Vizuál

Vasárnap estig léphetünk be II. Amenhotep életnagyságú sírkamrájába

2022.01.07. 15:35
Ajánlom
II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését bemutató kiállítás központjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A nagy régészeti felfedezés történetét bemutató tárlat vasárnap este zár a Szépművészeti Múzeumban.

  A fáraó sírjának felfedezése. II. Amenhotep és kora című időszaki kiállítás első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben, a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének szakmai irányítása alatt. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését.

  A kiállítás legfontosabb remekművei: a koppenhágai királyfej, a fáraót egy páviánisten társaságában ábrázoló bécsi szoborcsoport, a Szépművészeti Múzeum Noferhaut-sztéléje és a világ általunk ismert legrégibb üvegszobrocskája, amely Hannoverből érkezett.

  II. Amenhotep és kora

  1Amenhotep-152259.jpg

  Királyfej (II. Amenhotep), Újbirodalom, 18. dinasztia (Fotó/Forrás: © Koppenhága / Copenhagen, Ny Carslberg Glyptotek, Fotó :Ole Haupt / Szépművészeti Múzeum)

  II. Amenhotep az egyiptomi Újbirodalom idején, a 18. dinasztia egyik fáraójaként uralkodott körülbelül 3400 évvel ezelőtt, a Kr. e. 15. század utolsó évtizedeiben. Apja a legendás hadvezér, III. Thotmesz fáraó volt, akinek uralkodására az egyiptomiak később letűnt aranykorként emlékeztek. Sikeres hódításai révén Egyiptom politikai befolyása és kereskedelmi fennhatósága Afrikában a Nílus mentén – Núbia, a mai Szudán területén – messze délre, északkeleten pedig Szíria–Palesztina területén egészen az Eufráteszig terjedt. A kor mércéjével mérve hihetetlen hatalom összpontosult a kezében. II. Amenhotep ezt a hatalmas birodalmat örökölte. Kezdetben maga is jelentős hadjáratokat vezetett, idővel azonban rájött, hogy atyja hatalmas győzelmeit nem fogja tudni túlszárnyalni, ezért attól kezdve a belpolitikának szentelte figyelmét, stabil és hosszú távon békés időszakot teremtve Egyiptomban.
  II. Amenhotep idején a legtöbb fontos hivatali és udvari pozíciót a király személyéhez közel álló emberek, a királyi udvarban vele együtt nevelkedett kortársai, valamint dajkáinak és gyermekkori tanítóinak családtagjai birtokolták. Az uralkodó híres volt jó fizikai kondíciójáról: íjászatban, evezésben, futásban és lovaglásban kiemelkedő eredményeket ért el. Sportteljesítményeiről és a lovak iránti szeretetéről több korabeli szöveg is megemlékezik.

  Egy királysír felfedezése

  Mint a 18. dinasztia számos fáraóját, II. Amenhotepet is a Thébában, a Nílus nyugati partján fekvő királyi temető, a Királyok völgye egyik sziklába vájt sírjába temették el. A sírt Victor Loret francia egyiptológus találta meg, és tárta fel 1898-ban. A sír felfedezésének története jól rekonstruálható a Loret által készített ásatási naplókból, fotókból és rajzokból, amelyet a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének tudományos archívumában őriznek.

  A sír felfedezése önmagában is szenzációt jelentett, mivel az uralkodó mumifikált testére – a többi thébai királysírtól eltérő módon – a sírkamrában, a neki készített szarkofágban bukkantak rá.

  9victor_loret-152300.jpg

  1898-ban készült fénykép Victor Loret-ről, amint a III. Amenhotep fáraó múmiapólyáira írt feliratokat másolja (Fotó/Forrás: © Milánó/Milan, Universitá degli Studi di Milano, Biblioteca e Archivi di Egittologia / Szépművészeti Múzeum)

  Újabb hasonló felfedezésre huszonöt évet kellett várni: a Tutanhamon-sír volt a következő, ahol a koporsóban szintén ott feküdt a királyi múmia.Ezenkívül megtalálták az eredeti királyi sírmelléklet (istenszobrok, feliratos edények, amulettek) több darabját is.

  Még ennél is nagyobb szenzáció volt azonban, amikor a sírkamrához csatlakozó egyik mellékkamrában még további kilenc újbirodalmi fáraó – II. Amenhotep elődei és utódai – koporsókba helyezett múmiáira bukkantak.

  Ezzel bebizonyosodott, hogy II. Amenhotep sírját – egy nem sokkal azelőtt, 1881-ben talált másik rejteksírral együtt – a Kr. e. 1. évezred elején királyi rejteksírként használták a thébai temetőben, hogy a haláluk után istenként tisztelt uralkodók testét megvédjék a sírrablóktól. Fény derült tehát arra, hogy hová tűntek a Királyok völgye királysírjainak üresen álló szarkofágjaiból az oda eltemetett uralkodók földi maradványai.

  A kiállítás és a sírkamra

  A kiállítás fókuszában II. Amenhotep Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző, Királyok völgyebeli sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

  6SzenhotepHalottakkonyve-152300.jpg

  Szenhotep Halottak könyve-papirusza, Újbirodalom, 18. dinasztia első fele (Kr.e 16-15. század körül) (Fotó/Forrás: © Varga Miklós gyűjtemény Fotó: Harasztos Áron Gergely / Szépművészeti Múzeum)

  A kiállításon látható műtárgyak többek között a londoni British Museumból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a brüsszeli Musées royaux d’Art et d’Histoire-ből, Museo Archeologico Nazionale of Florence - Polo Museale della Toscanaból, a hannoveri Museum August Kestnerből és a koppenhágai Ny Carslberg Glyptotekből érkeztek a kiállításra. A Milánói Egyetem Victor Loret eredeti ásatási dokumentációjának számos darabját kölcsönözte a budapesti kiállításra.

  A budapesti kiállítás kurátorai: Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének vezetője és professzora, Christian Orsenigo, a Museo Civico di Crema e del Cremasco Egyiptomi részlegének kurátora és Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.

  A fáraó sírjának felfedezése
  II. Amenhotep és kora
  2021. szeptember 17. – 2022. január 9.
  Szépművészeti Múzeum

   

  Fejléckép: II. Amenhotep sírkamrája / fotó: © Theban Mapping Projekt / Szépművészeti Múzeum

   

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Színház

  Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

  A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
  Klasszikus

  Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

  Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
  Színház

  A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

  Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
  Jazz/World

  Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

  Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
  Zenés színház

  „A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

  A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Vizuál hír

  A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

  Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
  Vizuál magazin

  KÉP-regény: Teljes KO

  A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
  Vizuál hír

  Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

  A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
  Vizuál hír

  Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

  Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
  Vizuál ajánló

  Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

  A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.