Vizuál

Végig az orruk előtt volt az elveszett Vaszary-festmény

2016.09.19. 16:56
Ajánlom
Virág Judit művészettörténész Vaszary János nagyszabású festményét keresve bukkant a festő egy másik, elveszettnek hitt képére, a Halászat a Balatonon címűre.

Vaszary János a XX. század elejének egyik jelentős magyar festője volt, az ő nevéhez kötődik a hazai modernizmus egyik legérdekesebb alkotása, a nyolc méter hosszú Víz alatti világ című kép is. A Tihanyi Biológiai Intézet rendelte a festményt, amelynek címéből könnyen kiderül, hogy a kép alapvetően vízi, vízparti állatokat ábrázol, halakat, békákat, de vannak rajta korallok is. Az egész mű nagyon modern, az 1928-as átadáskor merőben újszerűnek számított. Viszonylag gyorsan be is tiltották.

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Eredetileg egyébként a Balaton élővilágáról kellett volna festenie, de a művészt jobban megihlette a mediterrán tengerpart. Vaszary képe az elmúlt évtizedekben úgy eltűnt, hogy ma csak reprodukcióról ismerik már.

Az egyre nevesebb művészettörténész és galériavezető, Virág Judit a festő szülővárosában, a kaposvári levéltárban próbált a kép nyomára bukkanni, amiről sokan úgy tartották, hogy megsemmisült a második világháborúban egy bombázás során. Virágnak annyit sikerült kiderítenie, hogy a képről még 1959-ben is készültek feljegyzések, vagyis a háborút egészen biztosan túlélte. Azóta viszont valóban nincs róla semmiféle információ. A galériavezető a  Facebookon vagy a galéria honlapján lévő elérhetőségeken bárki segítségét várja, aki tud a kép sorsáról.

A kutatás azonban nem volt teljes kudarc, ugyanis miközben próbálta fellelni a nyolc méteres óriásképet, gyakorlatilag véletlenül megtalált egy másik, eddig szintén elveszettnek hitt Vaszary-festményt.

Ez a kétméteres, Halászat a Balatonon című mű, amibe szinte szó szerint belebotlott. A kép végig a legkézenfekvőbb helyen volt: a tihanyi Magyar Biológiai Kutatóintézet (ma Balatoni Limnológiai Intézet) épületében. A művet Virág Judit fedezte fel az intézet falán: kiderült, hogy az elveszettnek hitt kép tulajdonképpen végig szem előtt volt.

Vaszary János Halászat a Balatonon című festménye a Balatoni Limnológiai Intézetben

Vaszary János Halászat a Balatonon című festménye a Balatoni Limnológiai Intézetben (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

“A legfontosabb kérdés azonban még mindig megválaszolatlan. Hol lehet a pannó? Egy bizonyos, a tihanyi kutatóintézetben, ahol a másik kép előkerült, nincs. G. Tóth László professzor, az intézet jelenlegi igazgatója elmondta, hogy az egész épületet tüzetesen átkutatta, de nem akadt a nyomára” - idézte Virág Juditot a kép felfedezéséről szóló közlemény. A szakértő bízik abban, hogy miután a háborúban bizonyosan nem pusztult el, és Vaszary másik képe előkerült, a nyolc méteres pannó is előbb-utóbb elő fog kerülni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Vizuál ajánló

Művészlét kurzus, avagy hogyan kezdjünk neki képzőművészeti karrierünk építésének?

Ma már (vagy talán mindig is így volt) kevés pusztán a tehetség, ha a művész nem tesz valamit az ismertség eléréséért akkor kevés az esélye, hogy „befusson”. Kérdés, hogy hogyan tudná ezt megmutatni, eljuttatni a közönséghez, vásárlókhoz, gyűjtőkhöz?
Vizuál gyász

Elhunyt Walter Bernstein, A hét mesterlövész forgatókönyvírója

101 éves korában meghalt Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró, aki olyan filmeken dolgozott, mint a Viszontlátásra a pokolban vagy A hét mesterlövész – közölte Twitteren Howard Rodman, az amerikai forgatókönyvírók céhének (WGA) egykori elnöke.
Vizuál ajánló

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Vizuál Film

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.