Vizuál

Végig az orruk előtt volt az elveszett Vaszary-festmény

2016.09.19. 16:56
Ajánlom
Virág Judit művészettörténész Vaszary János nagyszabású festményét keresve bukkant a festő egy másik, elveszettnek hitt képére, a Halászat a Balatonon címűre.

Vaszary János a XX. század elejének egyik jelentős magyar festője volt, az ő nevéhez kötődik a hazai modernizmus egyik legérdekesebb alkotása, a nyolc méter hosszú Víz alatti világ című kép is. A Tihanyi Biológiai Intézet rendelte a festményt, amelynek címéből könnyen kiderül, hogy a kép alapvetően vízi, vízparti állatokat ábrázol, halakat, békákat, de vannak rajta korallok is. Az egész mű nagyon modern, az 1928-as átadáskor merőben újszerűnek számított. Viszonylag gyorsan be is tiltották.

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928

Klebelsberg Kunó kultuszminiszter Vaszary János festőművész műtermében átveszi a tihanyi biológiai intézet számára készült festményt, 1928 (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

Eredetileg egyébként a Balaton élővilágáról kellett volna festenie, de a művészt jobban megihlette a mediterrán tengerpart. Vaszary képe az elmúlt évtizedekben úgy eltűnt, hogy ma csak reprodukcióról ismerik már.

Az egyre nevesebb művészettörténész és galériavezető, Virág Judit a festő szülővárosában, a kaposvári levéltárban próbált a kép nyomára bukkanni, amiről sokan úgy tartották, hogy megsemmisült a második világháborúban egy bombázás során. Virágnak annyit sikerült kiderítenie, hogy a képről még 1959-ben is készültek feljegyzések, vagyis a háborút egészen biztosan túlélte. Azóta viszont valóban nincs róla semmiféle információ. A galériavezető a  Facebookon vagy a galéria honlapján lévő elérhetőségeken bárki segítségét várja, aki tud a kép sorsáról.

A kutatás azonban nem volt teljes kudarc, ugyanis miközben próbálta fellelni a nyolc méteres óriásképet, gyakorlatilag véletlenül megtalált egy másik, eddig szintén elveszettnek hitt Vaszary-festményt.

Ez a kétméteres, Halászat a Balatonon című mű, amibe szinte szó szerint belebotlott. A kép végig a legkézenfekvőbb helyen volt: a tihanyi Magyar Biológiai Kutatóintézet (ma Balatoni Limnológiai Intézet) épületében. A művet Virág Judit fedezte fel az intézet falán: kiderült, hogy az elveszettnek hitt kép tulajdonképpen végig szem előtt volt.

Vaszary János Halászat a Balatonon című festménye a Balatoni Limnológiai Intézetben

Vaszary János Halászat a Balatonon című festménye a Balatoni Limnológiai Intézetben (Fotó/Forrás: Virág Judit Galéria)

“A legfontosabb kérdés azonban még mindig megválaszolatlan. Hol lehet a pannó? Egy bizonyos, a tihanyi kutatóintézetben, ahol a másik kép előkerült, nincs. G. Tóth László professzor, az intézet jelenlegi igazgatója elmondta, hogy az egész épületet tüzetesen átkutatta, de nem akadt a nyomára” - idézte Virág Juditot a kép felfedezéséről szóló közlemény. A szakértő bízik abban, hogy miután a háborúban bizonyosan nem pusztult el, és Vaszary másik képe előkerült, a nyolc méteres pannó is előbb-utóbb elő fog kerülni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.