasarely. Ablonczy Balázs, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója pedig arról beszélt, hogy azért is öröm számára az új létesítmény megnyitása, mert az remélhetően tovább öregbíti Magyarország kulturális hírnevét Franciaországban, ahol számos magyar művész talált kibontakozási lehetőséget, hidat építve ezzel a két ország kultúrája között.

Victor Vasarely (1906-1997), az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született Vásárhelyi Győző néven, a budapesti Műhely  Akadémián tanult, de egy grafikai pályázat nyerteseként kijutott Párizsba, ahol a nonfiguratív művészet világhírű alkotója lett, képei a legnagyobb francia múzeumok gyűjteményeiben szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.
Vizuál oscar-díj

Egyre kétségbeesettebb az Oscar: jöhet a Legjobb populáris film kategória?

A nézettségért folytatott harc egyre elkeseredettebb döntéseket eredményez az Oscart kiosztó Akadémiánál - lehet, hogy néhány év múlva Marvel-filmek, Michael Bay-akciómozik és fantasyk is Oscar-díjasnak vallhatják magukat?
Vizuál ajánló

Jön a szenzációs műkincsrablásról szóló animációs thriller

Augusztusban és szeptemberben elővetítéseken mutatkozik be Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere.