Vizuál

Vaszary nemrég előkerült képeit is láthatjuk az MNG új kiállításán

2022.09.13. 17:00
Ajánlom
A 20. század első felének egyik legnépszerűbb festője, Vaszary János nemrég előkerült, eddig soha be nem mutatott képeiből is láthatunk jó néhányat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) új tárlatán. A Vaszary – Az ismeretlen ismerős című kiállítás szeptember 14-én nyílik, és egészen jövő január közepéig látogatható.

A hetven művet felvonultató tárlaton huszonnégy képet abból a negyven, addig ismeretlen alkotásból választották ki, amelyek

évtizedeken át lappangtak az MNG raktárában.

A negyven festményt tartalmazó két tekercs 2016-ban került elő, amikor megkezdődött az Új Nemzeti Galéria, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tervezése és a költözés előkészítése. Külön érdekesség, hogy

az így felfedezett műveket sehol sem reprodukálták, még Vaszary életében sem: közvetlen a festő műterméből, valamint a hagyatékából kerültek a múzeumba.

A kiállított munkák között azonban olyan művek is vannak, amelyeket eddig az MNG gyűjteményében vagy magántulajdonban őriztek, de nagyközönségnek nem mutatták be. Az egyik ilyen darab a Vaszary fiatalkori, naturalista korszakában festett, most magántulajdonban lévő Virágáruslány című képe.

Tatai enteriőr, 1930 körül, Olaj, vászon, 78,5 × 89 cm, Jelzés jobbra fent: Vaszary J., Proveniencia: A művész hagyatéka – új felfedezés (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

A kiállítás nemcsak a művész korai képeit mutatja be, hanem a párizsi ihletésű, az I. világháború utáni, expresszív korszakát is: így több, Salome témájú művét, női aktjait, a tatai műteremházban festett, napfényes enterirőröket, virágcsendéleteket és kerti kompozíciókat.

A tárlat kurátora, Gergely Mariann a nagyváros és a Duna-korzó fényeit megörökítő festményekből is beválogatott néhány darabot,

egy külön szekciót pedig a szinte kizárólag nemrég előkerült munkáknak, az itáliai tengerpart hangulatát megidéző képeknek szentelt.

A látogatók egy Vaszary János életét bemutató filmet is megnézhetnek, emellett pedig számos rendhagyó vezetésen, előadáson és egyéb programokon keresztül ismerhetik meg a festőművész munkásságát. Az MNG korábban 2007-ben rendezett nagykiállítást a festő életművéből. A mostani tárlat 2023. január 15-ig látogatható.

Fejléckép: Akt kertben zöld kerítés előtt (részlet), 1930-as évek Olaj, vászon, 69,5 × 79,5 cm Proveniencia: A művész hagyatéka – új felfedezés (Forrás/Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

Gyíkbőr táskától a kerámia teáskészletig – Art Deco Budapest címmel nyílik a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása

Kapcsolódó

Gyíkbőr táskától a kerámia teáskészletig – Art Deco Budapest címmel nyílik a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása

Mintegy 250 plakáton, bútoron, öltözéken, iparművészeti alkotáson és más műtárgyon keresztül idézi meg az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének vizuális kultúráját a Magyar Nemzeti Galéria Art Deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) címmel keddtől látható kiállítása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.