Vizuál

Vastag Slim múzeuma

2011.03.08. 08:01
Ajánlom
Új múzeumot nyitott a világ leggazdagabb embere Mexikóban.

Megnyitotta művészeti magángyűjteményének monumentális új múzeumát kedden Mexikóvárosban a világ egyik leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim.

A lendületes vonalvezetésű, 16 ezer hatszög alakú alumíniumlappal borított modern épület, amely a főváros legelegánsabb lakónegyedében épült fel, a mexikói mágnás több mint 60 ezer darabos gyűjteményének ad otthont, hat kiállítóterében. A tervek szerint folyamatosan cserélik majd a műtárgyakat, hogy idővel a kollekció minden darabja bemutatkozhasson.

A Soumaya Múzeum megnyitóján1500 vendég vett részt, köztük Felipe Calderón mexikói elnök és a Nobel-díjas író, Gabriel García Marquez. A házigazda szerepét a közismert amerikai televíziós személyiség, Larry King töltötte be. A múzeum Slim néhai feleségének, az 1999-ben elhunyt, Soumaya nevét viseli, aki művészetbarátként inspirálta férjét a magángyűjtemény létrehozására. Az értékes kollekció egyik szenzációja a világ egyik leggazdagabb Auguste Rodin- szoborgyűjteménye, de a spanyol hódítás előtti munkák, valamint Diego Rivera, Pablo Picasso és Salvador Dalí festményei is szerepelnek a kiállításon. A műtárgyak korábban egy szintén mexikóvárosi, de kisebb múzeumban voltak láthatóak.

A nagyközönség március 29-től látogathatja a múzeumot, ahova ingyenes lesz a belépés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.