Vizuál

Vaszary- és Aba-Novák-remekművek a Kieselbach Galéria aukciós kiállításán

2022.05.11. 11:30
Ajánlom
A külföldről hazatért Aba-Novák-főmű, és Vaszary franciás modernizmusa is a legvágyottabb gyűjtői csemegék közé tartozik, így több kép is esélyes arra, hogy jóval százmillió forint fölött találja meg új tulajdonosát. A Kiselbach Galéria legújabb aukciós válogatása május 23-ig látható.

A Kiselbach Galéria soron következő, 68. aukciójához tartozó kiállítás egyik csúcsműve a több mint százmilliósra taksált, exkluzív Vaszary János-kép, a Kertben, valamint a kalandos úton külföldről hazakerült Aba-Novák Vilmos-tájkép. A 235 művet felvonultató aukciós anyagból mindenképpen említést érdemel gróf Batthyány Gyula két képe is, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma.

Aba–Novák Vilmos és Lollobrigida

Az aukciós válogatás egyik legnagyobb szenzációja Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című alkotása, amely egy jelentős külföldi magángyűjteményből került haza kifejezetten a Kieselbach Galéria májusi árverésére. Az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja: jelentőségét mutatja, hogy 1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, sőt képeslapot is kiadtak róla.

Aba-NovakSubiaco-110217.jpg

Aba-Novák Vilmos: Róma melletti kisváros (Subiaco), 1930 (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria )

Subiaco egy Rómától nem messze, keletre fekvő középkori kisváros, a lélegzetelállító tájképi részletet ábrázoló kompozíció különlegessége, hogy ezt Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette. A város nem mellesleg Gina Lollobrigida szülővárosa, igaz, a kép megfestésekor - 1930-ban – ő még csak hároméves volt és boldog gyermekkorát élte itt három másik leánytestvérével.

Aba-Novák képe 1944 után több mint 50 évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra.

A Patkó Károly -féle Subiatico kép hosszú évek óta az egyik legjelentősebb magyar vállalati gyűjteményt, az MKB Bankét gazdagítja és ha Aba-Novák alkotását itthon lehetne tartani, azaz magyar gyűjtő vásárolná meg, a két említett, egyaránt 92 évvel ezelőtt megszületett és a közös itáliai tanulmányút emlékét őrző remekmű egy leendő kiállításon talán végre találkozhatna egymással.

A négy legmagasabb becsértékű kép

82. tétel | Márffy Ödön (1878–1959): Zebegény „Lelátás a műteremből” (Táj kéménnyel, Zebegényi téglagyár),1910 körül - Becsérték: 120 000 000 – 160 000 000 Ft
33. tétel | Perlrott Csaba Vilmos (1880–1955): Műtermi csendélet, 1910-es évek közepe - Becsérték: 80 000 000 – 130 000 000 Ft
40. tétel | Vaszary János (1867–1939): Parkban, 1933 körül Becsérték: 80 000 000 – 130 000 000 Ft
68. tétel | Aba-Novák Vilmos (1894–1941): Róma melletti kisváros (Subiaco), 1930 - Becsérték: 65 000 000 – 95 000 000 Ft

Vaszary János és a franciás magyar modernizmus ikonja

Ha van kép, amely egymagában képes megidézni alkotója, sőt az egész korszak modern festészetét, az Vaszary János1933 körül festett Parkban című alkotása. A légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozíció

a 20. századi magyar festészet talán legvágyottabb gyűjtői csemegéje.

Megkérdőjelezhetetlen kvalitása és idilli témája igazi, megunhatatlan otthon-képpé avatja, amely varázslatos hangulatot teremt minden enteriőrben. A Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő gyűjteményét gazdagította, s most először kerül a műkereskedelembe.

A legszebb modern magyar tájkép

A magyar Vadak és a Nyolcak időszakát, az 1910 körüli pezsgő művészeti közeget idézi meg Márffy Ödön Zebegényi téglagyár című alkotása, a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe. A Dunakanyar idilli táji környezetét az ipari épület geometrikus formáival ötvöző kompozíció mind méretével, mind művészi kvatlitásával felülmúlja a Magyar Nemzeti Galéria ikonikus Márffy-festményét, a Régi váci vám című kompozíciót.

Marffy-110147.jpg

Márffy Ödön: Zebegény „Lelátás a műteremből” (Táj kéménnyel, Zebegényi téglagyár),1910 körül (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria )

Cézanne és Matisse bűvöletében

Szintén a magyar avantgárd történetének leginspirálóbb, legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos Műtermi csendélet című alkotása. A modern magyar festészet egyik legkomplexebb csendélete igazi múzeumi rangú műalkotás, amely tökéletesen beilleszthető a kortárs nemzetközi művészet első vonalába. Egyszerre igazolja a magyar avantgárd franciás igazodását, Cézanne és Matisse megtermékenyítő hatását, valamint alkotója „otthonról hozott”, érzéki festőiségét.

PerlrottCsaba-110121.jpg

Perlrott Csaba Vilmos: Műtermi csendélet, 1910-es évek közepe (Fotó/Forrás: Kieselbach Galéria )

Festészet a jazz ritmusában

Az aukciós anyagban felvonuló másfél tucat Scheiber-kép között számos reprezentatív darab található, de mind közül a legizgalmasabb csemege a festő Revü című olajképe. Az 1920-as évek végén készült, a Délibáb című társasági lapban 1929 nyarán reprodukált kompozíció Budapest világhírű éjszakai életét, a fülledt bárok és zsúfolt éjszakai lokálok világát idézi meg. A kép igazi ritkaság: Scheiber nagyméretű, olajfestékkel készült, futurista stílusú kompozícióiból alig maradt meg néhány darab, de ezek közül szinte valamennyi nemzetközi rangú remekmű. A közel 30 évvel ezelőtt külföldre került és csak nemrég visszatért kép egyike az életmű legszebb darabjainak.

Az árverést gazdagon illusztrált, 520 oldalas katalógusalbum kíséri, a képek kiállítása május 23-ig, minden nap 10 és 18 óra között tekinthető meg a Kieselbach Galériában. A galéria 68. aukcióját 2022. május 24-én, 18 órától a Hotel Marriott nagytermében rendezik meg.

Fejléckép: Vaszary János: Parkban, 1933 körül (forrás: Kieselbach Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.
Vizuál Film

Viggo Mortensen és Daniel Brühl is a Karlovy Vary-i filmfesztivál díszvendége lesz

Rajtuk kívül még Clive Owen és Ivan Trojan veheti át a fesztiválelnök díját Kelet-Európa legrangosabb filmes szemléjén. Az egy hét múlva kezdődő Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon magyar művészért is szoríthatunk.  
Vizuál ajánló

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Vizuál magazin

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál ajánló

A street art szaggatott plakátjairól ismert látnokának kiállítása érkezik Pécsre

A pop art úttörőjének, Jacques Villeglé művészi univerzumát tárja a közönség elé pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája. A város falain című kiállítás a művész több mint száznegyven alkotását vonultatja fel, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat bemutatja Villeglé munkásságát a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.