Vizuál

Vasarelyről neveztek el egy francia kulturális központot

2014.11.17. 14:43
Ajánlom
Victor Vasarely magyar származású világhírű festőművészről nevezték el a Párizstól húsz kilométerre délre található Antony új kulturális központját, amely november 15-én nyílt meg a nagyközönség számára.

A 3500 négyzetméter alapterületű, háromszintes Espace Vasarely multifunkcionális kialakításával, különleges hangszigetelésével és a legkorszerűbb technikai megoldások alkalmazásával franciaországi viszonylatban is jelentős kulturális létesítménynek számít. Ötszáz férőhelyes, három részre osztható nagyterme előadások és konferenciák befogadására is alkalmas, az épületben három próbaterem és egy zenekari stúdió is létesült. Az üvegpalota különlegessége, hogy a kulturális, művészeti és sportrendezvények mellett ezentúl kétszáz környékbeli civil szervezet és egyesület székhelyeként is szolgál.

Az épület Antony önkormányzata, Hauts-de-Seine megye és a Párizs környéki Ile-de-France régió, valamint a franciaországi Vasarely Alapítvány összefogásával 12 millió euróból két év alatt készült el. A város a névadással kívánt tisztelegni Victor Vasarely előtt, aki Antonyban 1992-ben avatta fel a művészetek házát, ami nagy lendületet adott a város kulturális és művészeti fejlődésének. A művész fia, a 83 éves André évtizedek óta ebben a városban él, orvosként itt lett nyugdíjas és a város megbecsült polgára. 

Az ünnepélyes megnyitón André Vasarely apját idézte, aki szerint az alkotó embernek mindenekelőtt helyet, lehetőségeket és segítséget kell adni képességei kibontakoztatásához, az Espace Vasarely pedig szerinte mindezt együtt nyújtja. Az op-art irányzat egyik legnagyobb mesterének tekintett művész szellemi örökségét ápoló, a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban működő Vasarely Alapítvány kezdetektől szívügyének tekinti és támogatja, hogy teret kapjon a tehetség. Ezek egyike például az alapítvány által kiemelten kezelt gyermekkori képességfejlesztés - egészítette ki a megnyitón nagybátyja szavait az alapítvány elnöke, Pierre Vasarely. Ablonczy Balázs, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója pedig arról beszélt, hogy azért is öröm számára az új létesítmény megnyitása, mert az remélhetően tovább öregbíti Magyarország kulturális hírnevét Franciaországban, ahol számos magyar művész talált kibontakozási lehetőséget, hidat építve ezzel a két ország kultúrája között.

Victor Vasarely (1906-1997), az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született Vásárhelyi Győző néven, a budapesti Műhely  Akadémián tanult, de egy grafikai pályázat nyerteseként kijutott Párizsba, ahol a nonfiguratív művészet világhírű alkotója lett, képei a legnagyobb francia múzeumok gyűjteményeiben szerepelnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.