Vizuál

Vászon-fejtörők nyomában

2011.03.30. 17:29
Ajánlom
Izgalmasan új művészettörténeti perspektívákat kínál Daniel Arasse könyve.

Művészettörténészek nemzedékeinek betűtengere magyarázza a festők vászonra vetett gondolatait. Annak a művészettörténésznek, aki mindent tud már az elemzése tárgyául választott képről, aki csípőből fejti fel szimbólumait és attribútumait, aki csukott szemmel sorolja iskolákba, ülteti családfák ágára a festőgéniuszokat, hasonlít a tudása a temetőőr tudásához. Persze az is igaz, hogy az efféle szakmákban vajmi kevés az öröm. Daniel Arasse: Festménytalányok című könyve a cipőjük talpát múzeum-márványon elkoptató, idejük javát tölgyfatámlás székekben, könyvtárak félhomályában töltő, rigorózus művészettörténészekkel felesel miközben az olvasókat arra buzdítja, hogy észrevegyék a műalkotások apró kincseit, hogy merjék egyszerűen, elképedve, csodálkozva, őszintén nézni a festményeket. Hiszen így jöhetünk rá igazán, valójában hogyan is működnek.

Arasse pimaszul és kristálytisztán érvel. Ezerszer értelmezett festményeket vizsgál meghökkentő perspektívából. Tótágast állva akad rá ismert képek ismeretlen tájékaira. Retorikailag remekül felépített, nyelvileg játékos, rendkívül informatív, élvezetes szövegeiben történelmi, kultúrtörténeti, ikonográfiai, néprajzi vagy akár geopolitikai adalékokkal szolgál.

Ezen felül korábbi jelentős képnézegetők és képértelmezők munkáira is felhívja a figyelmünket. Ő maga mondja: szereti, ha meglepi a festészet, ha múzeumi falakon közszemlére tett rejtélyek nyomába eredhet. A mesterek ugyanis szerinte kérdéseket, fejtörőket bújtattak el vásznaikon, hogy beszélgetni hívjanak minket a képeik elé. Arasse arra tanít, hogy a festményt merjük kreatívan látni, merjük megmozdítani kompozícióját és merjünk történetének részesévé lenni. Sőt, akár merjük vállalni az anakronizmusok rettenetét, vagy éppen csodálatát. A szerző tehát egy szimultán sakkjátékoshoz hasonló briliáns elmével egyszerre három párbeszédet is folytat. Kérdéseket intéz a műalkotásokhoz, remekbe szabott filippikákat intéz szemellenzős kollégáihoz, miközben könnyed nyelvezetével könyvéhez bilincseli olvasóit. Persze benne van a blöff lehetősége, de miért tenné? Ám ha így tenne sem lenne nagy baj, ugyanis ilyen mívesen kialakított csapdába boldogan sétálunk bele.

A Festménytalányokban öt festményt vizsgál közelebbről, továbbá sorra vesz számos, a választott alkotásokhoz tematikailag, vagy festészeti módszerében hasonló alkotást is. Elemzési szempontjai igencsak rendhagyóak, izgalmasak. Szemünk láttára bemutatott bűvészmutatványok. Francesco del Cossa Angyali üdvözlet című képén például a palota márványán haladó csiga tekintetét vizsgálja. Arra kíváncsi, miért van jelen egy ilyen szakrális pillanatban a legkevésbé sem szakrális természetű puhatestű. Megtudjuk tőle, hogy a reneszánsz korszakban úgy hitték, a csigát a harmat termékenyíti meg, ez pedig valamiképpen hasonlatos Mária fogantatásához. Így aztán felsejlik ennek a ritka fajnak - az angyali üdvözlet-csigának - a Szűz jelképeként való értelmezhetősége. Mária Magdolna legfontosabb ismertetőjegyének hosszú, buja, kibontott haját tartja. Ehhez kapcsolódóan pedig rögvest fel is ajánl egy „szőrmentén" írt képzőművészeti összefoglalót. A festészetben ugyanis kezdettől jelen van a szőr, méghozzá az ecsetszőr még ha nem is látszik. 

Az értelmezéseket olvasva sokat megtudunk az értelmezőről is. Arasse kíváncsisága és fantáziája kimeríthetetlen, nyelvi és vizuális humora lenyűgöző, természete nyughatatlan. De a naiv rácsodálkozás és az alázat kegyes adománya is az övé. A Festménytalányokat bátran ajánlom mindenkinek, aki nézi, látja és élvezi a művészetet.

Daniel Arasse: Festménytalányok ‒ Képfilozófiák, Typotex Könyvkiadó Kft., 2010, 211 oldal, 3200 Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.