Vizuál

Vaterázz magadnak egy eredeti Gulácsy-t!

2020.06.09. 11:40
Ajánlom
A szokatlan módszert az eladó a járványhelyzettel indokolja. Június 13-ig bárki licitálhat a 2008-ban előkerült képre.
gulacsy-lajos-1882-1932-no-kek-kancsoval-1909-75da_1_big-112943.jpg

Gulácsy Lajos: Nő kék kancsóval (Fotó/Forrás: Vatera)

Az online piactereken számos alkalommal bukkannak fel a padláson talált Csontváry-k, a nagyitól örökölt Szinyei-festmények vagy egy lomtalanításkor megtalált korai Paál László mű. Ezekkel a gyanúsan jutányos üzletekkel szemben most állítólag egy eredeti Gulácsy Lajos festmény kínál eladásra a tulajdonosa eredetiséget bizonyító dokumentumokkal - és néhány fotóval, amin például a galériatulajdonos Virág Judittal látható a kép. 

Maga a festmény a Nő kék kancsóval című 1909-ben készült műalkotás, amelyet a jelenlegi tulajdonos a Virág Judit Galéria árverésén vásárolt néhány éve

és most a járványhelyzetre hivatkozva szeretné ebben a műkereskedelemben unortodoxnak tekinthető csatornán értékesíteni. A jelen pillanatban egy magángyűjtemény részét képező alkotás akkor 65 milliós leütési árért került jelenlegi gazdájához, aki most 88 millió forintot szeretne érte kapni. A licit - hiszen a Vatera felülete nem csak akkor működik így, ha az ember használt gyerekágyat vagy akciós táskát vesz - egyelőre nem indult be, de június 13-ig, az aukció végéig még bármi történhet.

A festményhez természetesen az ilyenkor szokásos adatlapot is ki kell tölteni a felületen. Ebből megtudhatjuk, hogy az eladó 1 darab ilyen képet kíván értékesíteni, illetve, hogy élettartam garanciát vállal a műtárgyra. 

GulacsyLajos1882-1932-Nokekkancsoval1909-Aukcio-Vatera-113418.jpg

A kép adatlapja a Vaterán (Fotó/Forrás: Vatera)

A fentiekhez hasonló kétkedő hangokat azonban már a itt, a leírásban megcáfolja az eladó (a szöveget változtatás nélkül közöljük):

"Csupán e sorokkal a hitetlenkedők és a rosszindulatú megjegyzések miatt az alábbiakat is közlöm. Nemrégiben személyesen megtekintette Virág Judit és Marosvölgyi Gábor /Gulácsy monográfusa/. Egyértelmű,hogy szükség esetén ismételten állnak rendelkezésre aként,hogy a festmény mindenben megegyezik a 2008- V.J.katalógusban 51.tételként publikált "Nő kék kancsóval" c. festménnyel. 

Tisztelettel kérek mindenkit,hogy a most VATERA-n értékesíteni kívánt művet ne vonják többet kétségbe,se a sajtó, sem pedig magánszemély,

hiszen az esetleges vásárló élhet azon jogával,hogy ügyvéd/közjegyző előtt számlával, továbbá Virág Judit Galéria /Virág Judit/ - Marosvölgyi  Gábor úr közreműködésével és hitelesítésével veheti át ezt a festményt."

A festmény korábbi történetéről annyit tudni, hogy 2008-ban jelent meg a Virág Judit Galéria árverési katalógusában a korábban ismeretlen műalkotás.

A 40 milliós kikiáltási árat pedig egészen 65 millióig tornázták fel a licitálók. Az aukció legmagasabb eladási árát elérő tétel a kultura.hu leírása szerint "Gulácsy Lajos eddig ismeretlen festménye, a Nő kék kancsóval (Fons amoris II.). A reneszánsz hangulatú festmény a Gulácsy-életmű egyik hiányzó láncszeme. Az 1909-es képen egy ábrándos nőalak tűnik fel liliommezőben. A szakma előtt ismert volt Gulácsy grafikai vázlata a Fons Amoris, a Szerelem kútjának témájában. Nemrég pedig felbukkant a kékkancsós nő festmény-előképe is. Ám ennél is kiérleltebb, varázslatosabb a most 65 millió forintért elvitt alkotás."

Feltételezhetően az akkori vevő próbál most új tulajdonost keresni a műalkotásnak, ráadásul nem is első alkalommal. A Ripost már május közepén beszámolt róla, hogy 95 milliós kikiáltási árral felkerült a kép a piactérre. Úgy tűnik, akkor nem sikerült gazdára találnia, így újra nekifutott, ezúttal jutányosabb áron. 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.