Vizuál

Vaterázz magadnak egy eredeti Gulácsy-t!

2020.06.09. 11:40
Ajánlom
A szokatlan módszert az eladó a járványhelyzettel indokolja. Június 13-ig bárki licitálhat a 2008-ban előkerült képre.
gulacsy-lajos-1882-1932-no-kek-kancsoval-1909-75da_1_big-112943.jpg

Gulácsy Lajos: Nő kék kancsóval (Fotó/Forrás: Vatera)

Az online piactereken számos alkalommal bukkannak fel a padláson talált Csontváry-k, a nagyitól örökölt Szinyei-festmények vagy egy lomtalanításkor megtalált korai Paál László mű. Ezekkel a gyanúsan jutányos üzletekkel szemben most állítólag egy eredeti Gulácsy Lajos festmény kínál eladásra a tulajdonosa eredetiséget bizonyító dokumentumokkal - és néhány fotóval, amin például a galériatulajdonos Virág Judittal látható a kép. 

Maga a festmény a Nő kék kancsóval című 1909-ben készült műalkotás, amelyet a jelenlegi tulajdonos a Virág Judit Galéria árverésén vásárolt néhány éve

és most a járványhelyzetre hivatkozva szeretné ebben a műkereskedelemben unortodoxnak tekinthető csatornán értékesíteni. A jelen pillanatban egy magángyűjtemény részét képező alkotás akkor 65 milliós leütési árért került jelenlegi gazdájához, aki most 88 millió forintot szeretne érte kapni. A licit - hiszen a Vatera felülete nem csak akkor működik így, ha az ember használt gyerekágyat vagy akciós táskát vesz - egyelőre nem indult be, de június 13-ig, az aukció végéig még bármi történhet.

A festményhez természetesen az ilyenkor szokásos adatlapot is ki kell tölteni a felületen. Ebből megtudhatjuk, hogy az eladó 1 darab ilyen képet kíván értékesíteni, illetve, hogy élettartam garanciát vállal a műtárgyra. 

GulacsyLajos1882-1932-Nokekkancsoval1909-Aukcio-Vatera-113418.jpg

A kép adatlapja a Vaterán (Fotó/Forrás: Vatera)

A fentiekhez hasonló kétkedő hangokat azonban már a itt, a leírásban megcáfolja az eladó (a szöveget változtatás nélkül közöljük):

"Csupán e sorokkal a hitetlenkedők és a rosszindulatú megjegyzések miatt az alábbiakat is közlöm. Nemrégiben személyesen megtekintette Virág Judit és Marosvölgyi Gábor /Gulácsy monográfusa/. Egyértelmű,hogy szükség esetén ismételten állnak rendelkezésre aként,hogy a festmény mindenben megegyezik a 2008- V.J.katalógusban 51.tételként publikált "Nő kék kancsóval" c. festménnyel. 

Tisztelettel kérek mindenkit,hogy a most VATERA-n értékesíteni kívánt művet ne vonják többet kétségbe,se a sajtó, sem pedig magánszemély,

hiszen az esetleges vásárló élhet azon jogával,hogy ügyvéd/közjegyző előtt számlával, továbbá Virág Judit Galéria /Virág Judit/ - Marosvölgyi  Gábor úr közreműködésével és hitelesítésével veheti át ezt a festményt."

A festmény korábbi történetéről annyit tudni, hogy 2008-ban jelent meg a Virág Judit Galéria árverési katalógusában a korábban ismeretlen műalkotás.

A 40 milliós kikiáltási árat pedig egészen 65 millióig tornázták fel a licitálók. Az aukció legmagasabb eladási árát elérő tétel a kultura.hu leírása szerint "Gulácsy Lajos eddig ismeretlen festménye, a Nő kék kancsóval (Fons amoris II.). A reneszánsz hangulatú festmény a Gulácsy-életmű egyik hiányzó láncszeme. Az 1909-es képen egy ábrándos nőalak tűnik fel liliommezőben. A szakma előtt ismert volt Gulácsy grafikai vázlata a Fons Amoris, a Szerelem kútjának témájában. Nemrég pedig felbukkant a kékkancsós nő festmény-előképe is. Ám ennél is kiérleltebb, varázslatosabb a most 65 millió forintért elvitt alkotás."

Feltételezhetően az akkori vevő próbál most új tulajdonost keresni a műalkotásnak, ráadásul nem is első alkalommal. A Ripost már május közepén beszámolt róla, hogy 95 milliós kikiáltási árral felkerült a kép a piactérre. Úgy tűnik, akkor nem sikerült gazdára találnia, így újra nekifutott, ezúttal jutányosabb áron. 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?